
Pisanki, kolorowanki to piękna polska tradycja. Trudno sobie wyobrazić święta wielkanocne bez kolorowych jajek w koszyczku do święcenia. Niektórzy jednak są niechętni do spożywania takich kolorowych jajek, bo barwnik przedostaje się przez skorupkę. Czy ich obawy są słuszne? Czy barwienie jajek na Wielkanoc jest bezpieczne?
Barwienie jajek a zdrowie
Naczelna zasada to używanie tylko takich farbek i barwników, które są przeznaczone do barwienia jajek – czyli spożywczych.
Znaleźć je można bez problemu w każdym sklepie. Mają one specjalne oznaczenia w składzie. Przykładowo najczęściej kolor niebieski to Brilliant Blue FCF E133, kolor czerwony to Koszenila E124, Jeśli chcemy dekorować skorupki jajek – bezpiecznym rozwiązaniem są także środki do dekoracji ciast. Barwniki takie są dopuszczone do obrotu spożywczego i przebadane przez ekspertów EFSA. Ich sporadyczne wykorzystanie w diecie na pewno nie wyrządzi szkody naszym bliskim. Ewentualne kontrowersje rodzą się zazwyczaj jedynie przy częstym i dużym ich spożyciu. Taki może występować przy przetworzonych słodyczach i napojach spożywanym w nadmiarze. W przypadku barwienia jajek mówimy o spożyciu sporadycznym i dlatego nie należy się tego obawiać.
Wszystkie inne farbki przeznaczone do innych celów lub po prostu do dekoracji są złym i niebezpiecznym wyborem, ponieważ nie mamy gwarancji, że nie zawierają toksycznych składników.
Co zrobić, gdy barwnik przejdzie przez skorupkę?
Barwnik często przedostaje się przez skorupkę. W przypadku barwników spożywczych nie jest to jednak poważnym problemem a może jedynie lekko psuć wrażenia estetyczne i smakowe. Są to zazwyczaj te same barwniki, które spotkamy w innych produktach w sklepie.
Jak dekorować jajka żeby nie ryzykować nadkażenia?
Barwienie jajek to jednak dopiero połowa kwestii. Pamiętajmy, że skorupki jajek często mogą być nośnikiem Salmonelli. Gotowanie powinno rozwiązać większość problemu, jednak pamiętajmy, że istnieje także ryzyko nadkażania po kontakcie z naszymi rękami, czy powierzchniami w kuchni. Dlatego pamiętajmy o zasadach higieny oraz ponownie – przechowujmy jajka również po poświęceniu w chłodnej temperaturze.
Naturalne barwniki do jaj
Najzdrowszym pomysłem jest wykorzystanie naturalnych barwników o których na pewno dużą wiedzę posiadają Wasze babcie. Łupiny cebuli, kurkuma, buraki a może czerwona kapusta? Warto poeksperymentować. Te barwniki są całkowicie bezpieczne.
- Kolor różowy jajek – buraki
- Kolor żółty jajek – kurkuma
- Kolor zielony jajek – szpinak lub połączenie kurkumy z czerwoną kapustą
- Kolor brązowy jajek – łupiny cebuli
Ile można przechowywać jajka?
Niestety gotowanie jajek na raz i zaniesienie ich do święcenia ma jedną poważną wadę – nie są one przechowywane w odpowiednich warunkach (czyli lodówce). Czym szybciej je spożyjemy, tym lepiej dla zdrowia – lepiej też przechowywać je w międzyczasie w chłodniejszym miejscu. Odpowiednio ugotowane jajka możemy przechowywać w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.
Co z pękniętymi jajkami?
Bardzo często podczas gotowania lub malowania pisanek ich skorupka pęknie. Należy także na to zwrócić szczególną uwagę. Pęknięte skorupki są otwartą drogą dla bakterii, więc trzeba je spożyć w pierwszym rzędzie. Jeśli popękały one w czasie gotowania to lepiej zrezygnować z ich dekoracji i spożyć, by nie zwiększać ryzyka potencjalnego zatrucia.
Pamiętając o tych krótkich zasadach zachęcamy do barwienia i dekorowania świątecznych jajek i życzymy Wesołych Świąt !
- Data pierwotnej publikacji: 18.04.2014
- Data ostatniej aktualizacji: 20.04.2025
