Co zamiast jajka do kotletów? Najlepsze zamienniki jajek

Avatar photo
zamienniki jajek

Jajko — jest jednym z podstawowych produktów w diecie. Przygotujesz z niego wiele potraw – od wykwintnych po te najprostsze jak np. jajecznica. Oprócz praktycznego zastosowania, jajko jest bogatym źródÅ‚em biaÅ‚ka, choliny, witamin z grupy B, oraz witamin A i D. Zdecydowanie jest ważnym skÅ‚adnikiem zdrowej diety, ale też idealnym pomocnikiem do przygotowywania wypieków, klopsów czy paniereowania.

Bywa tak, że musisz zrezygnować ze spożycia jajek np. z powodu alergii. Lub najzwyczajniej nie chcesz ich jeść ze względów etycznych czy religijnych, ale nie musisz się martwić o swoje potrawy. W tym artykule znajdziesz kilka możliwości zastąpienia jaj w twoich ulubionych przepisów.

Dodajesz jajko do kotletów? Sprawdź w tym arykule, czym możesz je zastąpić, zachowując smak i konsystencję ulubionych dań!

Jakie funkcje pełnią jajka w daniach?

Jajko ma doskonałe właściwości wiążące. Skleja ze sobą składniki, nadaje potrawie odpowiednią konsystencję oraz zapobiega rozpadowi podczas gotowania, pieczenia czy smażenia. W wypiekach jak suflety, biszkopty, bezy czy placki i racuchy-jajko pełni funkcję spulchniacza. Z pewnością atrakcyjną wizualnie i smakowo funkcją jaj, jest ich zdolność do brązowienia, nadając wypiekom apetycznego wyglądu. Nie można zapomnieć o nadawaniu wilgotności potrawom. Gdy używamy jajka do panierowania kotletów czy warzyw, to oprócz nadania wilgotności, jajko pomaga przykleić się mące lub wybranemu rodzajowi panierki do produktu.

Niezależnie jakÄ… jajko ma peÅ‚nić funkcjÄ™ w twojej potrawie, kiedy chcesz lub musisz je pominąć – możesz skorzystać z zamienników.

Zamienniki jajka do kotletów, klopsów, burgerów

W potrawach jak klopsy, kotlety mielone czy burgery jajko pełni funkcję spoiwa, zapobiegając rozklejaniu się składników, podczas obróbki termicznej. W niektórych przepisach można je najzwyczajniej pominąć (kotlety z kasz i warzyw, mięsne z dodatkiem kaszy itp.). Jeśli jednak w swojej potrawie potrzebujesz mocnego sklejenia składników, możesz użyć poniższych sposobów zastąpienia jajka w przepisie.

  • SiemiÄ™ lniane i nasiona chia. Aby uzyskać jajko lniane, ubij 1 Å‚yżkÄ™ zmielonych nasion z 3 Å‚yżkami wody i odstaw na kilka minut do napÄ™cznienia. Mieszanka po tym czasie bÄ™dzie przypominać biaÅ‚ko jaja. Mikstura dodatkowo wchÅ‚onie trochÄ™ wilgoci i nada produktowi wÅ‚aÅ›ciwÄ… konsystencjÄ™.
  • MÄ…ka peÅ‚noziarnista, skrobia kukurydziana, skrobia ziemniaczana, zmiksowane pÅ‚atki owsiane, mÄ…ka z ciecierzycy. 2 Å‚yżki wybranej mÄ…ki zastÄ…pi w przepisie 1 jajko. CharakterystycznÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciÄ… mÄ…k jest skuteczne wiÄ…zanie wody i sklejanie skÅ‚adników potrawy.
  • Arrowoot to proszek wytwarzany z roÅ›liny bulwiastej rosnÄ…cej w Ameryce PoÅ‚udniowej. Proszek z arrowootu jest bogaty w skrobiÄ™. Aby zastÄ…pić jedno jajko, wystarczy 2 Å‚yżki proszku wymieszać z 3 Å‚yżkami wody i dodać do przepisu.
  • Kasza jÄ™czmienna, gryczana, ryż, kasza manna. Wybrana kasza pomoże skleić masÄ™, a dodatkowo nada daniu wiÄ™kszej objÄ™toÅ›ci. KaszÄ™ jÄ™czmiennÄ…, gryczanÄ… czy ryż należy lekko rozgotować, a kaszkÄ™ mannÄ™ można stosować w formie nieprzegotowanej.
  • Purée z batatów, ziemniaków lub dyni, koncentrat pomidorowy. Zamiast 1 jajka możesz z powodzeniem użyć 2 lub 3 Å‚yżek wybranego purée. Musisz tylko pamiÄ™tać, że w przypadku batata, dyni i passaty pomidorowej, smak dania może ulec znacznej zmianie.

