Dieta bezglutenowa u dzieci

Avatar photo
dieta bezglutenowa u dzieci

Wielu rodziców na fali mody na dietę bezglutenową wprowadza ją także do diety swoich dzieci. Aspektem tym zajęła się Dr. Norelle Reilly z Pediatric Gastroenterology and the Celiac Disease CenterColumbia University Medical Center (USA). Jej komentarz został opublikowany zaś w The Journal of Pediatrics.

Według badań w Stanach Zjednoczonych aż 25% osób kupowało produkty bezglutenowe, większość z nich uważała bezglutenowość za ważny czynnik przy wyborze produktu. Co ciekawe – blisko połowa Amerykanów uważała tę dietę za bezcelową (wyraźny wzrost od 2013, gdy ledwie 1/3 osób posiadała taką opinię).

Dlaczego ludzie stosują dietę bezglutenową?

Według kwestionariusza przeprowadzonego wśród 1500 osób:

  • 35% nie ma wyraźnego powodu
  • 26% uważa, że taka dieta jest zdrowsza
  • 19% wskazało na korzyści układu pokarmowego
  • 10% miało w rodzinie osoby wrażliwe na gluten
  • 8% samych było na niego wrażliwych

Czy można prowadzić dietę bezglutenową u dzieci?

Autorka artykułu apeluje, aby rodzice mieli większą świadomość na temat tego czym jest gluten. Wiele spośród nich wprowadza dietę bezglutenową u dzieci bez wcześniejszej konsultacji z dietetykiem. Tymczasem omijanie glutenu ma również swoje wady, o których nie zawsze te osoby wiedzą (możliwe zwiększenie kaloryczności, udziału tłuszczów i cukrów w diecie ze względu, że zamienniki bezglutenowe często mają inny skład niż standardowa żywność). Również nieumiejętne omijanie produktów z glutenem może prowadzić do deficytów składników odżywczych.

Podsumowując:

Przed wprowadzeniem diety bezglutenowej u dziecka należy koniecznie skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.

Źródło: medicalnewstoday.com