CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem PaulinÄ… Hetwer
Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chÄ™tne do wziÄ™cia w nim udziaÅ‚u w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.
Wywiad z PaulinÄ… Hetwer – dietetykiem
Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:
Paulina Hetwer
Absolwentka dietetyki klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, obecnie zdobywa tytuł magistra na Uniwersytecie Jagiellońskim. Prowadzi poradnię dietetyczną w Wodzisławiu Śląskim. Szczególnie zainteresowana rolą żywienia w procesie leczenia chorób autoimmunologicznych.
DIETETYCY.ORG.PL: Pani Paulino, proszę powiedzieć dlaczego związała się Pani zawodowo z dietetyką?
PAULINA HETWER: Wciąż napÅ‚ywajÄ… kolejne dowody na to, że tak – wydawać by siÄ™ mogÅ‚o – prozaiczna czynność, jakÄ… jest jedzenie, stanowi jeden z najważniejszych czynników decydujÄ…cych o kondycji organizmu. Odpowiednie żywienie może przynieść nam wiele korzyÅ›ci. Jeżeli jednak ten element życia bÄ™dziemy traktować po macoszemu – możemy przepÅ‚acić to zdrowiem. Zawód dietetyka wybraÅ‚am, aby móc lepiej zatroszczyć siÄ™ o siebie i swoich bliskich, ale także mieć czynny udziaÅ‚ w szerzeniu wiedzy dotyczÄ…cej wÅ‚aÅ›ciwych nawyków żywieniowych. Jestem przekonana, że żywieniowcy odegrajÄ… kluczowÄ… rolÄ™ w poprawie stanu zdrowia naszego spoÅ‚eczeÅ„stwa.
DIETETYCY.ORG.PL: Obecnie jest Pani na studiach magisterskich, wielu studentów, kończąc etap licencjata, rozpoczyna pracę zawodową lub wybiera studia podyplomowe – dlaczego zdecydowała się Pani właśnie na taką formę kształcenia?
PAULINA HETWER: Studia magisterskie są kontynuacją podstawowej nauki o żywieniu, która pozwala lepiej zrozumieć jak poszczególne składniki żywności oddziałują na organizm. Dietetyka obejmuje swoim zakresem wiele dziedzin, wiedza teoretyczna jest wiec podstawą pracy z pacjentem. Studia dają możliwość zdobywania jej od specjalistów – lekarzy, doświadczonych żywieniowców, statystyków. Warto poświęcić kilka lat, aby przygotować się do pełnienia swojego zawodu najlepiej jak to możliwe.
DIETETYCY.ORG.PL: Specjalizuje się Pani z żywieniu w chorobach autoimmunologicznych – z jakimi schorzeniami najczęściej się Pani spotyka w praktyce zawodowej i czy odpowiednie żywienie poprawia stan zdrowia pacjentów?
PAULINA HETWER: Zaburzeniem, z którym mam do czynienia najczęściej, jest niedoczynność tarczycy spowodowana chorobą Hashimoto – autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy. W takich przypadkach główną rolę odgrywa oczywiście leczenie farmakologiczne, jednak właściwa dieta jest drugim co do istotności elementem terapii, który przynosi korzystne efekty. Częstym problemem, z którym borykają się osoby cierpiące na to schorzenie jest nadmierna masa ciała. I tutaj właściwe podejście do jej redukcji ma kluczowe znaczenie. Proces ten nie może odbywać się zbyt gwałtownie, najważniejsze aby zadbać o dostarczenie wszystkich niezbędnych składników. Konsultacja z dietetykiem w takiej sytuacji jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Interesujące są także prace naukowe badające rolę żywienia w leczeniu stwardnienia rozsianego. Być może niektóre ze składników diety o właściwościach przeciwzapalnych okażą się być pomocne w terapii SM. To bardzo ciekawa koncepcja, warto śledzić uważanie kolejne doniesienia na ten temat.
DIETETYCY.ORG.PL: Dużo mówi się o wpływie prawidłowej mikroflory jelitowej na samopoczucie i stan zdrowia człowieka – jakie są najnowsze doniesienia naukowe z tej dziedziny?
PAULINA HETWER: Bakterie bytujÄ…ce w jelitach peÅ‚niÄ… liczne funkcje. WpÅ‚ywajÄ… na m.in., ekspresjÄ™ genów, funkcje komórek odpornoÅ›ciowych. W zwiÄ…zku z powyższym – zachwianie równowagi mikrobioty wpÅ‚ywa niekorzystnie na caÅ‚y organizm. Liczne badania naukowe sugerujÄ… zwiÄ…zek pomiÄ™dzy zaburzeniami mikroflory jelitowej a wystÄ™powaniem niektórych schorzeÅ„, w tym autoimmunologicznych, jak cukrzyca typu I, reumatoidalne zapalenie stawów czy stwardnienie rozsiane. Ponadto probiotyki okazujÄ… siÄ™ pomocne w przywracaniu remisji we wrzodziejÄ…cym zapaleniu jelita grubego. InteresujÄ…cÄ… metodÄ… leczenia zyskujÄ…cÄ… poparcie wÅ›ród lekarzy jest przeszczepianie mikroflory jelitowej od osoby zdrowej, stosowana jest głównie w leczeniu zakażeÅ„ bakteriÄ… Clostridium difficle.
Naukowcy próbują także odpowiedzieć na pytanie jaką rolę odgrywa mikroflora jelitowa w rozwoju zaburzeń ze spektrum autyzmu. Badania trwają, warto być na bieżąco. Nie zostały poznane do końca wszystkie mechanizmy poprzez które bakterie wpływają na organizm, ale nie ulega wątpliwości, że ich rola jest niezwykle istotna.
Co szczególnie polecam: | |
Najcenniejszy owoc: | borówka |
Najzdrowsze warzywo: | burak |
Najzdrowsze do picia: | woda o stopniu zmineralizowania dostosowanym do indywidualnych potrzeb |
Na dobry poczÄ…tek dnia: | niezastÄ…piona owsianka z ulubionymi dodatkami |
Na sycący obiad: | tłusta ryba |
Na szybkÄ… przekÄ…skÄ™: | jogurt |
Stanowczo odradzam: | chrupkie pieczywo |
Dziękujemy serdecznie Pani Paulinie za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !
Dietetycy.org.pl » Aktualności » CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Pauliną Hetwer