Najczęstsze błędy w przygotowaniu jajecznicy

5/5 (2)

Myśleliście że o tym najprostszym daniu wiecie już wszystko? Wydawałoby się, że to danie jest  tak proste, że nawet nieobyty z kuchnią facet nie może go zepsuć, jednak to nie do końca prawda.

Najczęstsze błędy w przygotowaniu jajecznicy

jajecznica

pixabay.com

Czy dodajesz do jajecznicy wody, mleka lub śmietany w nadziei, aby jajecznica była miękka i puszysta? Zarzuć ten proceder jak najszybciej jeśli chcesz przyrządzić naprawdę dobre danie a nie mazistą gumowatą jajeczną masę. Dodatek płynu sprawi, że jajecznica stanie się twarda a płyn przy kontakcie z patelnią oddzieli się od jajek, tworząc coś w rodzaju nieapetycznej zupy.

Mieszanie jajek przed wlaniem ich na patelnię. Zabieg ten również ma na celu poprawę puszystości dania ale czy i rzeczywiście działa? Zwykłe rozmącenie jajek widelcem na talerzu nie wystarczy, co najwyżej przyczyni się do zmieszania żółtka i białka. Dla nadania lekkości i puszystości jajecznicy należy użyć trzepaczki (co najmniej przez minutę). Dzięki niej odpowiednio napowietrzymy masę jajeczną. W ten sposób uzyskamy pożądaną strukturę dania.

Masz już wspaniale napowietrzoną masę jajeczną, kusi cię, żeby ją posolić? Nie rób tego – sól ma właściwości higroskopijne dzięki czemu z puszystej masy otrzymasz to samo, co po dolaniu płynu do jajek – jeśli chcesz doprawić jajecznicę – zrób to pod koniec obróbki termicznej.

Chcesz dodać do jajecznicy warzywa? Świetny pomysł ale czy wiesz jakie i kiedy je dodać? Nie rób jajecznicy z dodatkiem tych surowych – zawierają dużo wody, przy kontakcie z patelnią puszczą jej jeszcze więcej – a jajecznica stanie się taka jak po dodaniu wody czy mleka. Warzywa najpierw blanszuj i starannie osusz, wstępnie je podsmaż lub użyj tych gotowanych na parze (możesz wykorzystać te z wczorajszego obiadu)  jajecznica znacznie zyska na jakości.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Czy znasz te 10 sposobów na naturalne farbowanie jajek? [QUIZ]

Ważna wielkość patelni

Jeśli przygotowujesz poranną jajecznicę dla jednej lub dwóch osób, wybierz małą patelnię. Użycie dużej wymaga większego zużycia tłuszczu, znacznie wolniej się rozgrzewa a w dodatku jajka rozlewają się po niej cieńszą warstwą, co sprzyja przesmażeniu lub jej przypaleniu. Ważne są też temperatura i czas przyrządzania. Im wyższa temperatura, tym szybciej zmienia się struktura białka, smażenie jajecznicy przez 45 sekund na bardzo gorącej patelni sprzyja przypaleniu i twardej konsystencji – aby przygotować idealną jajecznicę smaż ją na wolnym ogniu około 5 minut. Otrzymasz pyszne, kremowe, sycące danie.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dr Justyna Bylinowska

Redaktor naczelna i twórca portalu Dietetycy.org.pl.Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach.redakcja@dietetycy.org.pl

Yes No