Czym jest chlebek bananowy i jak go zrobić w domu?

chlebek bananowy

23 lutego w Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Narodowy Dzień Chlebka Bananowego. Chlebek bananowy jest to rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem są przejrzałe banany. Przepis na ten wypiek jest bardzo prosty dlatego, jeśli jesteś ciekawy jak go przygotować, czytaj dalej.

Historia chlebka bananowego

Istnieje kilka teorii mówiących o pochodzeniu chlebka bananowego.

Niektórzy historycy żywności twierdzą, że był on produktem ubocznym Wielkiego Kryzysu. Zaradne gospodynie chcąc zapobiec marnowaniu jedzenia, znalazły sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. Używały ich właśnie do produkcji chlebka bananowego.

Według innej teorii chlebek bananowy został wymyślony, aby promować stosowanie sody oczyszczonej i proszku do pieczenia [1]. Pierwszy w historii przepis na chleb bananowy został opublikowany przez Pillsbury w 1933 roku w książce kucharskiej autorstwa Mary Ellis Ames -„Balanced Recipes Cookbook”.

Oryginalny przepis na chlebek bananowy:

Składniki:

  • 3 średnie banany (ok. 470 gramów ze skórką)
  • 85 gramów masła
  • 135 gramów cukru (2/3 szklanki)
  • 2 średnie jajka
  • 225 gramów mąki pszennej typu 500 (2 niepełne szklanki)
  • 11 gramów proszku do pieczenia
  • 3 gramy soli

Sposób przygotowania:

Ubić masło, do uzyskania kremowej konsystencji. Stopniowo dodawać cukier i mieszać do momentu aż masa będzie gładka. Do gładkiej masy dodać jajka i wszystko wymieszać (masa powinna być bladożółta). Mąkę należy przesiać przez sito i dodać do wcześniej przygotowanej masy. Dodać sól i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Obrane ze skórki dojrzałe banany rozgnieść widelcem i dodać do masy. Formę do pieczenia natłuścić masłem i wyłożyć do niej ciasto. Chlebek bananowy pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza z włączonym grzaniem „góra-dół” przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu ostrożnie wyjmujemy ciasto z piekarnika, pozostawiając je jeszcze ok. 30 minut do wystygnięcia.

Uwaga! Najlepiej sprawdzić, czy chlebek jest upieczony, robiąc test suchego patyczka, czyli wbity w ciasto patyczek po wyciągnięciu nie powinien być wilgotny. 

Wartości odżywcze na 100 g produktu

Energia 421 kcal
Białko 5,3 g
Tłuszcze 15,8 g
Węglowodany68,4 g
Błonnik 1,8 g
Żelazo1,9 mg
Sód298 mg
Cholesterol44 mg
Źródło: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/469401/nutrients

Czy chlebek bananowy jest zdrowy?

Chlebek bananowy z pewnością należy zaliczyć do słodyczy. W rzeczywistości jest to ciasto bananowe. Zawiera ono w sobie dużo cukru oraz tłuszczu w postaci masła. Banany nadają ciastu naturalnie słodki smak i aromat.

Jednym ze składników jest również mąka pszenna, która ma wysoki indeks glikemiczny, co oznacza, że ​​poziom cukru we krwi po zjedzeniu chleba bananowego gwałtownie wzrośnie, a wkrótce znów poczujesz głód. Aby uzyskać zdrowszy bochenek chlebka, wybierz mąkę razową, która zawiera znacznie więcej błonnika i witamin z grupy B [2]. 

Popularność chlebka bananowego w trakcie pandemii

W marcu 2020 r. według rankingów Google, chleb bananowy i inne jego odmiany były najczęściej wyszukiwanymi przepisami w USA i na świecie [3]. Skąd jego zwiększona popularność w tym czasie?

To proste: jest szybki w przygotowaniu, tani i nie wymaga użycia wielu składników. Kwarantanna była dla wielu okresem rozwijania i udoskonalania pasji do gotowania. Chlebek bananowy w mediach społecznościowych stał się bardzo popularny w momencie wybuchu pandemii COVID-19 [4]. Wielu celebrytów, zaczęło pokazywać na swoich profilach piękne bochenki chlebka bananowego, a obserwatorzy chętnie powtarzali ten przepis.

chlebek bananowy
kravtzov / 123RF

Inne przepisy na chlebek bananowy

Wegański chlebek bananowy

Wykonany ze składników roślinnych, pożywny i pyszny. Wegański chlebek bananowo- kokosowy z posypką z orzechów włoskich.

