Bazylia (ocimum basilicum – bazylia pospolita) to bliski krewny mięty. Bazylia to jedno z tych ziół, które chętniej stosujemy w kuchni. Obecne zalecenia żywieniowe podkreślają, że zioła stanowią istotny element naszego jadłospisu – w tym artykule chcielibyśmy Was przekonać, że bazylia to dokładnie to zioło, które jest must-have zdrowego talerza.

Bazylia – królewska roślina

Samo słowo bazylia powinno przywodzić już na myśl jego liczne zastosowania – greckie basileus znaczy tyle co “król” i uważa się, że mogło być stosowane przez arystokrację. Inna teoria łączy nazwę z wężem – łacińskie basiliscus – ponieważ bazylia była kiedyś uważana za antidotum na ukąszenia. Pozytywne właściwości bazylii doceniają tradycje kulinarne na całym świecie – w tym także indyjska ajurweda. Wykorzystywana była jednak już od tysięcy lat – także w starożytności. Obecnie czołowymi producentami bazylii są Francja i Włochy.

Roślina zawiera olejek eteryczny – olejek bazyliowy, zawierający linalol oraz metylochawikol. Olejek stosowany w inhalacji ma właściwości pobudzające, pomaga przy bólach neurologicznych.

Zastosowanie bazylii w kuchni

Oprócz wspomnianych właściwości w ziołolecznictwie bazylia to przede wszystkim składnik pesto. Zastosowanie bazylii w kuchni rodzi słuszne skojarzenia głównie z kuchnią śródziemnomorską, wychwalaną za jej korzystny wpływ na zdrowie.

Wykorzystuje się zarówno bazylię suszoną, jak i świeżą. Nadaje się do wzbogacenia smaku potraw, jak i jako dekoracja.

Jak uprawiać bazylię w domu

bazylia w domu

Bazylię można w wygodny sposób uprawiać w docznice /pixabay, cc0

To co powinno ucieszyć fanów własnej uprawy roślin – bazylia wprost idealnie nadaje się do uprawiania we własnym domu, nawet w doniczce, dzięki czemu w takiej właśnie formie często znajdziemy ją w sklepach. Warto, bo świeże listki bazylii są wyborne. Należy jedynie brać pod uwagę, że bazylia nie jest odporna na zimne temperatury i potrzebuje dużo światła.

Ważne jest także, aby zapewnić bazylii sporo wilgoci. Gdy roślina osiągnie kilkanaście centymetrów wysokości można zacząć zbierać jej listki.

Jak kupować i przechowywać bazylię

Podczas zakupów zwróć uwagę na wygląd listków – powinny być wolne od żółtych lub ciemnych plam. Sam kolor listków powinien być zielony, głęboki. Bazylię można przechowywać w lodówce bądź zamrozić do późniejszego wykorzystania. Bazylię suszoną można przechowywać przez kilka miesięcy bez znacznej utraty smaku – przy czym należy trzymać ją szczelnie zamkniętą w suchym i ciemnym miejscu.

Bazylia – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze

Przechodząc do dietetycznego meritum, w bazylii nie znajdziemy oczywiście dużo kalorii (całe 100 gram to zaledwie 22 kcal), ma bardzo niski indeks glikemiczny – 14. Jest zaś w niej bardzo duża ilość witaminy K (20 gram pokrywa zapotrzebowanie dzienne). Zawiera także inne istotne składniki – witaminy A oraz C, mangan, miedź, wapń, magnez oraz żelazo.

W przypadku przeprowadzonych do tej pory badań dotyczących właściwości bazylii skupiano się przede wszystkim na zawartych w niej flawonoidach oraz olejku.

Zawarte w bazylii flawonoidy zapewniają ochronę dla organizmu na poziomie komórkowym, mają też działanie przeciwstarzeniowe (przeciwdziała wpływowi wolnych rodników – [1]).

Oleje i ich składniki dla odmiany mogą mieć znaczenie przeciwdziałające rozwojowi bakterii [2], w tym również takich, które wykazują dużą odporność na konwencjonalne leki. Wykazano wpływ na min. escherichia coli, listeria monocytogenes, staphylococcus aureus, yersinia enterocolitica oraz pseudomonas aeruginosa. Tym samym podkreśla się jej znaczenie dla systemu immunologicznego organizmu.

5/5 (1)

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl

Loading...
Udostępnienia