Zamienniki jajka do panierki

Stworzenie idealnej chrupiącej, złocistej panierki do kotletów, ryb czy niektórych warzyw może wydawać się trudne, bez jajka. Nic bardziej mylnego. Jest wiele produktów, którymi możesz zastąpić jajko i oprócz efektu sklejania otrzymać jeszcze lepszy smak potrawy. Z powodzeniem możesz wybrać jeden z poniższych zamienników jajka.

  • Woda z mÄ…kÄ… wymieszana w proporcji 1:1. Z mieszaniny powstaje ciasto, które możesz użyć jako samodzielnÄ… panierkÄ™ lub dodatkowo obtoczyć produkt w buÅ‚ce tartej. Użycie tego sposobu nie zmieni smaku produktu, którego używasz, a panierka bÄ™dzie bardzo chrupiÄ…ca.
  • Mleko, maÅ›lanka, jogurt naturalny, napój roÅ›linny. Wymoczenie miÄ™sa w tych produktach nada odpowiedniej wilgotnoÅ›ci, aby panierka mogÅ‚a siÄ™ przykleić. Smak miÄ™sa także pozostanie bez zmian, a panierka bÄ™dzie przyjemnie chrupiÄ…ca.
  • Åšmietana, majonez. Oba produkty sÄ… gÄ™ste i kremowe z Å‚atwoÅ›ciÄ… przylegnÄ… do miÄ™sa. Majonezem można posmarować bezpoÅ›rednio kawaÅ‚ki miÄ™sa. Można też rozrzedzić majonez mlekiem lub Å›mietankÄ… i wymoczyć w nim miÄ™so. Po usmażeniu miÄ™sa, smak majonezu nie bÄ™dzie wyczuwalny.
  • Aquafaba to pÅ‚yn pozostaÅ‚y po ugotowaniu suchych roÅ›lin strÄ…czkowych lub znajdujÄ…cy siÄ™ w puszce z ciecierzycÄ… czy fasolÄ…. Aquafaba ma konsystencjÄ™ podobnÄ… do biaÅ‚ka jaja i tak też jest wykorzystywana  w różnych przepisach. Aby zastÄ…pić 1 jajko, należy użyć 3 Å‚yżek aquafaby. Dla uzyskania gÄ™stszej konsystencji ubij pÅ‚yn widelcem.
  • SiemiÄ™ lniane lub nasiona chia również mogÄ… stanowić zamiennik jajka do panierki. Najlepiej użyć mielonego siemienia lnianego. Jak przygotować jajko lniane zostaÅ‚o podane wyżej.  PowstaÅ‚y żel idealnie zastÄ…pi biaÅ‚ko jaja. Panierka bÄ™dzie niemalże identycznie chrupiÄ…ca jak w przypadku klasycznego przepisu. JedynÄ… różnicÄ… jest zmiana smaku panierki na lekko orzechowy, co nie każdemu może odpowiadać.
  • Nietypowym zamiennikiem jajka do panierki jest niesÅ‚odzony mus jabÅ‚kowy lub rozgnieciony banan. JeÅ›li masz ochotÄ™ poeksperymentować w kuchni, możesz skorzystać z tej propozycji. Rozgnieciony banan i jabÅ‚ko majÄ… konsystencjÄ™ podobnÄ… do jajka. Wystarczy jedynie obtoczyć miÄ™so w owocowej papce nastÄ™pnie w panierce i usmażyć. Musisz być przygotowany na znacznÄ… zmianÄ™ smaku miÄ™sa, ale to może okazać siÄ™ plusem i miÅ‚Ä… odmianÄ….
  • Koncentrat pomidorowy lub passata pomidorowa jest gÄ™sta i dobrze przylega do miÄ™sa. Tak jak w przypadku musu z owoców – wystarczy obtoczyć miÄ™so w masie, a nastÄ™pnie w panierce. MiÄ™so po usmażeniu nabierze lekko pomidorowego smaku.

