Ocet jabłkowy i jego właściwości

4/5 (3)

Ocet jabłkowy stał się ostatnio bardzo popularny. Jest znany od wieków, ale obecnie przeżywa zasłużony renesans.

ocet jabłkowy
pixabay, cc0

Udowodnionych zostało wiele właściwości zdrowotnych octu jabłkowego, a najważniejsze z nich to działanie przeciwhiperlipidemiczne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające. Przy stosowaniu zewnętrznym zaś zmniejszające trądzik czy spłycające blizny.

Skład i wartości odżywcze

Ocet jabłkowy zawiera:

  • enzymy
  • aminokwasy
  • pektyny
  • polifenole
  • biflawonoidy
  • beta karoten
  • witaminy B1, B2, B3, B5, B6, biotynę, kwas foliowy
  • witaminę C
  • minerały : żelazo, magnez, wapń, potas, sód, fosfor, krzem
  • kwas mlekowy, propionowy, octowy, cytrynowy

Właściwości octu jabłkowego

  • pomaga w zredukowaniu masy ciała (badania dowiodły, że po 12 tygodniach przyjmowania octu jabłkowego masa ciała, BMI, trzewna powierzchnia tłuszczu oraz obwód talii były znacząco niższe. Spożycie octu może być przydatne w profilaktyce zespołu metabolicznego poprzez zmniejszenie otyłości (9)).
  • działa antybakteryjnie (E. coli, S. aureus, C. ablicans)
  • działa przeciwhiperlipidemicznie (badania wykazały, że ocet jabłkowy obniża poziom triglicerydów i cholesterolu VLDL, podnosi poziom cholesterolu całkowitego oraz HDL i LDL (8)).
  • hamuje peroksydację lipidów
  • działa hipoglikemicznie, zwiększa wrażliwość komórek na insulinę (u pacjentów obserwuje się duże, 30 – 40 % obniżenie poziomu glukozy i insuliny we krwi. Dowiedziono również, że ocet opóźnia opróżnianie żołądka (7)).
  • zmniejsza ryzyko miażdżycy
  • obniża ryzyko chorób nowotworowych
  • wpływa immunomodulująco na organizm
  • zwiększa poziom enzymów antyoksydacyjnych
  • ułatwia trawienie i zapobiega problemom gastrycznym
  • stymuluje wydzielanie enzymów trawiennych
  • stosowany na 15-30 min przed posiłkiem pozwala na lepsze wchłanianie składników pokarmowych
  • zwiększa poziom witamin
  • przeciwdziała anemii
  • reguluje ciśnienie krwi (działanie przeciwnadciśnieniowe octu spowodowane jest głównie zawartym w nim kwasem octowym (11)).
  • zmniejsza indeks glikemiczny potraw nawet o 30 %
  • niweluje zgagę i refluks
  • stosowany zewnętrznie zmniejsza trądzik i spłyca zbliznowacenia
    Ocet zawiera kwas octowy, kwas mlekowy, kwas bursztynowy i kwas cytrynowy, z których wszystkie wykazały hamowanie wzrostu Propionibacterium acnes, specyficznego szczepu bakterii odpowiedzialnego za wywoływanie trądziku (10).

Stosowanie octu jabłkowego

  • doustnie w postaci roztworu – 1-2 łyżki na pół szklanki wody, na 15-30 minut przed posiłkiem
  • mycie warzyw i owoców (płukanie w occie pozwala pozbyć się drobnoustrojów)
  • przyprawianie sałatek warzywnych
  • do płukania włosów (zamyka łuski włosów)
  • do kąpieli paznokci (przeciwdziała grzybicy, wzmacnia płytkę paznokcia)
  • przemywanie wyprysków, trądziku

Literatura:

  1. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect.
    Gopal J, Anthonydhason V, Muthu M, Gansukh E, Jung S, Chul S, Iyyakkannu S
    2017
  2. Vaginal Candidiasis Infection Treated Using Apple Cider Vinegar: A Case Report.
    Ozen B, Baser M., 2017
  3. Apple Cider Vinegar Attenuates Oxidative Stress and Reduces the Risk of Obesity in High-Fat-Fed Male Wistar Rats.
    Halima BH, Sonia G, Sarra K, Houda BJ, Fethi BS, Abdallah A, 2018
  4. Anti-obesogenic effect of apple cider vinegar in rats subjected to a high fat diet
    Bouderbala H, Kaddouri H, Kheroua O, Saidi D, 2016
  5. Apple cider vinegar modulates serum lipid profile, erythrocyte, kidney, and liver membrane oxidative stress in ovariectomized mice fed high cholesterol.
    Nazıroğlu M, Güler M, Özgül C, Saydam G, Küçükayaz M, Sözbir E., 2014.
  6. Antimicrobial activity of apple cider vinegar against Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Candida albicans; downregulating cytokine and microbial protein expression.
    Yagnik D, Serafin V, J Shah A, 2018
  7. Effect of apple cider vinegar on delayed gastric emptying in patients with type 1 diabetes mellitus: a pilot study.
    Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO, 2007
  8. Effects of apple cider vinegars produced with different techniques on blood lipids in high-cholesterol-fed rats.
    Budak NH, Kumbul Doguc D, Savas CM, Seydim AC, Kok Tas T, Ciris MI, Guzel-Seydim ZB., 2011
  9. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects.
    Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T, 2009
  10. Staphylococcus epidermidis in the human skin microbiome mediates fermentation to inhibit the growth of Propionibacterium acnes: implications of probiotics in acne vulgaris.
    Wang Y, Kuo S, Shu M, Yu J, Huang S, Dai A, Two A, Gallo RL, Huang CM, 2014
  11. Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats.
    Kondo S, Tayama K, Tsukamoto Y, Ikeda K, Yamori Y, 2001

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Hanna Szpunar-Radkowska

Jestem studentką dietetyki i równocześnie studiuje podyplomowo dietetykę kliniczną. Prowadzę blog dietoterapie.com. Interesuje mnie dietetyka kliniczna, szczególnie rola odżywiania w takich chorobach jak endometrioza, nowotwory, choroby autoimmunizacyjne, choroby ze spektrum autyzmu.

Yes No