Dieta bezglutenowa u dzieci
Wielu rodziców na fali mody na dietę bezglutenową wprowadza ją także do diety swoich dzieci. Aspektem tym zajęła się Dr. Norelle Reilly z Pediatric Gastroenterology and the Celiac Disease Center w Columbia University Medical Center (USA). Jej komentarz został opublikowany zaś w The Journal of Pediatrics.
Według badań w Stanach Zjednoczonych aż 25% osób kupowało produkty bezglutenowe, większość z nich uważała bezglutenowość za ważny czynnik przy wyborze produktu. Co ciekawe – blisko połowa Amerykanów uważała tę dietę za bezcelową (wyraźny wzrost od 2013, gdy ledwie 1/3 osób posiadała taką opinię).
Dlaczego ludzie stosują dietę bezglutenową?
Według kwestionariusza przeprowadzonego wśród 1500 osób:
- 35% nie ma wyraźnego powodu
- 26% uważa, że taka dieta jest zdrowsza
- 19% wskazało na korzyści układu pokarmowego
- 10% miało w rodzinie osoby wrażliwe na gluten
- 8% samych było na niego wrażliwych
Czy można prowadzić dietę bezglutenową u dzieci?
Autorka artykułu apeluje, aby rodzice mieli większą świadomość na temat tego czym jest gluten. Wiele spośród nich wprowadza dietę bezglutenową u dzieci bez wcześniejszej konsultacji z dietetykiem. Tymczasem omijanie glutenu ma również swoje wady, o których nie zawsze te osoby wiedzą (możliwe zwiększenie kaloryczności, udziału tłuszczów i cukrów w diecie ze względu, że zamienniki bezglutenowe często mają inny skład niż standardowa żywność). Również nieumiejętne omijanie produktów z glutenem może prowadzić do deficytów składników odżywczych.
Podsumowując:
Przed wprowadzeniem diety bezglutenowej u dziecka należy koniecznie skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.
Źródło: medicalnewstoday.com
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dieta bezglutenowa u dzieci