Niedawno opublikowane zostało badanie dotyczące leczenia alergii na orzeszki ziemne za pomocą probiotyków, które zostało przeprowadzone i zakończone z sukcesem cztery lata temu. Badaniami kierowała profesor Mimi Tang z Wydziału Pediatrii w Australii w University of Melbourne. Wnioski zostały opublikowane w czasopiśmie The Lancet Child & Adolescent Health.

Naukowcy twierdzą, że alergie pokarmowe stają się coraz bardziej powszechne w ostatnich dwudziestu latach, ale w przeciwieństwie do alergii na jajka, mleko lub soję, alergie na orzechy mają tendencję do utrzymywania się w dorosłym wieku. Badania wskazują na to, że jakość życia wśród dzieci z alergią na pokarm jest gorsza niż u dzieci z cukrzycą. Ponadto, alergia na orzeszki ziemne jest wiodącą przyczyną reakcji anafilaktycznej, która jest śmiertelną reakcją alergiczną.

Rezultaty badania

Próba przeprowadzona przez Murdoch Childrens Research Institute zakończyła się w 2013 roku. Teraz, cztery lata później, jej wyniki stały się źródłem nadziei dla dzieci z uczuleniem na orzeszki ziemne.  Leczenie polega na połączeniu probiotyków z orzechową doustną immunoterapią (PPOIT, ang.  Probiotic and peanut oral immunotherapy).

Cztery lata temu w początkowym badaniu zbadano dwie grupy dzieci: jedna grupa otrzymywała PPOIT – czyli probiotyk Lactobacillus rhamnosus w połączeniu ze stopniowo zwiększającą się dawką białka z orzeszków ziemnych – a grupa kontrolna otrzymała placebo. Badanie trwało 18 miesięcy.  Po zakończeniu dzieci badano pod kątem tolerancji na orzeszki ziemne. U znacznej większość dzieci (82%) rozwinęła się tolerancja na orzeszki. W grupie placebo tylko 4 procent uzyskało tolerancję.

Od tego czasu dzieci, które uważano za tolerancyjne na orzeszki ziemne, proszono o konsumpcję ich w ramach regularnej diety przez okres 4 lat po zakończeniu badania. Dzieci, które pozostały alergiczne na orzeszki ziemne, nadal unikały jedzenia ich. 80% uczestników, którzy osiągnęli krótkotrwałą tolerancję po zakończeniu pierwotnego badania nadal może jeść orzeszki ziemne. 70% z powodzeniem przeszła testy prowokacyjne.

Profesor Tang podkreśla, że wyniki badania to ważny krok naprzód w określeniu skutecznego leczenia alergii pokarmowej w społeczeństwach zachodnich.

Badanie: thelancet.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Udostępnienia