Ciemna czekolada a zdrowie – wyniki badaƄ

Avatar photo
ciemna czekolada

SpoĆŒywanie ciemnej czekolady – jak wpƂywa na zdrowie?

Nowe badania pokazują, ĆŒe spoĆŒywanie niektĂłrych rodzajĂłw ciemnej czekolady moĆŒe przynosić korzyƛci zdrowotne. Wyniki dwĂłch badaƄ zaprezentowanych podczas dorocznego spotkania Experimental Biology 2018 w San Diego (USA) pokazują, ĆŒe spoĆŒywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartoƛci kakao (minimum 70% kakao, 30% organicznego cukru trzcinowego) ma pozytywny wpƂyw na poziom stresu, stany zapalne, nastrĂłj, pamięć i odpornoƛć. ChociaĆŒ dobrze wiadomo, ĆŒe kakao jest gƂównym ĆșrĂłdƂem flawonoidĂłw, po raz pierwszy badano wpƂyw spoĆŒycia ciemnej czekolady, w celu okreƛlenia w jaki sposĂłb konsumpcja moĆŒe wspomagać zdrowie poznawcze, hormonalne i funkcjonowanie ukƂadu sercowo-naczyniowego. Badania przeprowadzano na Uniwersytecie Loma Linda (USA).

Przez lata analizowano wpƂyw spoĆŒywania ciemnej czekolady na funkcje neurologiczne, zwracając szczegĂłlną uwagę na zawartoƛci cukru – zauwaĆŒono, ĆŒe im więcej cukru spoĆŒywamy tym jesteƛmy szczęƛliwsi. Jednak po raz pierwszy przyjrzano się dƂugoterminowemu wpƂywowi  spoĆŒywania duĆŒych iloƛci kakao skoncentrowanych w maƂych dawkach (np. batony regularnej wielkoƛci). ZauwaĆŒono, ĆŒe im wyĆŒsza zawartoƛć kakao, tym bardziej pozytywny wpƂyw spoĆŒycia na funkcje poznawcze, pamięć, nastrĂłj, odpornoƛć itd.

Flawonoidy, ktĂłrych kakao jest bogatym ĆșrĂłdƂem, są niezwykle silnymi przeciwutleniaczami i ƛrodkami przeciwzapalnymi, ze znanymi mechanizmami korzystnymi dla zdrowia mĂłzgu i ukƂadu sercowo-naczyniowego.

W ramach pilotaĆŒowego badania naukowcy badali wpƂyw spoĆŒywania czekolady zawierającej 70% kakao na ekspresję genĂłw w ludzkich komĂłrkach odpornoƛciowych i dendrytycznych, ze szczegĂłlnym uwzględnieniem cytokin pro i przeciwzapalnych. Wyniki badaƄ pokazują, ĆŒe konsumpcja kakao reguluje wiele wewnątrzkomĂłrkowych szlakĂłw sygnaƂowych zaangaĆŒowanych w aktywację limfocytĂłw T, komĂłrkową odpowiedĆș immunologiczną i geny zaangaĆŒowane w przekazywanie sygnaƂów nerwowych i percepcję zmysƂową, sprzyjając tym samym prawdopodobnie hiperplastycznoƛci mĂłzgu.

Wyniki drugiego badania pokazaƂy, ĆŒe spoĆŒywanie gorzkiej czekolady zwiększa gęstoƛć widmową fal gamma w zapisie EEG. Badacze analizowali wpƂyw spoĆŒycia 48 g czekolady (zawartoƛć kakao 70%) na modulowanie częstotliwoƛci w zakresie 0-40 Hz. Robili to 2-krotnie: najpierw po 30 minutach, a potem po 120 minutach. Zaobserwowano zwiększony udziaƂ (podwyĆŒszoną widmową gęstoƛć mocy) fal gamma. Dla mĂłzgu oznacza to zwiększoną neuroplastycznoƛć i synchronicznoƛć nerwową, a takĆŒe lepsze funkcjonowanie poznawcze.

Zobacz rĂłwnieĆŒ
odchudzanie

Naukowcy informują, ĆŒe istnieje potrzeba dalszych badaƄ, szczegĂłlnie w celu okreƛlenia znaczenia tych efektĂłw dla komĂłrek odpornoƛciowych i mĂłzgu w większych populacjach badawczych.

ĆčrĂłdƂo: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180424133628.htm