Teraz czytasz
Alergia na orzeszki ziemne może być leczona za pomocą probiotyków

Alergia na orzeszki ziemne może być leczona za pomocą probiotyków

Małgorzata Wilkowska
orzeszki ziemne

Niedawno opublikowane zostało badanie dotyczące leczenia alergii na orzeszki ziemne za pomocą probiotyków, które zostało przeprowadzone i zakończone z sukcesem cztery lata temu. Badaniami kierowała profesor Mimi Tang z Wydziału Pediatrii w Australii w University of Melbourne. Wnioski zostały opublikowane w czasopiśmie The Lancet Child & Adolescent Health.

Naukowcy twierdzą, że alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne w ostatnich dwudziestu latach, ale w przeciwieństwie do alergii na jajka, mleko lub soję, alergie na orzechy mają tendencję do utrzymywania się w dorosłym wieku. Badania wskazują na to, że jakość życia wśród dzieci z alergią na pokarm jest gorsza niż u dzieci z cukrzycą. Ponadto, alergia na orzeszki ziemne jest wiodącą przyczyną reakcji anafilaktycznej, która jest śmiertelną reakcją alergiczną.

Rezultaty badania

Próba przeprowadzona przez Murdoch Childrens Research Institute zakończyła się w 2013 roku. Teraz, cztery lata później, jej wyniki stały się źródłem nadziei dla dzieci z uczuleniem na orzeszki ziemne.  Leczenie polega na połączeniu probiotyków z orzechową doustną immunoterapią (PPOIT, ang.  Probiotic and peanut oral immunotherapy).

Cztery lata temu w początkowym badaniu zbadano dwie grupy dzieci: jedna grupa otrzymywała PPOIT – czyli probiotyk Lactobacillus rhamnosus w połączeniu ze stopniowo zwiększającą się dawką białka z orzeszków ziemnych – a grupa kontrolna otrzymała placebo. Badanie trwało 18 miesięcy.  Po zakończeniu dzieci badano pod kątem tolerancji na orzeszki ziemne. U znacznej większość dzieci (82%) rozwinęła się tolerancja na orzeszki. W grupie placebo tylko 4 procent uzyskało tolerancję.

Od tego czasu dzieci, które uważano za tolerancyjne na orzeszki ziemne, proszono o konsumpcję ich w ramach regularnej diety przez okres 4 lat po zakończeniu badania. Dzieci, które pozostały alergiczne na orzeszki ziemne, nadal unikały jedzenia ich. 80% uczestników, którzy osiągnęli krótkotrwałą tolerancję po zakończeniu pierwotnego badania nadal może jeść orzeszki ziemne. 70% z powodzeniem przeszła testy prowokacyjne.

Zobacz również
alergie krzyżowe żywność

Profesor Tang podkreśla, że wyniki badania to ważny krok naprzód w określeniu skutecznego leczenia alergii pokarmowej w społeczeństwach zachodnich.

Badanie: thelancet.com

0 0 głosuj
Oceń artykuł :-)
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie swoje komentarze