Banany właściwości

Banany WłaściwościCharakterystyczny, zakrzywiony owoc w żółtej skórce jest chętnie kupowany przez większość Polaków niezależnie od pory roku. Smaczny, łatwy do obrania często jest spożywany na surowo, jako dodatek do sałatek, jogurtów czy też jako składnik pysznych koktajli. Niezależnie od tego w jaki sposób je spożywamy, banany niosą w sobie oprócz radości z jedzenia, również cenne wartości odżywcze. O nich właśnie trochę szerzej w dalszej części artykułu.

Właściwości odżywcze bananów

Poważną zaletą bananów jest to, że są one stosunkowo tanie i dostępne w niemal każdym sklepie przez cały rok. Dostarczają one organizmowi nie tylko błonnika ale również magnez oraz potas, który jest przydatny dla zdrowia układu kostnego, przeciwdziała utracie wapnia z organizmu. Banany stanowią źródło karotenoidów, będących antyoksydantami. Zawierają cenną witaminę B6 oraz witaminę C.

Co charakterystyczne – banany są kalorycznym owocem (około 100 kalorii na jeden owoc) i stanowią znakomite źródło energii, łatwo przyswajalne. To znakomite źródło kalorii przed, w trakcie czy po treningu – dodatkowo nie sprawiające problemu w jedzeniu.

Jak wybierać banany?

Trochę więcej problemów sprawia dobry dobór bananów podczas zakupów. Wiele osób preferuje mniej dojrzałe, niemal zielone, podczas gdy inni lubią już te miękkie z plamkami – niezależnie od tego, które wybierzemy, ich wartości odżywcze są pozytywne. Banany bardziej dojrzałe dostarczą nam szybko energii, gdy chcemy energii na dłużej – lepsze będą mniej dojrzałe owoce.

Miłośników posiadają również chipsy bananowe – jednak tutaj jest o wiele gorzej z wartościami odżywczymi, ponieważ przysmaki te są dodatkowo dosładzane i smażone w głębokim oleju, co sprawia, że są bardzo kaloryczne.

Jak przechowywać banany?

Banany należy starannie myć przed spożyciem ze względu na znaczną ilość środków ochrony roślin, pokrywających powierzchnię. Substancje te są stosowane ze względu na przedłużenie trwałości owocu podczas transportu. Banany z plantacji transportowane są w formie niedojrzałej, dopiero po dotarciu do kraju docelowego przewożone są do dojrzewalni owoców, gdzie pod wpływem etylenu (gazu, będącego czynnikiem dojrzewania) przybierają barwę żółtą i są dystrybuowane do sklepów.

Bananów nie należy przechowywać w lodówce ze względu na czernienie skórki – chociaż sam środek owocu nie ulega psuciu się. Jest to więc pewne rozwiązanie gdy mamy banany, które są już bardzo dojrzałe, a chcemy je wykorzystać odrobinę później.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia