Błonnik chroni jelito przed zjadaniem przez mikroflorę

Wszyscy dietetycy wiedzą, że błonnik jest niezwykle cenny dla zdrowia układu pokarmowego. Mało jednak wiemy na temat tego, w jaki sposób się to dzieje. Badanie, prowadzone przez międzynarodowy zespół, które zostało niedawno opublikowane w magazynie Cell – rzuca światło na tę kwestię.

Analiza dotyczyła tego, co się dzieje, gdy dieta jest uboga w błonnik.

Aby przeprowadzić badanie, wyhodowano myszy pozbawione od urodzenia bakterii jelitowych, po czym podano im 14 gatunków charakterystycznych dla ludzkiego układu pokarmowego. Sprawdzono jak myszy zachowują się w zależności od typu diety po infekcji E. Coli.

Jak się okazało – wśród myszy karmionych pożywieniem z 15% błonnika z minimalnie przetworzonych zbóż i roślin – infekcja nie rozwinęła się w pełni, ponieważ jelito było chronione grubą warstwą śluzu jelitowego. Gdy dieta została jednak pozbawiona błonnika – mikroby rozkładały warstwę śluzu jelitowego i E.Coli już po kilku dniach zaczynało atakować ściany jelita.

Druga ważna kwestia – podobnie zachowywały się myszy karmione żywnością z oczyszczoną postacią rozpuszczalnego błonnika – charakterystyczną dla produktów wysoce przetworzonych i suplementów dietetycznych.

To co znajdziecie poniżej to graficzne wytłumaczenie tego zjawiska:

Opr. własne na podstawie inforgrafiki cell.com

Opr. własne na podstawie infografiki cell.com

Badanie dostępne na stronie: cell.com

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia