Asparagina a rak piersi
Dieta bogata w asparaginę a rak piersi
Według nowego badania opublikowanego w czasopiśmie medycznym „Nature„, aminokwas powszechnie występujący w żywności może stanowić klucz do zapobiegania rozprzestrzenianiu się często śmiertelnego raka piersi. Badacze odkryli, że poprzez ograniczenie podaży asparaginy wraz z dietą u gryzoni laboratoryjnych z potrójnie ujemnym rakiem piersi, można zmniejszyć zdolność nowotworu do rozprzestrzeniania się.
Asparagina
Pokarmy bogate w asparaginę to: nabiał, serwatka, wołowina, drób, jaja, ryby, owoce morza, szparagi, ziemniaki, nasiona roślin strączkowych, orzechy, nasiona, soja i produkty pełnoziarniste. Pokarmy o niskiej zawartości asparaginy to większość owoców i warzyw.
Istnieje coraz więcej dowodów sugerujących, że dieta może wpływać na przebieg choroby. Jeśli dalsze analizy potwierdzą odkrycia podczas badań na komórkach ludzkich, ograniczenie ilości przyjmowanej asparaginy przez pacjentów z nowotworem może być potencjalną strategią do wzmocnienia istniejących terapii i zapobiegania rozprzestrzenianiu się raka piersi.
Charakterystyka i wyniki badania:
Naukowcy przebadali potrójnie ujemne komórki raka sutka, które rosną i rozprzestrzeniają się szybciej niż większość innych typów komórek nowotworowych. Nazywa się to potrójnym ujemnym wynikiem, ponieważ brakuje receptorów dla hormonów estrogenu oraz progesteronu i wytworzone zostają niewielkie ilości receptora o nazwie HER2. Analiza poprzednich badań wykazała, że większość komórek nowotworowych pozostaje w pierwotnym miejscu, jednak podzbiór komórek opuszcza pierś i przechodzi do krwiobiegu. Komórki te kolonizują w płucach, mózgu i wątrobie, gdzie rozmnażają się. Celem zespołu badawczego było zrozumienie szczególnych cech komórek nowotworowych krążących we krwi oraz w miejscach rozprzestrzeniania się raka.
Naukowcy odkryli, że pojawienie się syntetazy asparaginowej – komórek enzymatycznych użytych do wytworzenia asparaginy – w pierwotnym guzie było silnie związane z późniejszym rozprzestrzenianiem się raka. Badawcze odkryli również, że przerzuty były znacznie ograniczone przez redukcję syntetazy asparaginowej, leczenie lekiem chemioterapeutycznym L-asparaginazą lub ograniczenia dietetyczne. Gdy myszy laboratoryjne otrzymały pokarm bogaty w asparaginę, komórki rakowe rozprzestrzeniały się szybciej.
Wyniki badań sugerują, że zmiany w diecie mogą wpływać zarówno na to, jak dana osoba reaguje na terapię podstawową, jak i na ryzyko nawrotu nowotworu. Badacze rozważają obecnie przeprowadzenie wczesnej fazy badania klinicznego, w którym zdrowi uczestnicy spożywać będą dietę o niskiej zawartości asparaginy. Jeśli dieta spowoduje zmniejszenie poziomu asparaginy, kolejnym etapem będzie badanie kliniczne z udziałem pacjentów z nowotworami. Ta próba prawdopodobnie obejmowałaby ograniczenia dietetyczne, a także chemioterapię i immunoterapię. Według autorów badanie może mieć implikacje nie tylko dla raka piersi, ale dla wielu innych nowotworów.
Źródło:
Simon R. V. Knott, Elvin Wagenblast, Showkhin Khan, Sun Y. Kim, Mar Soto, Michel Wagner, Marc-Olivier Turgeon, Lisa Fish, Nicolas Erard, Annika L. Gable, Ashley R. Maceli, Steffen Dickopf, Evangelia K. Papachristou, Clive S. D’Santos, Lisa A. Carey, John E. Wilkinson, J. Chuck Harrell, Charles M. Perou, Hani Goodarzi, George Poulogiannis, Gregory J. Hannon. Asparagine bioavailability governs metastasis in a model of breast cancer. Nature, 2018;
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Asparagina a rak piersi
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl