Kontakt: redakcja@dietetycy.org.pl
Witamina B12 – lub też kobalamina – stanowi niezwykle ważny składnik odżywczy, odpowiadający za istotne funkcje organizmu. Jej niedobór prowadzić może między innymi do niedokrwistości a wręcz zagrożenia życia. Szczęśliwie jedynie mały odsetek populacji w krajach rozwiniętych otrzymuje zbyt małą jej ilość – bardzo rzadko występuje niedobór witaminy B12 u osób odżywiających się w sposób standardowy. Nasz organizm wymaga bardzo małej jej ilości. Raczej może dotyczyć ten problem osób z zaburzonym sposobem odżywiania czy prowadzących dietę wegańską bądź wegetariańską. Dzieje się tak, ponieważ źródłem witaminy B12 są niemal wyłącznie produkty pochodzenia zwierzęcego – jest ona bowiem produkowana przez bakterie.
Sama witamina B12 reguluje produkcję czerwonych ciałek krwi, jest istotna dla układu nerwowego, układu kostnego, szpiku kostnego i uczestniczy w wielu innych ważnych procesach.
Źródła witaminy B12
Witamina B12 to przede wszystkim produkty pochodzenia zwierzęcego. Aby pokryć zapotrzebowanie na witaminę B12 należy sięgnąć przede wszystkim po następujące produkty:
- mięsa (m.in wołowina, wieprzowina, kurczaki)
- wędliny
- podroby (n.p. nerki)
- ryby (m.in. tuńczyk, sardynki, łosoś)
- owoce morza (m.in. ostrygi, homary, skorupiaki)
- sery żółte
- jajka
- mleko
- jogurty
- pieczarki (stosunkowo mała ilość)
Źródła witaminy B12 dla wegan i wegetarian
Największym źródłem tej witaminy są dla osób prowadzących dietę bezmięsną bądź wegańską – produkty fortyfikowane. Najczęściej sztucznie wzbogaca się witaminą B12 płatki zbożowe, produkty sojowe, batoniki energetyczne. Same rośliny nawet jeśli zawierają śladowe ilości witaminy B12 to nie stanowią wystarczającego jej źródła.