Teraz czytasz
Błonnik chroni jelito przed zjadaniem przez mikroflorę

Błonnik chroni jelito przed zjadaniem przez mikroflorę

Wszyscy dietetycy wiedzą, że błonnik jest niezwykle cenny dla zdrowia układu pokarmowego. Mało jednak wiemy na temat tego, w jaki sposób się to dzieje. Badanie, prowadzone przez międzynarodowy zespół, które zostało niedawno opublikowane w magazynie Cell – rzuca światło na tę kwestię.

Analiza dotyczyła tego, co się dzieje, gdy dieta jest uboga w błonnik.

Aby przeprowadzić badanie, wyhodowano myszy pozbawione od urodzenia bakterii jelitowych, po czym podano im 14 gatunków charakterystycznych dla ludzkiego układu pokarmowego. Sprawdzono jak myszy zachowują się w zależności od typu diety po infekcji E. Coli.

Jak się okazało – wśród myszy karmionych pożywieniem z 15% błonnika z minimalnie przetworzonych zbóż i roślin – infekcja nie rozwinęła się w pełni, ponieważ jelito było chronione grubą warstwą śluzu jelitowego. Gdy dieta została jednak pozbawiona błonnika – mikroby rozkładały warstwę śluzu jelitowego i E.Coli już po kilku dniach zaczynało atakować ściany jelita.

Druga ważna kwestia – podobnie zachowywały się myszy karmione żywnością z oczyszczoną postacią rozpuszczalnego błonnika – charakterystyczną dla produktów wysoce przetworzonych i suplementów dietetycznych.

To co znajdziecie poniżej to graficzne wytłumaczenie tego zjawiska:

Zobacz również
pirosiarczyn sodu e223

Opr. własne na podstawie inforgrafiki cell.com
Opr. własne na podstawie infografiki cell.com

Badanie dostępne na stronie: cell.com

Brak ocen

Proszę oceń

Scroll To Top