Przez swoją swojskość często niedoceniana i pomijana w książkach i publikacjach na temat zdrowotnych właściwości jedzenia. W Polsce cebulę dodajemy w każdym zakątku kraju do licznych potraw. Trzeba powiedzieć – bardzo dobrze. Bo cebula posiada takie właściwości, które stawiają ją na równi z najzdrowszymi owocami i warzywami.
– Nie! Ogry mają warstwy! Rozumiesz, ogry mają warstwy, cebula ma warstwy. Ogry mają warstwy.
– Wiesz, nie wszyscy lubią cebulę…Shrek
Dlaczego nie wszyscy lubią cebulę?
Cebula, chociaż bardzo zdrowa, ma również ostry, charakterystyczny smak i zapach. Winowajcą tego, że podczas krojenia cebuli ciekną nam czasami łzy jest sulfin etylu. Powstaje on dzięki zawartości cebuli – enzymom LFS.
Co w cebuli siedzi?
Zdecydowana większość masy cebuli to woda. Jej energetyczność (42 kcal na 100g.) zawdzięcza przede wszystkim węglowodanom, w mniejszym stopniu białkom. Zawiera również witaminę C (100 gram to 7% zapotrzebowania), witaminy z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminę PP. Ponadto można w niej znaleźć pewne ilości składników mineralnych takich jak potas, wapń, fosfor, żelazo, magnez, mangan oraz sód. 100 gram cebuli pokrywa także 6% dziennego zapotrzebowania na błonnik oraz 4% na foliany.
Właściwości
Cebula zawiera liczne antyoksydanty, co przyczynia się do jej cennych właściwości zdrowotnych. Jeśli zależy nam na dużej ilości flawonoidów, lepiej nie obdzierać cebuli z najbardziej zewnętrznych warstw – to tam siedzi ich najwięcej. Chociaż nie są to rekordowe ilości – to biorąc pod uwagę ilość tego warzywa spożywanego każdego dnia – cebula stanowi poważne źródło polifenoli, w tym również flawonoidów – szczególnie kwercytyny.
Pozostałe właściwości są bliskie tym, którymi charakteryzuje się krewniak cebuli – czosnek. Choć nie jest tak rozsławiona ze swoich właściwości wzmacniających odporność, to posiada wiele tych samych składników co czosnek. Tym samym również spełnia to zadanie.
Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazywały pozytywny wpływ spożycia cebuli na zdrowie układu krwionośnego, obniżenie wskaźników cholesterolu i trójglicerydów.
Zalety cebuli odczują także osoby borykające się z problemami kostnymi – szczególnie poprawić może jej spożycie gęstość kości. Na ryzyko takich problemów narażone są szczególnie osoby starsze.
p.s. jak się nie rozpłakać przy krojeniu cebuli?
Choć pytanie jest trudne – jest kilka prostych tricków, które mogą pomóc a nie będą wymagały zakładania narciarskich gogli (choć w ostateczności to też można wypróbować):
- krój cebulę przy otwartym oknie lub włączonym wentylatorze – część substancji lotnych ucieknie
- alternatywą jest krojenie cebuli pod bieżącą wodą (uwaga: woda niestety zabierze część cennych składników, więc lepiej jest z tej metody rezygnować na ile to możliwe)
- używaj zawsze ostrego noża (warzywo się mniej zgniecie)
- krój cebulę stojąc (oczy będą dalej od warzywa)
- dodatkowo można najpierw cebulę schłodzić, co opóźni ulatnianie się substancji odpowiedzialnych za łzawienie oczu
Tak więc – krojenie czas zacząć :-)