Arrowroot (maranta). Czym jest ten egzotyczny superfood i na co pomaga?

Avatar photo
arrowroot

Arrowroot, znany też pod nazwą maranta arundinacea lub maranta trzcinowa, to roślina wiecznie zielona uprawiana w strefie tropikalnej. Jej podłużne kłącza są jadalne i charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG 14). Skrobia wytwarzana z maranty jest neutralna w smaku. Może stanowić świetny dodatek do dań, również w diecie bezglutenowej i wegańskiej. 

Krótka historia arrowroot i jego pochodzenia

Maranta pochodzi z tropikalnej Ameryki Południowej, skąd została przeniesiona na Karaiby, a następnie do Indii. Historyczne wzmianki o arrowroot można znaleźć w listach, dziennikach i archiwach francuskich i brytyjskich kolonialistów z XVII wieku. Roślina ta była przez nich opisywana jako lecznicza i często używana przez rdzennych mieszkańców Karaibów [11].

Obecnie maranta występuje głównie w Indiach, Indonezji, na Sri Lance, w Australii, na Karaibach i w Ameryce Południowo-Środkowej [10]. Około 95% światowego zapotrzebowania na arrowroot jest zaspokajane przez Saint Vincent i Grenadyny [32].

Czym jest arrowroot? Wygląd i sposób uprawy

Maranta arundinacea jest rośliną osiągającą wysokość od 1 do 1,5 metra. Charakteryzuje się obfitością jajowatych liści o rozmiarach od 5 do 20 cm. Tworzy mięsiste, cylindryczne kłącza podziemne, z widocznymi pierścieniami bliznowatych i dużymi, cienkimi łuskami [26]. Jej kwiaty, o białym kolorze i kształcie przypominającym wachlarze, występują parami na długich, smukłych łodygach [15]. 

Najlepiej rośnie w obszarach o dużym nasłonecznieniu, ale poradzi sobie również w miejscach częściowo zacienionych. Maranta prosperuje w wilgotnych, dobrze przepuszczalnych glebach, zarówno gliniastych, jak i piaszczystych [7]. 

Proces przetwarzania kłączy maranty na skrobię jest podobny do przetwarzania innych bulw warzywnych. Polega on na rozdrobnieniu, ekstrakcji, filtracji, koncentracji i ostatecznie suszeniu i wydobyciu skrobi [32]. 

Skrobia z arrowroot kolorem i teksturą przypomina skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą. Jest używana jako zagęstnik w przemyśle spożywczym oraz jako dodatek do wyrobów piekarniczych [32].

Dzięki swoim właściwościom żelującym skrobia z arrowroot jest wykorzystywana do tworzenia jadalnych folii stosowanych jako opakowania do żywności. To innowacyjne rozwiązanie nie tylko przedłuża trwałość produktów spożywczych. Pomaga też w ograniczeniu użycia plastiku [27]. 

arrowroot

Historia maranty

Maranta arundinacea znana także jako maranta trzcinowa czy arrowroot, swoją angielską nazwę (arrow – 'strzała’, root – 'korzeń’) zawdzięcza właściwościom odkażającym. W XVII wieku używana była na Karaibach do odkażania ran po zatrutych strzałach poprzez aplikowanie przeżutego korzenia na ranę [11].

Wykorzystanie w starożytnej medycynie ludowej

Arrowroot był używany przez starożytne plemiona Majów i Ameryki Środkowej jako antidotum na trucizny [31]. Na Sri Lance stosowany był do łagodzenia bólu po ukąszeniu węży [30]. Na Mauritiusie służył do leczenia biegunek u dzieci i dorosłych [22]. Na wybrzeżu Amazonki w Brazylii był wykorzystywany do wykrywania gruźlicy [6].

Współczesne zastosowania

Przegląd korzyści zdrowotnych związanych z konsumpcją arrowroot:

Badania wykazują, że maranta arundinacea ma właściwości:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne,
  • prebiotyczne,
  • przeciwbakteryjne,
  • immunomodulacyjne,
  • przeciwwrzodowe,
  • przeciwbiegunkowe,
  • hipoglikemiczne,
  • hipocholesterolemiczne,
  • regulujące ciśnienie [8].

Rola arrowroot w diecie

Arrowroot zawiera błonnik, składniki mineralne i witaminy, przez co jest świetnym dodatkiem do zbilansowanej i leczniczej diety. Może się sprawdzić w diecie bezglutenowej, przeciwzapalnej czy cukrzycowej. Ze względu na te właściwości może się zaliczać do superfoods czy też żywności funkcjonalnej [8].

Korzeń arrowroot dostarcza mniej kalorii niż ziemniaki czy kukurydza, przy jednocześnie niższej zawartości węglowodanów oraz znacznie niższym indeksie glikemicznym. W porównaniu do ziemniaków i kukurydzy dostarcza więcej wapnia i potasu. Niemal w pełni pokrywa dzienne zapotrzebowanie na foliany [Tabela 1]. 

Korzeń arrowroot składa się w większości z węglowodanów, głównie skrobi (około 20%). Jest to skrobia łatwostrawna (zarówno dla dorosłych, jak i dla niemowląt), bezsmakowa i bezzapachowa. Jest produktem bezglutenowym, sprawdzi się więc u pacjentów z nietolerancją czy celiakią [7].

Skrobia z maranty charakteryzuje się wyższą zawartością amylozy (35%) w porównaniu do skrobi ziemniaczanej (20-25%) czy kukurydzianej (26-28%). Dzięki temu ma doskonałą strawność. Wykazuje wyjątkowe właściwości żelujące [32]. 

Wartości odżywcze i kaloryczność

Tabela 1. Porównanie zawartości składników odżywczych arrowroot z innymi skrobiowymi dodatkami do żywności

Składnik odżywczyArrowroot [12]Ziemniak [14]Kukurydza [13]Pszenica (ziarno) [20]
Energia65 kcal73 kcal365 kcal325 kcal
Białko4,24 g1,81 g9,42 g11,1 g
Węglowodany13,39 g16 g74,3 g59 g
Tłuszcze0,2 g0,26 g4,74 g2,4 g
Błonnik1,3 g1,3 g7,3 g11,5 g
Wapń40 mg6 mg7 mg37 mg
Fosfor98 mg57 mg210 mg330 mg
Żelazo2,33 mg0,37 mg2,71 mg1 mg
Magnez25 mg22,3 mg127 mg120 mg
Potas454 mg446 mg287 mg340 mg
Sód 26 mg2 mg35 mg4 mg
Foliany338 μg (84,5% RDA)brak danych19 μg brak danych
Indeks glikemiczny (po ugotowaniu) [21]14634844

Korzeń maranty charakteryzuje się wysoką zawartością fosforu, sodu, potasu, magnezu, żelaza oraz wapnia [1]. Co ciekawe, arrowroot wykazuje stabilność podczas gotowania, co może mieć znaczenie z punktu widzenia odżywiania [29]. Ponadto maranta charakteryzuję się obecnością fenoli, tanin, steroli i flawonoidów, co może przynieść liczne korzyści zdrowotne [3].

A jak skrobia z arrowroot prezentuje się na tle innych skrobi?

Tabela 2. Porównanie skrobi z arrowroot ze skrobią kukurydzianą i ziemniaczaną

Składnik odżywczy [33]Skrobia z arrowroot (100 g)Skrobia kukurydziana (100 g)Skrobia ziemniaczana (100 g)
Energia357 kcal381 kcal361 kcal
Białko1,3 g0,26 g8,11 g
Węglowodany88,15 g91,3 g79,9 g
Tłuszcze0,1 g0,05 g0,95 g
Błonnik3,4 g0,9 g5,4 g
Wapń6 mg2 mg44 mg
Fosfor5 mg13 mg197 mg
Żelazo0,33 mg0,47 mg12 mg
Magnez3 mg3 mg73,6 mg
Potas11 mg3 mg1270 mg
Sód 2 mg9 mg48 mg
Foliany7 μg041 μg 

Właściwości zdrowotne arrowroot

Wpływ arrowroot na trawienie i zdrowie przewodu pokarmowego

Badania potwierdziły korzyści spożywania arrowroot dla układu pokarmowego z kilku powodów. Przede wszystkim, wykazuje on działanie ochronne dla przewodu pokarmowego oraz przeciwwrzodowe. To efekt obecności skrobi opornej i flawonoidów, które poprawiają stan błony śluzowej żołądka i zmniejszają zapalenie [17].

Ponadto skrobia oporna obecna w arrowroot przynosi korzyści zdrowotne błonnika [9] oraz zwiększa liczbę korzystnej flory bakteryjnej w jelitach. Może to prowadzić do zahamowania rozwoju Helicobacter pylori i zmniejszać występowanie zapalenia żołądka i wrzodów [5].

Maranta wykazuje również działanie przeciwbiegunkowe. U pacjentów z zespołem jelita drażliwego podawanie proszku z bulw maranty zmniejszyło występowanie biegunek i bólów brzucha. Może to być powiązane z korzystnym wpływem maranty na nabłonek przewodu pokarmowego poprzez wspomaganie korzystnej flory bakteryjnej [17].

Rola arrowroot w zarządzaniu poziomem glukozy we krwi

Arrowroot wykazuje działanie hipoglikemiczne, co udowodniono w badaniach w 2018 roku. U badanych spożywanie naparu z arrowroot spowodowało obniżenie poziomu glukozy we krwi oraz podwyższenie poziomu insuliny [8]. Może być więc dobrym wyborem w regulowaniu poziomu glukozy we krwi.

Skrobia zawarta w korzeniu maranty charakteryzuje się wysoką zawartością amylozy (ok. 35%) i jest odporna na enzymy trawienne, opóźniając procesy odpowiedzi glikemicznej nawet do ponad 120 minut. To może skutkować obniżeniem poziomu leptyny we krwi i zwiększeniem wrażliwości na insulinę [8].

Liście arrowroot również zostały zbadane pod kątem właściwości leczniczych. Wykazano, że jednym z głównych fitoskładników jest Gamma-sitosterol, który może być stosowany w leczeniu cukrzycy. Zwiększa on wydzielanie insuliny i hamuje glikogenezę [28].

Potencjał przeciwzapalny i antyoksydacyjny

Bogactwo fenoli i flawonoidów w arrowroot jest związane z wysokim potencjałem przeciwzapalnym i antyoksydacyjnym. Związki fenolowe mogą neutralizować wolne rodniki przez oddawanie grup hydroksylowych [8].

Dodatkowo flawonoidy mogą stabilizować reaktywne formy tlenu, zapobiegając uszkodzeniom komórek i stanom zapalnym. Ekstrakt z proszku bulw maranty wykazuje właściwości przeciwzapalne, stabilizując błony czerwonych krwinek [8].

Badania potwierdzają istotną aktywność przeciwzapalną ekstraktu roślinnego z maranty. Wykorzystuje on mechanizmy komórkowe do zwalczania i hamowania stanów zapalnych. To sugeruje jego potencjalne zastosowanie we wspomaganiu leczenia zaburzeń zapalnych [19].

arrowroot

Działanie immunomodulacyjne

Zawartość fenoli, flawonoidów, składników mineralnych i witamin przekłada się również zdolność modulowania odpowiedzi immunologicznej. Te składniki poprawiają funkcjonowanie układu immunologicznego i wzmacniają odporność organizmu [8].

Skrobia z arrowroot wykazuje właściwości prebiotyczne, co sprzyja fermentacji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA). Ten proces może istotnie zwiększyć dostępność energii dla komórek immunologicznych, a także efektywnie regulować ich proliferację i aktywację [8]. 

Badania również wykazały, że spożywanie skrobi opornej z maranty skutkowało zwiększeniem immunoglobuliny A w surowicy [8].

Arrowroot w diecie osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu

Z uwagi na fakt, że korzeń arrowroot jest rośliną bezglutenową, dobrze sprawdzi się on w diecie osób z celiakią i nietolerancją glutenu. Mąka z maranty może być używana jako zamiennik mąki pszennej w połączeniu z innymi mąkami bezglutenowymi, poprawiając strukturę dań [23], oraz jako zagęstnik do sosów, zup czy budyni. 

