Ciemna czekolada a zdrowie – wyniki badaĆ
SpoĆŒywanie ciemnej czekolady â jak wpĆywa na zdrowie?
Nowe badania pokazujÄ , ĆŒe spoĆŒywanie niektĂłrych rodzajĂłw ciemnej czekolady moĆŒe przynosiÄ korzyĆci zdrowotne. Wyniki dwĂłch badaĆ zaprezentowanych podczas dorocznego spotkania Experimental Biology 2018 w San Diego (USA) pokazujÄ , ĆŒe spoĆŒywanie gorzkiej czekolady o wysokiej zawartoĆci kakao (minimum 70% kakao, 30% organicznego cukru trzcinowego) ma pozytywny wpĆyw na poziom stresu, stany zapalne, nastrĂłj, pamiÄÄ i odpornoĆÄ. ChociaĆŒ dobrze wiadomo, ĆŒe kakao jest gĆĂłwnym ĆșrĂłdĆem flawonoidĂłw, po raz pierwszy badano wpĆyw spoĆŒycia ciemnej czekolady, w celu okreĆlenia w jaki sposĂłb konsumpcja moĆŒe wspomagaÄ zdrowie poznawcze, hormonalne i funkcjonowanie ukĆadu sercowo-naczyniowego. Badania przeprowadzano na Uniwersytecie Loma Linda (USA).
Przez lata analizowano wpĆyw spoĆŒywania ciemnej czekolady na funkcje neurologiczne, zwracajÄ c szczegĂłlnÄ uwagÄ na zawartoĆci cukru â zauwaĆŒono, ĆŒe im wiÄcej cukru spoĆŒywamy tym jesteĆmy szczÄĆliwsi. Jednak po raz pierwszy przyjrzano siÄ dĆugoterminowemu wpĆywowi  spoĆŒywania duĆŒych iloĆci kakao skoncentrowanych w maĆych dawkach (np. batony regularnej wielkoĆci). ZauwaĆŒono, ĆŒe im wyĆŒsza zawartoĆÄ kakao, tym bardziej pozytywny wpĆyw spoĆŒycia na funkcje poznawcze, pamiÄÄ, nastrĂłj, odpornoĆÄ itd.
Flawonoidy, ktĂłrych kakao jest bogatym ĆșrĂłdĆem, sÄ niezwykle silnymi przeciwutleniaczami i Ćrodkami przeciwzapalnymi, ze znanymi mechanizmami korzystnymi dla zdrowia mĂłzgu i ukĆadu sercowo-naczyniowego.
W ramach pilotaĆŒowego badania naukowcy badali wpĆyw spoĆŒywania czekolady zawierajÄ cej 70% kakao na ekspresjÄ genĂłw w ludzkich komĂłrkach odpornoĆciowych i dendrytycznych, ze szczegĂłlnym uwzglÄdnieniem cytokin pro i przeciwzapalnych. Wyniki badaĆ pokazujÄ , ĆŒe konsumpcja kakao reguluje wiele wewnÄ trzkomĂłrkowych szlakĂłw sygnaĆowych zaangaĆŒowanych w aktywacjÄ limfocytĂłw T, komĂłrkowÄ odpowiedĆș immunologicznÄ i geny zaangaĆŒowane w przekazywanie sygnaĆĂłw nerwowych i percepcjÄ zmysĆowÄ , sprzyjajÄ c tym samym prawdopodobnie hiperplastycznoĆci mĂłzgu.
Wyniki drugiego badania pokazaĆy, ĆŒe spoĆŒywanie gorzkiej czekolady zwiÄksza gÄstoĆÄ widmowÄ fal gamma w zapisie EEG. Badacze analizowali wpĆyw spoĆŒycia 48 g czekolady (zawartoĆÄ kakao 70%) na modulowanie czÄstotliwoĆci w zakresie 0-40 Hz. Robili to 2-krotnie: najpierw po 30 minutach, a potem po 120 minutach. Zaobserwowano zwiÄkszony udziaĆ (podwyĆŒszonÄ widmowÄ gÄstoĆÄ mocy) fal gamma. Dla mĂłzgu oznacza to zwiÄkszonÄ neuroplastycznoĆÄ i synchronicznoĆÄ nerwowÄ , a takĆŒe lepsze funkcjonowanie poznawcze.
Naukowcy informujÄ , ĆŒe istnieje potrzeba dalszych badaĆ, szczegĂłlnie w celu okreĆlenia znaczenia tych efektĂłw dla komĂłrek odpornoĆciowych i mĂłzgu w wiÄkszych populacjach badawczych.
ĆčrĂłdĆo: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/04/180424133628.htm
Dietetycy.org.pl » AktualnoĆci » Ciemna czekolada a zdrowie – wyniki badaĆ
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w BiaĆymstoku. Prowadzi autorskÄ stronÄ "DietoĆwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl