Chrupki kukurydziane jako przekąska. Czy to dobry produkt dla dzieci i dorosłych?

Kamila Zachciał
chrupki kukurydziane

W ostatnich latach na półkach sklepowych pojawiło się znacznie więcej produktów uznawanych za zdrowe. Jednym z takich produktów są chrupki kukurydziane, popularne szczególnie wśród dzieci oraz osób na diecie redukcyjnej. Jednak czy chrupki kukurydziane rzeczywiście są tak zdrowe?  

Spis treści:

  1. Czym są chrupki kukurydziane?
  2. Skład i wartości odżywcze
  3. Kalorie i indeks glikemiczny
  4. Wpływ na zdrowie
  5. Chrupki kukurydziane a odchudzanie
  6. Chrupki dla dzieci?
  7. Podsumowanie
  8. Najczęstsze pytania konsumentów
  9. Bibliografia

Czym są chrupki kukurydziane? 

Chrupki kukurydziane to nic innego jak chrupki wyprodukowane z ziaren kukurydzy. Dokładniej powstają z mąki kukurydzianej i wody. Mieszankę poddaje się działaniu wysokiej temperatury i tak otrzymujemy gotowy produkt o chrupkiej strukturze. Chrupki kukurydziane można znaleźć zarówno w wersji naturalnej, jak i solone. Istnieją też wersje z dodatkiem przypraw lub sztucznych aromatów, barwników oraz tłuszczy.  

Chrupki kukurydziane – skład i wartości odżywcze

Skład chrupek kukurydzianych może różnić się w zależności od dodatków użytych w czasie produkcji. Im krótszy skład produktu, tym lepsza wartość odżywcza. Wśród chrupek zawierających jedynie mąkę kukurydzianą i wodę znajdziemy takie witaminy i składniki mineralne jak:  

  • Witamina A 
  • Witaminy z grupy B  
  • Sód  

W mniejszych ilościach również pojawiają się: 

  • Wapń  
  • Fosfor  
  • Żelazo  
  • Magnez  
  • Witamina E  

Niestety coraz trudniej znaleźć chrupki o tak prostym składzie. Pod względem makroskładników chrupki składają się w dużej mierze z węglowodanów. Białko i tłuszcz stanowią zdecydowaną mniejszość. [1] 

Chrupki kukurydziane – kalorie i indeks glikemiczny  

Chrupki kukurydziane składające się jedynie z wody oraz mąki w 100 g zawierają:  

  • 363 kcal  
  • 8,9 g białka  
  • 3 g tłuszczu  
  • 71,3 g węglowodanów 
  • 7,6 g błonnika

100 gramów naturalnych chrupek kukurydzianych dostarcza 363 kcal

Wartości te mogą się zmieniać w zależności od dodatków użytych podczas produkcji. Przykładowo 100 g chrupek o smaku czekoladowym dostarcza już 540 kcal. W nich zaś 6 g białka, 28 g tłuszczu i 66 g węglowodanów.

Natomiast popularne na rynku serowe chrupki kukurydziane firmy Cheetos w 100 g dostarczają: 480 kcal,5,6 g białka, 23 g tłuszczu oraz 62 g węglowodanów [2] Jak widać, we wszystkich przypadkach największy odsetek makroelementów stanowią węglowodany.

Sprawia to, że chrupki kukurydziane cechują się wysokim indeksem glikemicznym.

Powoduje to szybkie “wyrzuty” insuliny w organizmie po ich spożyciu oraz równie szybki spadek glukozy we krwi. Ze względu na to produkt ten nie jest zalecany w diecie cukrzyków oraz osób z zaburzeniami węglowodanowymi. [3] 

Czy chrupki kukurydziane są zdrowe? 

Chrupki kukurydziane mogą zostać uznane za zdrowe. Nie obejmuje to jednak wszystkich osób. Spożywanie tych chrupek powinny ograniczyć przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę oraz te, które ograniczają sód w diecie. Pierwiastek ten i tak występuje masowo w innych produktach oraz soli kuchennej.

Chrupki kukurydziane zawierają znacznie mniej składników mineralnych i witamin niż produkty owsiane czy jaglane lub nawet ryżowe i gryczane. Dlatego też nie są one obowiązkowym elementem diety, który dostarcza licznych składników odżywczych. Niemniej jednak mogą być one spożywane w codziennej diecie, jednak warto dbać o ich ograniczoną ilość. Wartościowa będzie również zamiana chrupek na inne produkty bogate w błonnik i mikroelementy, chociażby warzywa lub owoce. [4] 

Chrupki kukurydziane a odchudzanie

Chrupki kukurydziane dostarczają stosunkowo dużą ilość kilokalorii. Garść produktu dostarcza ok. 20 kcal, przy czym na garści zazwyczaj się nie kończy. Większe ilości w codziennej diecie mogą zatem zaburzyć efekt odchudzania i powodować zwiększanie masy ciała.

Oczywiście chrupki kukurydziane jako dodatek do posiłku lub spożywane w niewielkich ilościach nie wywołują negatywnego wpływu na sylwetkę i zdrowie. Warto jednak pamiętać, że ze względu na to, że powodują one zwiększenie stężenia insuliny we krwi i równocześnie spadek poziomu glukozy. Chrupki mogą powodować częste napady głodu. Dlatego też korzystniejsze na diecie będzie zastąpienie chrupek np. większą ilością warzyw i owoców. Dostarczą one większą ilość błonnika oraz składników mineralnych i witamin, a także lepiej poskromią uczucie głodu. [5]  

Czy chrupki kukurydziane są dobrą przekąską dla dzieci?  

Chrupki kukurydziane są popularną przekąską podawaną dzieciom. Nie zawierają glutenu, więc mogą być podawane już we wczesnym okresie życia. Rozszerzanie diety dziecka można rozpocząć już od 6.-7. miesiąca. Należy pamiętać, aby nowe produkty podawać w niewielkich ilościach i wprowadzać je stopniowo. Chrupki wymuszają na dziecku odruch gryzienia, co może pomóc w prawidłowym kształceniu tego nawyku.

Niestety nie posiadają one znaczących wartości odżywczych. Dostarczają znaczne ilości kilokalorii. Dlatego też nie są zalecane do częstego spożycia. W przypadku podawania chrupek dzieciom najlepiej wybrać te pozbawione substancji dodatkowych takich jak: sól, konserwanty, cukier czy barwniki.  

Podsumowanie  

Chrupki kukurydziane mogą posłużyć jako dobra przekąska zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych. Należy jednak pamiętać, aby zachować umiar. Nie należy spożywać od razu całej paczki. Taka porcja dostarczy nam znacznych dodatkowych kilokalorii. Chrupki są także ubogie w błonnik oraz mikroskładniki. Cechuje je również wysoki indeks glikemiczny, dlatego odradza się ich spożywanie cukrzykom. Mogą jednak być dobrym sposobem na naukę chwytania, obracania i samodzielnego jedzenia u maluchów. 

Najczęstsze pytania

Czy chrupki kukurydziane są zdrowe? 

Chrupki kukurydziane można uznać za zdrowe, gdy są spożywane w ograniczonej ilości. Nie zawierają one jednak znacznych ilości błonnika oraz składników odżywczych.

Czy na diecie można jeść chrupki kukurydziane? 

Chrupki jako dodatek do posiłku, mogą być jak najbardziej spożywane. Nie należy jednak przesadzać z ich ilością, ze względu na to, że dostarczają one znaczne ilości kilokalorii.  

Czy chrupki kukurydziane są lekkostrawne? 

Chrupki kukurydziane składają się w dużej mierze z węglowodanów prostych. Oznacza to, że są one szybko trawione i zaliczane do produktów lekkostrawnych.

Czy chrupki kukurydziane zawierają błonnik? 

Tak, chrupki kukurydziane zawierają błonnik. Chrupki kukurydziane składające się jedynie z wody oraz mąki w 100 g zawierają 7,6 g błonnika.  

Czy chrupki kukurydziane tuczą? 

Spożywane w ograniczonych ilościach nie wpływają negatywnie na masę ciała. Ich nadmiar może powodować przybieranie zbędnych kilogramów.  

Czy warto jeść chrupki kukurydziane? 

Ze względów żywieniowych nie wpływają one znacząco na kondycję organizmu. Dlatego też lepiej zastąpić je zwiększoną ilością warzyw lub owoców. One dostarczą większe ilości składników odżywczych oraz błonnika.  

Czy chrupki kukurydziane powodują zaparcia? 

Chrupki są produktem lekkostrawnym, którego spożywanie nie powoduje zaparć.  

Które chrupki kukurydziane są najlepsze? 

Najlepszymi chrupkami kukurydzianymi są te z najprostszym składem, czyli składające się z wody oraz mąki kukurydzianej oraz pozbawione sztucznych dodatków. Czytając etykiety, wybierajmy te pozbawione dodatku soli, z dodatkiem składników prozdrowotnych oraz certyfikatem rolnictwa ekologicznego.

Czy można zrobić chrupki kukurydziane w domu?

Chrupki kukurydziane powstają w wyniku ekstruzji, czyli przetwarzania termiczno-ciśnieniowego. W związku z tym trudno jest wyprodukować je samemu w domu. Można jednak wykonać ich zamiennik, wykorzystując do tego: mąkę pszenną wymieszaną z solą cukrem, jajkiem oraz mlekiem i stopionym masłem. Gotową mieszankę należy wlewać po łyżce do gorącego oleju i smażyć do zarumienienia chrupek.

Bibliografia: 

  1. Prasanthi PS., Naveena N., Vishnuvardhana Rao M., Bhaskarachary K.: „Compositional variability of nutrients and phytochemicals in corn after processing.”, J Food Sci Technol., 2017.
  2. www.ilewazy.pl
  3. Mikołajczak J., Bator E., Bronkowska M., Piotrowska E., Orzeł D., Wyka J., Biernat J.: „The value of glycemic index and glycemic load from selected corn flakes eaten with milk.”, Rocz Panstw Zakl Hig., 2012.
  4. Hlebowicz J., Wickenberg J., Fahlstrom R., Bjorgell O., Almer LO., Darwiche G.: “Effect of commercial breakfast fibre cereals compared with corn flakes on postprandial blood glucose, gastric emptying and satiety in healthy subjects: a randomized blinded crossover trial.”, Nutr J., 2007.
  5. Geliebter A., Grillot CL., Aviram-Friedman R., Haq S., Yahav E., Hashim SA.: “Effects of oatmeal and corn flakes cereal breakfasts on satiety, gastric emptying, glucose, and appetite-related hormones.”, Ann Nutr Metab., 2015