Dieta na potencję? Leczenie żywieniowe zaburzeń

5/5 (6)

Potencja jest wyrazem sprawności seksualnej, czyli wystąpienia podniecenia i związanej z nim erekcji, odbycia pełnego stosunku, który kończy się orgazmem.

W związku z obecnym trybem życia większości mężczyzn, coraz częściej pojawią się problemy właśnie na tle seksualnym. Stres, natłok obowiązków, ciągły pośpiech oraz nierzadko problemy rodzinne sprzyjają zaburzeniom potencji.

Szczególnie dla mężczyzn jest to niezwykle istotna sprawa, gdyż często warunkuje ich pewność siebie i poczucie męskości. Dzięki stosowaniu odpowiedniej diety i zmianie trybu życia jesteśmy w stanie pozytywnie wpłynąć na męską potencję.

dieta na potencję
Igor Daniel / 123RF

Leczenie zaburzeń potencji

Po pierwsze – masa ciała

Otyłość to chroniczny stan stresu oksydacyjnego i stanu zapalnego dla organizmu człowieka. W związku z tym w organizmie mężczyzny zaczynają tworzyć się wolne rodniki, które dezaktywują tlenek azotu, zmniejszając jego dopływ do komórek docelowych. To właśnie mniejsza aktywność tlenku azotu odgrywa dużą rolę w patogenezie zaburzeń erekcji. Z badań wynika, iż mężczyźni o BMI > 28,7 mają o 30% zwiększone ryzyko wystąpienia zaburzeń erekcji, natomiast aż 80% panów zgłaszających takie problemy ma nadwagę lub otyłość.

Po przeprowadzeniu diety redukcyjnej u mężczyzn, obniżył się poziom stresu oksydacyjnego i CRP a podwyższyła aktywność tlenku azotu. Dzięki temu nastąpiła znaczna poprawa funkcji seksualnych u leczonych otyłych pacjentów.

Po drugie – aktywność fizyczna

Badania przeprowadzone przez Nicolosi i in. wykazały znaczącą korelację pomiędzy poziomem aktywności fizycznej a występowaniem zaburzeń erekcji. Poniższa tabelka przedstawia te zależności

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Eliminacja glutenu z diety zdrowych ludzi to błąd
PAL Częstość zaburzeń erekcji w %
<1,4 31,8
1,4 17,5
>1,4 13,9

Dodatkowo, dzięki zwiększeniu poziomu aktywności fizycznej, możemy uzyskać obniżenie stężenia glukozy we krwi, obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, obniżenie stężenia cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz zredukowanie czynników ryzyka choroby sercowo – naczyniowej, bardzo popularnej u mężczyzn powyżej 50. roku życia.

Po trzecie – używki

Przy występowaniu problemów z potencją, używki to pierwsza rzecz, którą koniecznie eliminujemy z życia chorego. Zaburzenia erekcji są znacznie bardziej popularne u mężczyzn uzależnionych od alkoholu czy od nikotyny.

  • Nikotyna powoduje zwężenie naczyń krwionośnych, przez co ograniczony jest dopływ krwi do ciał jamistych i w rezultacie może nie dojść do erekcji.
  • Alkohol etylowy działa w trojaki sposób. Może prowadzić do zaburzeń erekcji poprzez powodowanie neuropatii, czyli zaburzeń przewodzenia bodźców z UN do prącia. Uszkadza również wątrobę, odpowiedzialną za metabolizm testosteronu, przez co jego stężenie we krwi może ulec znacznej redukcji. Dodatkowo etanol w dużych dawkach powoduje znaczne rozszerzenie naczyń krwionośnych, przez co krew dochodzi do prącia powoli i pod niskim ciśnieniem, co również uniemożliwia wystąpienie erekcji.

Po czwarte – odpowiednia dieta

Produkty zalecane

Większość badań jednoznacznie wskazuje dietę odpowiednią w tego typu zaburzeniach. Powinna obfitować w owoce i warzywa, orzechy i nasiona, warzywa strączkowe oraz niskotłuszczowe produkty mleczne. Należy wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe i ryby morskie (chude i tłuste).

Produkty niewskazane

Natomiast znacznie ograniczamy lub eliminujemy czerwone mięso, produkty wysokoprzetworzone i rafinowane.

Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  TOP - Autorzy - Artykuły - VIII 2014

Rekomendowane diety

Generalnie zalecenia diety przy zaburzeniach potencji są praktycznie bliźniacze jak przy diecie śródziemnomorskiej. Ograniczamy NKT a dietę wzbogacamy w WKT oraz JKT. Stosunek kwasów JKT : NKT powinien wynosić >2. Dodatkowo umiarkowane spożycie czerwonego wina może również wspomóc proces leczenia. Zalecana ilość to max. 2 kieliszki wina na dzień. Oczywiście, gdy pacjent ma BMI >25 wskazana jest dieta redukcyjna.

Po piąte – szczególne produkty żywnościowe

  • Gorzka czekolada – zawarte w niej flawonoidy podwyższają ciśnienie krwi i stężenie tlenku azotu we krwi. Wpływają one pozytywnie na uzyskanie i utrzymanie erekcji.
  • Pistacje – spożywanie pistacji w małych ilościach przez kilka tygodni poprawia w znaczący sposób jakość i długość erekcji. W badaniach wykazano także wzrost wskaźnika IIEF, czyli International Index of Erectile Function.
  • Arbuz – cytrulina zawarta w arbuzie powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych, co zwiększa szansę na wystąpienie erekcji.
  • Zioła i przyprawy – np. bazylia, chili, anyż, cynamon czy lubczyk. Są uważane za afrodyzjaki. Działają rozgrzewająco i pobudzająco. Pobudzają układ nerwowy i intensyfikują odczuwanie doznań. Według seksuologów warto włączyć je do diety, by wspierać potencję.
  • Produkty bogate w antyoksydanty – głównie wit. C, E oraz beta – karoten. Usuwają one z organizmu wolne rodniki. Wpływają na ukrwienie narządów, co jest niezwykle ważne, przy występowaniu erekcji.

Po szóste –  ewentualne suplementy

  • Żeń – szeń – jako element fitoterapii, zwiększa siły witalne i popęd seksualny
  • L – arginina – aminokwas, który działa rozkurczająco na naczynia krwionośne, zwiększając tym samym ciśnienie krwi. Niestety jego stosowanie ma skutki uboczne, tj. nudności i biegunki
  • DHEA – dehydroepiandrosteron – hormon, poprawiający libido u kobiet oraz pozytywnie wpływający na jakość erekcji
Przeczytaj także na dietetycy.org.pl:  Suszymy? Naturalnie!

Bibliografia

  • Esposito K. i in., 2018 r., Effect of Lifestyle Changes on Erectile Dysfunction in Obese Men
  • Ellis M., 2016r, Erectile Dysfunction Treatment: Can Food and Diet Help? Esposito K. i in., 2010r., Dietary Factors, Mediterranean Diet and Erectile Dysfunction

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Joanna Pieczyńska

Dyplomowany dietetyk. Główne zainteresowania to nieswoiste zapalenia jelit oraz choroby metaboliczne. Nieustannie chce rozwijać się zawodowo i pogłębiać swoją wiedzę.

Yes No