Arbuz – „wodny” owoc dla zdrowia
Arbuz zwyczajny, to owoc, który pochodzi z Południowej Afryki, jednak współcześnie jest hodowany na całym świecie. Lubi ciepło, dlatego najlepiej rośnie w egzotycznym klimacie. W jego składzie występuje niemal sama woda, co powoduje, że arbuz świetnie orzeźwia, dlatego też chętnie sięgamy po niego latem, w trakcie upałów. Duża zawartość wody czyni go też niskokalorycznym (30 kcal na 100g), jest więc polecany dla osób, które się odchudzają. Zawiera także witaminy A, B1, B2, B6, C oraz miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor, magnez. W swoim składzie zawiera również przeciwutleniacze (m.in. likopen, beta-karoten, luteina) oraz aminokwasy niebiałkowe (cytrulina).
Właściwości owocu:
- chroni organizm przed nowotworami,
- opóźnia proces starzenia się skóry,
- wspomaga wydalanie amoniaku z organizmu,
- usprawnia pracę układu krążenia,
- usuwa szkodliwe związki z mięśni,
- ma działanie moczopędne,
- zapobiega podwyższaniu się poziomu cholesterolu,
- dodaje energii,
- przyspiesza trawienie,
- wspomaga koncentrację,
- ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu,
- wspomaga produkcję mleka kobiecego
Właściwości pestek arbuza:
- mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,
- wspomagają leczenie infekcji bakteryjnych, grzybiczych oraz chorób skóry,
- pomagają na zaparcia.
Bibliografia
- https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/
- Figueroa, A., Wong, A., Jaime, S. J., & Gonzales, J. U. (2017). Influence of L-citrulline and watermelon supplementation on vascular function and exercise performance. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care, 20(1), 92-98.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Arbuz – „wodny” owoc dla zdrowia
Technik farmaceutyczny, specjalista ds. dietetyki, trener personalny. Dietetyka to moja pasja. W szczególności interesuję się: dietetyką kliniczną (choroby nerek i dróg moczowych, zaburzenia odżywiania, żywienie kobiet w ciąży i dzieci), dietetyką sportową, ziołolecznictwem oraz interakcjami leków z żywnością. Autorka bloga : www.przystanzdrowegozycia.pl