Arrowroot a odchudzanie

Arrowroot, zarówno korzeń, jak i skrobia, mogą być korzystnym wyborem dla osób na dietach redukcyjnych. Zawartość błonnika poprawia funkcje metaboliczne takie jak uwalnianie glukozy, wrażliwość na insulinę czy poprawa profilu lipidowego [4].

Ponadto skrobia oporna zawarta w arrowroot może zapewnić uczucie sytości na dłużej i pomóc w kontroli napadów głodu oraz w regulacji rytmu wypróżnień. 

Zastosowanie kulinarne i dietetyczne

Arrowroot jako zagęstnik w kuchni bezglutenowej i wegańskiej

Arrowroot doskonale sprawdza się nie tylko jako zagęstnik sosów i zup, ale także jako zamiennik jajka w kuchni wegańskiej, dzięki swojej doskonałej lepkości. Można również wykorzystać skrobię z arrowroot jako substytut tłuszczu w produktach, takich jak majonez [18].

Skrobia z arrowroot nie krystalizuje podczas mrożenia, co czyni ją idealnym dodatkiem do zagęszczania wegańskich lodów, zapewniając zachowanie odpowiedniej konsystencji [25]. 

Zobacz również
mukbang

Praktyczne porady dotyczące gotowania i pieczenia z użyciem arrowroot

  • Zagęstnik zup i sosów: 1 łyżkę skrobi arrowroot wymieszać z 25 ml zimnej wody aż powstanie jednolity płyn. Następnie dodać do sosu czy też zupy. 1 łyżka arrowroot zagęści około 250 ml potrawy, jednak warto zapoznać się z instrukcjami na opakowaniu w razie wątpliwości.
  • Warto zaznaczyć, że skrobia arrowroot ma niższą temperaturę żelowania niż inne skrobie. Należy potrawy podgrzewać nie dłużej, niż do momentu aż zgęstnieją [23]. 
  • Zamiennik 1 jajka: 2 łyżki arrowroot wymieszać z 3 łyżkami wody [16].
  • Dodatek do wypieków: podczas pieczenia zaleca się użycie nie więcej niż 10% ilości pozostałej mąki, w celu poprawy konsystencji wypieku. 

Przykładowe przepisy z wykorzystaniem arrowroot

Możliwe jest wykorzystanie korzenia maranty jako zamiennika ziemniaka lub batata np. w purée, lub w potrawce. W Polsce jednak nie ma niestety jeszcze dostępu do tej rośliny. Można natomiast dość łatwo kupić skrobię z arrowroot, która ma różnorakie zastosowanie w kuchni oraz korzystny wpływ na układ pokarmowy. 

Bezglutenowe naleśniki z arrowroot

(8 porcji, 1 porcja to około 165 kcal)

  • 4 jajka
  • 120 ml mleczka kokosowego light
  • 120 ml wody
  • 3 łyżki arrowroot 
  • 4 łyżki maki kokosowej
  • 1,5 łyżki oleju kokosowego lub masła

Wszystkie składniki dokładnie zblendować, upewniając się, że nie pozostają żadne grudki. Posmarować patelnie niewielką ilością oliwy z oliwek, porcję ciasta wylań na patelnie i rozprowadzić, aby pokryło dno patelni. Smażyć około 1-2 minut na każdej stronie, aż naleśnik nabierze złotego koloru. 

Szybkie ciasto waniliowe

  • 100 g masła
  • 250 g cukru (część cukru można zastąpić ksylitolem lub inny zamiennikiem cukru)
  • 50 ml oleju
  • 25 g arrowroot
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka 
  • 80 ml mleka
  • 100 ml śmietanki
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 180 °C, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masło rozpuścić na małym ogniu i wlać do miski z cukrem, olejem, arrowroot i ekstraktem z wanilii. Miksować aż powstanie gładka masa. Następnie dodać jajka, mleko i śmietankę. 

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać i partiami dodawać do masy ciągle miksując. Piec w piekarniku przez 50-60 minut. Z tego przepisu można równiej przygotować babeczki, wtedy pieczemy je 20-25 minut. 

Wegańskie i bezglutenowe ciastka cytrynowo-tymiankowe

(1 ciastko to około 108 kcal, 3 g białka,0,5 g błonnika)

  • 150 g zmielonych migdałów
  • 1 łyżka arrowroot
  • ¼ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • ½ łyżeczki świeżego tymianku lub według uznania
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny

Piekarnik nagrzać do 180 °C lub 160 °C z termoobiegiem, blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Zmielone migdały, arrowroot, sól i sodę oczyszczoną wymieszać w mikserze stojącym tak, aby przypominały bułkę tartą. 

Dodać syrop klonowy, tymianek i skórkę z cytryny i dalej mieszają, aż składniki się połączą. Z ciasta należy uformować 10 kulek wielkości piłki golfowej, spłaszczyć w dłoniach i umieścić je na blaszce do pieczenia. 

Piec przez 10-12 minut lub do momentu aż będą chrupiące i złociste na brzegach. Wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Ciastka będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. 

Możliwe skutki uboczne i interakcje z lekami

Obecnie brak jest dowodów na skutki uboczne stosowania arrowroot oraz na interakcje z innymi substancjami. Wyjątkiem może być alergia. Niemniej jednak, jak w przypadku każdego produktu, zaleca się zachowanie umiaru.

W przypadku istniejących chorób należy skonsultować się z lekarzem przed zastosowaniem arrowroot. 

Praktyczne zalecenia dla dietetyków

Arrowroot może stanowić świetny dodatek do zbilansowanej diety dla każdego pacjenta. Co prawda jest to droższa alternatywa dla skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej, jednak przekłada się to na korzyści zdrowotne. Arrowroot może być używany jak inne skrobie, bez obawy o wpływ na smak potraw. 

Aktualne badania nad arrowroot i możliwe zastosowania w przyszłości

  • Arrowroot jest niezbyt znaną alternatywą dla skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej, która może przynosić wiele korzyści zdrowotnych.
  • Udowodniono, że ma ona działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne, pomaga zarządzać poziomem glukozy i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. 
  • Świetnie sprawdza się jako zagęstnik do potraw jak zupy, sosy czy desery. Używany jest również do wypieków, poprawiając strukturę ciast.
  • Może mieć zastosowanie w diecie bezglutenowej, wegańskiej oraz redukcyjnej.

Badania dotyczące maranty oraz jej skrobi są na chwilę obecną nieliczne. Należy zaznaczyć, że wyniki badań mogą się różnić w zależności od wieku rośliny, czy też metody jej zbioru. Udowodniono, na przykład, że mechaniczny zbiór maranty zmniejsza ilość błonnika w bulwie [23].

Warto wspomnieć, że badania nad korzyściami zdrowotnymi arrowroot prowadzono na różnych odmianach maranty o różnym stopniu dojrzałości. Mimo tych różnic wyniki są obiecujące i pokazują, że ta roślina ma potencjał zdrowotny i użytkowy.

Podsumowanie

Arrowroot jest wart uwagi pomimo ceny, która jest wyższa od skrobi ziemniaczanej czy kukurydzianej. Spożywanie arrowroot ma korzystny wpływ na układ pokarmowy, a także na odpowiedź glikemiczną. Wykazuje on także działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Skrobia z arrowroot sprawdza się doskonale jako zagęstnik zup i sosów oraz substancja poprawiająca strukturę wypieków także w dietach wegańskich czy bezglutenowych.

Z punktu widzenia dietetyka, ważne jest, aby śledzić rynek superfoods i ich wpływ na zdrowie. Ciągła edukacja na temat nowych produktów superfoods, które mogą przynieść korzyści naszym pacjentom, jest niezbędna w naszej praktyce.

Warto też śledzić wszelkie aktualizacje dotyczące tego zagadnienia, ponieważ regularnie pojawiają się nowe badania, których wyniki mogą być sprzeczne z wcześniejszymi ustaleniami. 

