BÅ‚onnik w diecie
BÅ‚onnik pokarmowy jest wskazywany przez dietetyków jako jeden z kluczowych elementów zdrowego stylu odżywiania. Jego spożycie jest niezwykle istotne podczas odchudzania, ponieważ powoduje uczucie sytoÅ›ci, pomaga też uchronić siÄ™ przed zaparciami – jest rekomendowany dla cukrzyków i osoby chore na miażdżycÄ™.
Co to jest błonnik?
BÅ‚onnik jest to substancja roÅ›linna, która nie jest trawiona przez nasze enzymy. Stanowi jednak ważnÄ… rolÄ™ w ukÅ‚adzie pokarmowym czÅ‚owieka, regulujÄ…c jego pracÄ™, prowadzÄ…c miÄ™dzy innymi do usuwania toksyn z organizmu, rozwoju dobrych bakterii, zapobieganiu zaparciu i obniżenia wchÅ‚aniania cholesterolu. To jedynie część pozytywnych wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci bÅ‚onnika – nic dziwnego, że zaleca siÄ™ aby dieta byÅ‚a możliwie bogata w ten skÅ‚adnik, szczególnie że spora część osób spożywa go zdecydowanie za maÅ‚o. Obecnie sugeruje siÄ™ spożycie okoÅ‚o 38 g. bÅ‚onnika dziennie dla mężczyzn i 25 g dla kobiet (The American Dietetic Association).
Produkty bogate w błonnik
Co zawiera bÅ‚onnik? Produktami bogatymi w bÅ‚onnik sÄ… oczywiÅ›cie różnego rodzaju roÅ›liny – przede wszystkim warzywa i owoce ale również nasiona roÅ›lin strÄ…czkowych i produkty zbożowe. Należy pamiÄ™tać jednak, że przesada również nie jest wskazana – nadmiar bÅ‚onnika może zagrażać szczególnie osobom chorym na choroby ukÅ‚adu pokarmowego, zaÅ› u innych prowadzić do biegunki, wzdęć i bólów brzucha.
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Składniki odżywcze » Błonnik w diecie