Zamienniki jajka do wypieków

ZastÄ…pienie jajka w wypiekach jest zdecydowanie najÅ‚atwiejsze. Wiele wypieków może dziÄ™ki zamiennikowi zyskać nowy smak i aromat pod warunkiem, że sprawdzisz, czy zamiennik dobrze komponuje siÄ™ z wybranym przepisem. W niektórych potrawach (naleÅ›niki, ciasto na pierogi), jajko można pominąć i nie przejmować siÄ™, że potrawa siÄ™ nie uda. Kiedy jednak martwisz siÄ™, że bez jajka twoje wypieki bÄ™dÄ… suche, pÅ‚askie lub bez smaku – poniżej podajÄ™ kilka propozycji zamienników jajek.

Pamiętaj jednak, że zamienniki jajka sprawdzą się jedynie w przepisach, które wymagają jednego lub dwóch jaj. W wypiekach jak biszkopty, babki czy ciasto na białkach, konsystencja wypieku nie zostanie zachowana.

Na jedno jajko w przepisie możesz użyć:

  • 1 Å‚yżkÄ™ mielonego siemienia lnianego lub nasion chia z 3 Å‚yżkami wody. MieszaninÄ™ pozostaw na kilka minut, aby masa napÄ™czniaÅ‚a. Po tym czasie bÄ™dzie przypominać biaÅ‚ko jaja i sprawdzi siÄ™ Å›wietnie jako Å›rodek wiążący i nadajÄ…cy odpowiedniÄ… teksturÄ™. Doskonale zastÄ…pi jajko w przepisach na różnego rodzaju babeczki i ciasteczka peÅ‚noziarniste czy pieczywo. SiemiÄ™ lniane nada przepisom lekkiego zbożowego lub orzechowego smaku, co w przypadku wypieków jest zaletÄ….
  • 1/2 dojrzaÅ‚ego banana w formie puree lub 1/4 szklanki musu jabÅ‚kowego dziaÅ‚a jako Å›wietny Å›rodek wiążący do wypieków, lub ciasta naleÅ›nikowego czy puddingów, ale znacznie zmienia smak dania i dodaje sÅ‚odyczy, wiÄ™c konieczne jest dostosowanie odpowiedniej iloÅ›ci cukru.
  • 1/4 szklanki puree z miÄ™kkiego awokado, dyni lub batata. Puree z warzyw najlepiej sprawdzi siÄ™ w przepisach na chleb, babeczki, nadzienia do ciast oraz brownie (dziaÅ‚a Å›wietnie również w tych wegaÅ„skich ciasteczkach dyniowych)

Zamienniki jajka w innych daniach

Kotlety, klopsy, panierka i wypieki to nie jedyne potrawy z jajem. W potrawach jak jajecznica, omlety, jajko sadzone lub na twardo to właśnie jajko jest głównym bohaterem. Jak więc zjeść jajko, eliminując jajko? Poniżej znajdziesz kilka sposobów na zamienniki jajka w różnych daniach.

  • Jajka na twardo w saÅ‚atkach, czy pastach kanapkowych z powodzeniem możesz zastÄ…pić twardym tofu. Ma podobnÄ… konsystencjÄ™ i skÅ‚ad do biaÅ‚ka jaj. Aby zastÄ…pić jedno jajko, posiekaj drobno okoÅ‚o 60 g bardzo twardego tofu i dodaj do przepisu. Drugim zamiennikiem jest biaÅ‚a fasola, która tak jak tofu ma bardzo podobnÄ… zawartość biaÅ‚ka i konsystencjÄ™. Nadaje siÄ™ wiÄ™c Å›wietnie do saÅ‚atek czy past kanapkowych.
  • Jajecznica bez jajek, czyli tofucznica to Å›wietna alternatywa dla jajecznicy. Aby zastÄ…pić jedno jajko, użyj okoÅ‚o 60 g kremowego silken tofu. Przygotowanie tofucznicy nie zajmuje wiÄ™cej czasu niż klasycznej jajecznicy, a z ulubionymi dodatkami, smakuje równie pysznie.

Jak uzyskać smak i kolor jajka?

Właściwości wiążące i spulchniające jajka możemy łatwo odwzorować, ale co jeśli zależy nam na nadaniu koloru lub po prostu brak nam tego charakterystycznego smaku? Nie martw się, możesz skorzystać z podpowiedzi poniżej, aby cieszyć się smakiem jajka bez jajka w wielu potrawach.