Bibliografia:

  1. Amante Patrícia Regina, Emanuelle Cardoso Zibral Santos, Vinícius Tadeu da Veiga Correia & Camila Argenta Fante (2021) Research Notes: Benefits and Possible Food Applications of Arrowroot (maranta Arundinaceae L.), Journal of Culinary Science & Technology, 19:6, 513 521, DOI: 10.1080/15428052.2020.1791295]
  2. Atkinson Fiona S, Jennie C Brand-Miller, Kaye Foster-Powell, Anette E Buyken, Janina Goletzke, International tables of glycemic index and glycemic load values 2021: a systematic review, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 114, Issue 5,
    2021, Pages 1625-1632, ISSN 0002-9165, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqab233
    (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916522004944)
  3. Balan, Aswini & Paramasivam, Sivagurunathan & Sivaprakasam, Sowndarya & Sumathi, V & Vennila, L & Vivekanandhan, S & Uma, C.. (2023). A comprehensive review on phytochemistry and pharmaceutical applications of maranta arundinacea L. a. 38. 206-227.
  4. Barber TM, Kabisch S, Pfeiffer AFH, Weickert MO. The Health Benefits of Dietary Fibre. Nutrients. 2020 Oct 21;12(10):3209. doi: 10.3390/nu12103209. PMID: 33096647; PMCID: PMC7589116
  5. Bird, A. R., Brown, I. L. and Topping, D. L. 2000. Starches, resistant starches, the gut microflora and human health. Current Issues in Intestinal Microbiology 1(1): 25-37
  6. Coelho-Ferreira, M. 2009. Medicinal knowledge and plant utilization in an Amazonian coastal community of Marudá, Pará State (Brazil). Journal of Ethnopharmacology 126(1): 159-175.
  7. Deswina P.  and Priadi D.  2020 IOP Conf. Ser.: Earth Environ. Sci. 439 012041DOI 10.1088/1755-1315/439/1/012041
  8. Fidianingsih, Ika & Aryandono, Teguh & Widyarini, Sitarina & Herwiyanti, Sri & Sunarti,. (2022). Arrowroot (maranta arundinacea L.) as a new potential functional food: A scoping review. International Food Research Journal. 29. 1240-1255. 10.47836/ifrj.29.6.02.
  9. Flávia Villas-Boas, Célia M.L. Franco, Effect of bacterial β-amylase and fungal α-amylase on the digestibility and structural characteristics of potato and arrowroot starches, Food Hydrocolloids, Volume 52, 2016, Pages 795-803, ISSN 0268-005X, https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2015.08.024.(https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X15300692
  10. Govaerts, R, 2018. World checklist of marantaceae.London, UK: Royal Botanic Gardens, Kew. http://apps.kew.org/wcsp/
  11. Handler, J. S., 1971. The history of arrowroot and the origin of peasantries in the British West Indies. The Journal of Caribbean History, 246-93
  12. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168490/nutrients 
  13. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170288/nutrients 
  14. https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/2346403/nutrients 
  15. https://plants.ces.ncsu.edu/plants/maranta-arundinacea/
  16. https://www.healthline.com/nutrition/egg-substitutes#yogurt-or-buttermilk
  17. Ika & Aryandono, Teguh & Widyarini, Sitarina & Herwiyanti, Sri & Sunarti,. (2022). Arrowroot (maranta arundinacea L.) as a new potential functional food: A scoping review. International Food Research Journal. 29. 1240-1255. 10.47836/ifrj.29.6.02.
  18. Jong Jin Park, Ibukunoluwa Fola Olawuyi, Won Young Lee, Characteristics of low-fat mayonnaise using different modified arrowroot starches as fat replacer, International Journal of Biological Macromolecules, Volume 153, 2020, Pages 215-223, ISSN 0141 8130, https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2020.02.331.
    (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0141813019397727 „
