Czereśnie – właściwości
Już za kilka chwil opanują targowiska oraz sklepy warzywne – czereśnie, bo to o nich mowa, cenione są za smak i niezmiennie kojarzone są z pięknymi, gorącymi dniami lata. Niezwykle orzeźwiające ale również zdrowe. Dzisiaj zapraszamy do artykułu, w którym dowiecie się nieco więcej o ich dobroczynnych właściwościach.
Rwałem dziś rano czereśnie,
Ciemno-czerwone czereśnie,
W ogrodzie było ćwierkliwie,
Słonecznie, rośnie i wcześnie.Gałęzie, jak opryskane
Dojrzałą wiśni jagodą,
Zwieszały się omdlewając,
Nad stawu odniebną wodą.Zwieszały się, omdlewając
I myślą tonęły w stawie,
A plamki słońca migały
Na lśniącej, soczystej trawie.Julian Tuwim, Czereśnie
Właściwości i wartości odżywcze czereśni
To właśnie ten orzeźwiający smak jest najbardziej kojarzony z czereśniami – nic dziwnego, zawierają w sobie około 80% wody. To bardzo dobry sposób przyjemnego nawadniania organizmu w upalne dni. Co za tym idzie – są również niskokaloryczne (głównie węglowodany). Nie znaczy to wcale, że czereśnie nie mają innych przydatnych wartości. Wręcz przeciwnie.
Czereśnie mogą poszczycić się dużą zawartością potasu. Zawierają także takie minerały jak wapń, fosfor, żelazo, jod oraz pewne ilości cynku, miedzi i manganu. W czereśniach znajdziemy także witaminy – w tym witaminę C, witaminy z grupy B, witaminę A oraz PP.
Jak wspomnieliśmy – czereśnie są niskokaloryczne a do tego zawierają błonnik, co sprawia, że są przyjazne dla osób odchudzających się. Do tego są także wskazane dla osób, które chcą zachować zdrowie – czereśnie pozytywnie wpływają na działanie układu krwionośnego , nerek, immunologicznego, pomagają przy osłabieniu i anemii, artretyzmie, działają oczyszczająco, przez zawartość antyoksydantów wpływają na zdrowie i wygląd skóry. Dodatkowo mają niski indeks glikemiczny, co sprawia, że są owocami przyjaznymi dla cukrzyków.
Na marginesie warto jednak dodać, że mimo tych zalet czereśnie mogą być trudne do strawienia – dlatego część osób powinna unikać jedzenia surowych owoców czereśni, szczególnie zaś nie spożywać ich tuż przed innym ciężkostrawnym jedzeniem.
Przeczytaj także:
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Czereśnie – właściwości