  • Kurkuma to przyprawa o wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ciach przeciwzapalnych. Jej szczególnÄ… cechÄ… jest nadawanie żółtego koloru potrawom. Dodana do tofucznicy czy saÅ‚atki jajecznej pozwoli na odzwierciedlenie koloru prawdziwych jaj.
  • Czarna sól kala namak odznacza siÄ™ dużą zawartoÅ›ciÄ… siarki, co nadaje jej smak podobny do jajek. Sprawdza siÄ™ Å›wietnie dodawana do tofucznicy, saÅ‚atek jajecznych czy tostów francuskich.

Roślinne jajko, wegańskie zamienniki jajka

Na rynku dostępne są gotowe zamienniki jaj, wytwarzane zazwyczaj z mleka sojowego, białka fasoli mung i innych składników roślinnych. Głównym założeniem producentów jaj w proszku jest odwzorowanie smaku, konsystencji, wartości odżywczej i zastosowania kulinarnego jajek. Obecnie z wegańskich zamienników jajek przyrządzisz niemalże każdą potrawę, od wypieków po omlety i jajecznicę. Dodatkowo pod względem żywieniowym niektóre roślinne jajka niewiele różnią się od kurzych. Roślinne jajka mogą mieć jedynie mniejszą zawartość białka niż kurze. Znaczącą różnicą jest zawartość sodu, którego ilość w jajach roślinnych jest o wiele wyższa niż w kurzych.

Zobacz również
dieta śródziemnomorska

W Polsce wegaÅ„skie jajka nabÄ™dziesz w sklepach internetowych i niektórych supermarketach. DostÄ™pne w naszym kraju sÄ… vEEGs RoÅ›linny Zamiennik Jajek, Cultured Foods, BIO VEGAN. 

JeÅ›li preferujesz produkty zagranicznych rynków, to siÄ™gaj po roÅ›linne jajka firmy JustEgg, Follow Your Heart’s VeganEgg, VeganEgg, Bob’s Red Mill Egg Replacer lub Ener-G Egg Replacer.

Podsumowanie

Jajko jest jednym z podstawowych składników diety. Kiedy jednak musisz lub chcesz z niego zrezygnować, istnieje wiele produktów, którymi możesz jajko zastąpić. Istotne jest, aby zastanowić się, jaką rolę ma pełnić jajko w wybranym przepisie.

W potrawach jak klopsy burgery czy pulpeciki jajko można pominąć lub użyć siemienia lnianego, różnych mąk, ugotowanych kasz lub ryżu. Decydując się na puréee z batata, dyni lub pomidorów pamiętaj, że smak potrawy może się zmienić.

Do panierowania dobrze sprawdzi się siemię lniane lub skrobia, które po zmieszaniu z wodą, tworzą żel przypominający białko jaja. Można też wymoczyć produkt w mleku, jogurcie, śmietanie lub majonezie. Stosując któryś z wymienionych produktów, nie musisz się przejmować, że smak potrawy się zmieni. Natomiast, kiedy masz ochotę poeksperymentować w kuchni, możesz spróbować obtoczyć produkt w musie jabłkowym lub rozgniecionym bananie. Ciekawą i smaczną opcją jest użycie pasaty pomidorowej, która nada potrawie więcej smakowitości.

Zastąpienie jajka w wypiekach jest zdecydowanie najłatwiejsze. Świetnie sprawdzi się siemię lniane, puree z bananów, jabłek czy avocado.

Bibliografia:

  1. http://www.egglesscooking.com/egg-substitutes/
  2. https://www.verywellfit.com/hard-boiled-egg-calories-and-fat-3495628
  3. https://www.verywellfit.com/the-best-substitutes-for-eggs-5202595
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/egg-substitutes
  5. http://www.egglesscooking.com/egg-substitutes/
  6. https://www.ashcroftfamilytable.com/substitute-for-eggs/
  7. https://pantryandlarder.com/egg-substitutes-for-frying-breading/
  8. https://oureverydaylife.com/can-use-instead-egg-making-fried-chicken-21188.html
  9. https://www.verywellfit.com/the-best-substitutes-for-eggs-5202595
  10. https://www.healthline.com/health/plant-based-eggs-nutritionist-take