  19. Jose, S. M., R.V. Geetha and S. Rajeshkumar (2021). Evaluation of Anti- Inflammatory Property of maranta Arundinacea using Protein Denaturation Assay – An In vitro Study. 33, 834–840. https://doi.org/10.9734/JPRI/2021/v33i47B33190
  20. Kuchanowicz H., Przygoda B., Nadolna I., Iwanow K., Tabele składu i wartości odżywczej żywności, PZWL, Wyd II, 2017
  21. Lestari LA, Huriyati E, Marsono Y. The development of low glycemic index cookie bars from foxtail millet (Setaria italica), arrowroot (maranta arundinacea) flour, and kidney beans (Phaseolus vulgaris). J Food Sci Technol. 2017 May;54(6):1406-1413. doi: 10.1007/s13197-017-2552-5. Epub 2017 Mar 10. PMID: 28559599; PMCID: PMC5430171
  22. Mahomoodally, M. F. 2014. A quantitative ethnobotanical study of common herbal remedies used against 13 human ailments categories in Mauritius. African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines 11(6): 1-32.
  23. Malki M.K.S., J.A.A.C. Wijesinghe, R.H.M.K. Ratnayake, G.C. Thilakarathna, Characterization of arrowroot (maranta arundinacea) starch as a potential starch source for the food industry, Heliyon, Volume 9, Issue 9, 2023, e20033,  ISSN 2405-8440, https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2023.e20033.
    (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2405844023072419)
  24. Malki, Susanga & Wijesinghe, J A A C & Ratnayake, Kamani & Thilakarathna, Gayan. (2022). Variation in Colour Attributes of Arrowroot (maranta arundinacea) Flour from Five Different Provinces in Sri Lanka as a Potential Alternative for Wheat Flour. 10.54117/ijnfs.v1i2.14.
  25. Marta H, Rismawati A, Soeherman GP, Cahyana Y, Djali M, Yuliana T, Sondari D. The Effect of Dual-Modification by Heat-Moisture Treatment and Octenylsuccinylation on Physicochemical and Pasting Properties of Arrowroot Starch. Polymers (Basel). 2023 Jul 28;15(15):3215. doi: 10.3390/polym15153215. PMID: 37571112; PMCID: PMC10421524.
  26. Miftakhussolikhah, Ariani, D., Evika, R. N. H., Angwar, M., Wardah, Karlina, L. L. and Pranoto, Y. 2016. Cooking characterization of arrowroot (maranta arundinaceae) noodle in various arenga starch substitution. Berta Biologi 15(2): 141-148.
  27. Nogueira GF, Fakhouri FM, de Oliveira RA. Extraction and characterization of arrowroot (maranta arundinaceae L.) starch and its application in edible films. Carbohydr Polym. 2018 Apr 15;186:64-72. doi: 10.1016/j.carbpol.2018.01.024. Epub 2018 Jan 9. PMID: 29456010.
  28. NOWFA FIROSKHAN,Dr. K. PRABHU,ASWIN E V,   „GAS CHROMATOGRAPHY-MASS SPECTROSCOPY ANALYSIS OF ETHANOLIC LEAVES EXTRACT OF maranta ARUNDINACEA L”, International Journal of Creative Research Thoughts (IJCRT), ISSN:2320-2882, Volume.9, Issue 11, pp.b321-b327, November 2021, Available at :http://www.ijcrt.org/papers/IJCRT2111156.pdf
  29. Pérez, E., and M. Lares (2005). Plant Foods for Human Nutrition, 60(3): 113– 116. https://doi.org/10.1007/s11130-005-6838-9
  30. Roshana, Nushrath & Sanmugarajah, Vinotha. (2018). A Literature Review on Medicinal Plants That are being Used in Traditional Medicine for the Management of the Snake Bites in Sri Lanka. Asian Plant Research Journal. 1-18. 10.9734/aprj/2018/v1i1576
  31. Shintu, P., Radhakrishnan, V. and Mohanan, K. 2015. Pharmacognostic standardisation of maranta arundinacea L. – An important ethnomedicine. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry 242: 242-246.
  32. Tarique J., S.M. Sapuan, A. Khalina, S.F.K. Sherwani, J. Yusuf, R.A. Ilyas, Recent developments in sustainable arrowroot (maranta arundinacea Linn) starch biopolymers, fibres, biopolymer composites and their potential industrial applications: A review, Journal of Materials Research and Technology, Volume 13, 2021, Pages 1191-1219, ISSN 2238-7854, https://doi.org/10.1016/j.jmrt.2021.05.047
  33. https://www.usda.gov/