Arbuz – „wodny” owoc dla zdrowia

Avatar photo
arbuz uśmiech

Arbuz zwyczajny, to owoc, który pochodzi z Południowej Afryki, jednak współcześnie jest hodowany na całym świecie. Lubi ciepło, dlatego najlepiej rośnie w egzotycznym klimacie. W jego składzie występuje niemal sama woda, co powoduje, że arbuz świetnie orzeźwia, dlatego też chętnie sięgamy po niego latem, w trakcie upałów. Duża zawartość wody czyni go też niskokalorycznym (30 kcal na 100g), jest więc polecany dla osób, które się odchudzają. Zawiera także witaminy A, B1, B2, B6, C oraz miedź, żelazo, mangan, potas, wapń, fosfor, magnez. W swoim składzie zawiera również przeciwutleniacze (m.in. likopen, beta-karoten, luteina) oraz aminokwasy niebiałkowe (cytrulina).

woda arbuz
© Marina Boyarkina / 123RF

Właściwości owocu:

  • chroni organizm przed nowotworami,
  • opóźnia proces starzenia się skóry,
  • wspomaga wydalanie amoniaku z organizmu,
  • usprawnia pracę układu krążenia,
  • usuwa szkodliwe związki z mięśni,
  • ma działanie moczopędne,
  • zapobiega podwyższaniu się poziomu cholesterolu,
  • dodaje energii,
  • przyspiesza trawienie,
  • wspomaga koncentrację,
  • ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu,
  • wspomaga produkcję mleka kobiecego

Właściwości pestek arbuza:

  • mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwbólowe,
  • wspomagają leczenie infekcji bakteryjnych, grzybiczych oraz chorób skóry,
  • pomagają na zaparcia.

Bibliografia

  1. https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/
  2. Figueroa, A., Wong, A., Jaime, S. J., & Gonzales, J. U. (2017). Influence of L-citrulline and watermelon supplementation on vascular function and exercise performance. Current opinion in clinical nutrition and metabolic care20(1), 92-98.