Cholina w ciąży – wpływ spożycia na procesy poznawcze dzieci

Avatar photo
cholina w ciąży

Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Cornell sugeruje, że wyższe spożycie choliny podczas ciąży wiąże się z trwałymi korzyściami dla procesów poznawczych dzieci.

Czym jest cholina?

Cholina – występująca w żółtkach jaj, chudym czerwonym mięsie, rybach, drobiu, roślinach strączkowych, orzechach i warzywach kapustnych – ma wiele właściwości, ale badania skupiają się na jej roli w prenatalnym rozwoju mózgu.

Naukowcy, którzy opublikowali swoje odkrycia „The FASEB Journal” , wykorzystali rygorystyczny projekt badania, aby przedstawić korzyści dla procesów poznawczych u potomstwa matek, które codziennie spożywały blisko dwa razy więcej choliny niż obecnie zalecają normy podczas ostatniego trymestru. Odkrycie jest ważne, ponieważ cholina jest bardzo istotna podczas ciąży, ale większość kobiet spożywa mniej niż zalecane 450 mg dziennie. Dwa poprzednie badania przeprowadzone przez inne zespoły badawcze nie wykazały jasnych wyników.

Charakterystyka badania:

W badaniu przeprowadzanym przez naukowców z Uniwersytetu Cornell 26 kobiet zostało losowo podzielonych na dwie grupy. Wszystkie kobiety prowadziły dokładnie taką samą dietę, jednak z różną podażą choliny. Spożycie choliny i innych składników odżywczych było ściśle kontrolowane, co było ważne, ponieważ metabolizm choliny i jej funkcje mogą nakładać się z takimi substancjami odżywczymi jak witamina B12, kwas foliowy i witamina B6. Podczas badania połowa kobiet otrzymywała 480 mg/dzień choliny, nieco więcej niż odpowiedni poziom spożycia, a druga połowa otrzymywała 930 mg/dobę.

Wyniki badania:

U dzieci tych kobiet przebadano szybkość przetwarzania informacji i zdolności wzrokowo-poznawcze w wieku 4, 7, 10 i 13 miesięcy. Zmierzono czas, w jakim każde niemowlę miało przyjrzeć się obrazowi na komputerze oraz czas potrzebny do wywołania reakcji motorycznej. Wykazano, że test koreluje z IQ w dzieciństwie. Szybkość przetwarzania informacji była znacznie wyższa dla grupy dzieci kobiet, które w trakcie ciąży spożywały 930 mg/dzień w porównaniu z grupą potomstwa, których matki przyjmowały 480 mg/dzień w tym samym okresie.

Sugeruje to, że obecne zalecenia dotyczące dziennego spożycia choliny mogą nie wystarczyć do uzyskania optymalnych zdolności poznawczych u potomstwa. Aktualne zalecenia dotyczące spożycia choliny są oparte na ilościach wymaganych do zapobiegania dysfunkcji wątroby.

Źródło: Marie A. Caudill, Barbara J. Strupp, Laura Muscalu, Julie E. H. Nevins, Richard L. Canfield. Maternal choline supplementation during the third trimester of pregnancy improves infant information processing speed: a randomized, double-blind, controlled feeding study. The FASEB Journal, 2017