Składniki:

  • 3 duże, dojrzałe banany
  • ½ szklanki niesłodzonego napoju kokosowego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • 1 szklanka cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Posypka z orzecha włoskiego:

  • ¼ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżka płatków kokosowych
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

W dużej misce rozgnieść widelcem banany i odłożyć na bok. Wymieszać napój kokosowy z octem jabłkowym. W kolejnej misce wymieszać suche składniki. Ubić olej kokosowy z cukrem kokosowym, dodać do tego rozgniecione banany, mieszankę napoju kokosowego i octu oraz wanilię. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Połączyć składniki mokre z suchymi i wymieszać aż się połączą. Przygotowaną masę wyłożyć do foremki.

Posypka z orzechów włoskich:

Pokruszyć orzechy włoskie. Połączyć orzechy, mąkę, płatki kokosowe i cukier. Do przygotowanych składników wlać roztopiony olej kokosowy i wymieszać. Posypać każdy bochenek chlebka bananowego kruszonką.

Piec chlebek bananowy w 180 stopniach Celsjusza przez około godzinę. Następnie wyciągnąć bochenek chlebka bananowego z piekarnika i wystudzić go przez około 20 minut.

Fit – chlebek bananowy

Składniki: 

  • 4 dojrzałe banany
  • 2 szklanki maki owsianej
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 3 jajka
  • Szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady -70% kakao 

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieść widelcem, dodać miód -całość miksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Jajka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie przełożyć do masy bananowej. Do zmiksowanej masy dodać mąkę owsianą, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia i olej rzepakowy. Wszystko razem wymieszać, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do formy, a następnie piec w piekarniku w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 60 minut. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przygotowaną polewą polać chlebek bananowy po upieczeniu. Zostawić do ostygnięcia.

Chlebek owocowy z owocami leśnymi

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1/4 szklanki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 2 szklanki maki uniwersalnej
  • 1 szklanka owoców leśnych (w przypadku zamrożonych owoców, nie trzeba ich rozmrażać)
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
  •  Cukier puder do posypywania.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusza. W misce rozgnieść banany, a następnie wbić jajka, oraz dodać jogurt grecki. W drugim naczyniu należy wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Przełożyć masę bananową do naczynia z mąką. A następnie dosypać ¾ owoców, migdały i siemię lniane. Mieszać, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły i równomiernie rozłożyły w cieście. Przelać ciasto do przygotowanej formy. Na wierzch należy wysypać pozostałe owoce. Piec przez 60 minut lub do momentu, aż ciasto pozytywnie przejdzie test suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy chlebek na 5-10 minut, po czym wyjmujemy z formy i studzimy. Na sam koniec chlebek bananowy posypujemy cukrem pudrem.

Podsumowanie

W rzeczywistości chlebek bananowy jest to bardziej ciasto niż chleb. Wynika to z faktu, że w oryginalnych przepisach zawiera on w sobie dość dużo cukru [5]. Zazwyczaj jest on podawany z masłem w przeciwieństwie do tradycyjnych ciast. Chlebek bananowy to jeden z najprostszych do przygotowania słodkich przysmaków na świecie, którego koniecznie musisz spróbować!

Bibliografia:

  1. Virginia Scott Jenkins „Bananas: An American History”
  2. https://www.bodyandsoul.com.au/nutrition/nutrition-tips/how-healthy-is-banana-bread-really-a-dietitian-reveals-all/news-story/61cd64866f3d24e59f91e2519f9ffa0b
  3. Rethinking Our Relationship with Food in the Age of Covid-19. Diplomatic History (2021) Pages 556–563,
  4. Li, Szan. „Forget about leaven. They all bake banana bread. „Wall Street Journal. (2021)
  5. https://www.mygreatrecipes.com/blog/7-fun-facts-about-bananas-and-banana-bread-you-didnt-know/