5/5 (3)

Spożywanie ciemnej czekolady – jak wpływa na zdrowie?

Nowe badania pokazują, że spożywanie niektórych rodzajów ciemnej czekolady może przynosić korzyści zdrowotne. Wyniki dwóch badań zaprezentowanych podczas dorocznego spotkania Experimental Biology 2018 w San Diego (USA) pokazują, że spożywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao (minimum 70% kakao, 30% organicznego cukru trzcinowego) ma pozytywny wpływ na poziom stresu, stany zapalne, nastrój, pamięć i odporność. Chociaż dobrze wiadomo, że kakao jest głównym źródłem flawonoidów, po raz pierwszy badano wpływ spożycia ciemnej czekolady, w celu określenia w jaki sposób konsumpcja może wspomagać zdrowie poznawcze, hormonalne i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Badania przeprowadzano na Uniwersytecie Loma Linda (USA).

Przez lata analizowano wpływ spożywania ciemnej czekolady na funkcje neurologiczne, zwracając szczególną uwagę na zawartości cukru – zauważono, że im więcej cukru spożywamy tym jesteśmy szczęśliwsi. Jednak po raz pierwszy przyjrzano się długoterminowemu wpływowi  spożywania dużych ilości kakao skoncentrowanych w małych dawkach (np. batony regularnej wielkości). Zauważono, że im wyższa zawartość kakao, tym bardziej pozytywny wpływ spożycia na funkcje poznawcze, pamięć, nastrój, odporność itd.

Flawonoidy, których kakao jest bogatym źródłem, są niezwykle silnymi przeciwutleniaczami i środkami przeciwzapalnymi, ze znanymi mechanizmami korzystnymi dla zdrowia mózgu i układu sercowo-naczyniowego.

W ramach pilotażowego badania naukowcy badali wpływ spożywania czekolady zawierającej 70% kakao na ekspresję genów w ludzkich komórkach odpornościowych i dendrytycznych, ze szczególnym uwzględnieniem cytokin pro i przeciwzapalnych. Wyniki badań pokazują, że konsumpcja kakao reguluje wiele wewnątrzkomórkowych szlaków sygnałowych zaangażowanych w aktywację limfocytów T, komórkową odpowiedź immunologiczną i geny zaangażowane w przekazywanie sygnałów nerwowych i percepcję zmysłową, sprzyjając tym samym prawdopodobnie hiperplastyczności mózgu.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Czekolada nie poprawia nastroju, nie rozładowuje stresów i nie wpływa dobrze na potencję

Wyniki drugiego badania pokazały, że spożywanie gorzkiej czekolady zwiększa gęstość widmową fal gamma w zapisie EEG. Badacze analizowali wpływ spożycia 48 g czekolady (zawartość kakao 70%) na modulowanie częstotliwości w zakresie 0-40 Hz. Robili to 2-krotnie: najpierw po 30 minutach, a potem po 120 minutach. Zaobserwowano zwiększony udział (podwyższoną widmową gęstość mocy) fal gamma. Dla mózgu oznacza to zwiększoną neuroplastyczność i synchroniczność nerwową, a także lepsze funkcjonowanie poznawcze.

Naukowcy informują, że istnieje potrzeba dalszych badań, szczególnie w celu określenia znaczenia tych efektów dla komórek odpornościowych i mózgu w większych populacjach badawczych.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180424133628.htm

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Małgorzata Wilkowska

Absolwentka WSR w Warszawie na kierunku dietetyka, obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich na Uniwersytecie Medycznym w Białymstoku. Zainteresowania: psychodietetyka, dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna oraz edukacja żywieniowa.

Yes No