Teraz czytasz
Mięta właściwości

Mięta właściwości

Redakcja Dietetycy.org.pl -
mięta

Mięta kojarzona jest z zapachem i aromatem świeżości. Jej smak różni się w zależności od poszczególnych jej gatunków, których jest kilkadziesiąt. Najbardziej popularnymi u nas jest mięta zielona oraz mięta pieprzowa. Mięta to roślina, której walory nie kończą się wyłącznie na wzbogacaniu smaku. O innych jej zaletach i właściwościach opowiemy w tym artykule.

Nie tylko gumy do żucia…

Szczególnie duże zainteresowanie kulinarne budzą często spotykane mięta zielona oraz mięta pieprzowa – dodawane nie tylko jako przyprawa do potraw i napojów ale będące bazą smakową wielu produktów spożywczych takich jak gumy do żucia i dropsy.

Wiele osób ceni sobie miętę jako składnik drinków alkoholowych – takich jak na przykład mojito ale również dodatki do napojów bezalkoholowych – również herbaty, lemionady i innych. Listki mięty czy to dodane w całości czy też świeżo rozdrobnione nadają napojom orzeźwiający smak i zapach.

Mięta jest chętnie stosowana jako wyraźna i charakterystyczna przyprawa dodawana do mięs w wielu kuchniach świata. Lecz nie tylko – na pewno próbowaliście miętowe czekolady, lody lub ciasta udekorowane liśćmi mięty. Jej zastosowanie w kuchni jest prawie nieograniczone.

mięta napar
Liv Friis Larsen / 123RF

Właściwości mięty

To o czym warto wspomnieć na samym początku, wspominając o mięcie to jej bogactwo olejków eterycznych wśród których najważniejszą rolę pełni mentol. Sprawia on, że odczuwamy wrażenie chłodu – stąd często ten zapach wykorzystywany jest dla n.p. chusteczek higienicznych. Olejki eteryczne w mięcie znane są ze swoich właściwości redukujących ból (również menstruacyjny), wspomagają także wydzielanie żółci, ułatwiając trawienie – stąd ich stosowanie do dań mięsnych to świetny wybór.

Zobacz również
melisa właściwości

Innym cennym składnikiem mięty są flawonoidy, karoteny, witamina C, witamina A, żelazo, potas, wapń, magnez.

Brak ocen

Proszę oceń