Dieta w IBS. Skuteczne strategie żywieniowe
IBS (zespół jelita drażliwego) to choroba jelita cienkiego i grubego, objawiająca się głównie bólami brzucha oraz zaburzeniami rytmu wypróżnień, które nie są uwarunkowane zmianami organicznymi ani biochemicznymi. Jest najczęściej występującą chorobą układu pokarmowego. Zdiagnozowany IBS występuje u 10-20% dorosłej populacji i 2 razy częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Objawy pojawiają się najczęściej między 20. a 40. rokiem życia.
Spis treści:
Przyczyny choroby
Przyczyna zespołu jelita drażliwego nie została do końca wyjaśniona. Do najważniejszych czynników odgrywających rolę w rozwoju tej choroby należą:
- zaburzenia funkcji motorycznej jelit;
- nadwrażliwość trzewna;
- zaburzenia na osi mózgowo-jelitowej;
- przebycie biegunki infekcyjnej;
- czynniki psychologiczne (stres, depresja, stany lękowe).
🔎 Badacze wskazują również na czynniki, które zapobiegają wystąpieniu IBS [3]. Przestrzeganie zdrowego stylu życia, w tym niepalenie, aktywność fizyczna na wysokim poziomie, optymalna ilość snu, wysoka jakość diety oraz umiarkowane spożycie alkoholu, znacząco zmniejsza ryzyko wystąpienia zespołu jelita drażliwego (IBS) w populacji ogólnej.
Przebieg IBS
Przebieg choroby ma charakter przewlekły i w zależności od dominującego objawu wyróżnia się 3 jej typy:
- biegunkowy;
- zaparciowy;
- mieszany (występowanie naprzemienne biegunek i zaparć).
Objawy IBS
- stały lub nawracający dyskomfort, ból brzucha, który nasila się po posiłkach;
- biegunka lub zaparcia bądź ich naprzemienne występowanie;
- wzdęcia, uczucie pełności nawet po niewielkim posiłku;
- domieszka śluzu w kale;
- zgaga;
- nudności;
- wymioty;
- uczucie zmęczenia.
Rozpoznanie ustala się na podstawie potwierdzenia występowania typowych objawów, przez co najmniej 3 miesiące z równoczesnym wykluczeniem istnienia innych chorób organicznych (na podstawie badań diagnostycznych).
Dieta w IBS
Leczenie IBS to głównie odpowiednia dieta [4]. Nie istnieją zalecenia dietetyczne identyczne dla wszystkich chorych. Ogólne wytyczne należy dostosować indywidualnie, biorąc pod uwagę tolerancję na niektóre produkty i potrawy.
Kluczowe jest ustalenie składników diety, które wywołują niepożądane objawy. W tym celu przez kilka dni należy dokładnie notować wszystko to, co się zjadło i wypiło z jednoczesną obserwacją występujących w tym czasie dolegliwości. Taka analiza może pomóc w ustaleniu pokarmów wywołujących i nasilających objawy.
Najczęściej, jako źle tolerowane przez chorych na IBS wymieniane są:
- produkty wzdymające takie jak cebula, czosnek, kapusta, strączkowe, kalafior, brokuły, brukselka, kukurydza
- produkty mleczne
- kawa (u części pacjentów działa jednak pozytywnie [1] – przyp. redakcji)
- produkty z pszenicy
- jaja
- cytrusy
- drożdże
- ostre przyprawy
- produkty smażone
- żywność typu „fast food”.
Znaczenie diety low-FODMAP
🔎 Według obecnej wiedzy dietetycznej złotym standardem dietoterapii IBS jest stosowanie diety low-FODMAP [5], czyli eliminującej konkretne produkty z diety. Składa się ona z kilku etapów, które poznacie z tego artykułu: https://dietetycy.org.pl/dieta-low-fodmap-zlotym-standardem-w-walce-z-ibs/
Możliwe niedobory
🔎 Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego często mają niedobory błonnika oraz witaminy D [2]. Należy zwrócić zatem uwagę na obecność tych witamin w diecie – w przypadku witaminy D zapewnić odpowiednią suplementację.
Najbardziej ogólne zalecenia dietetyczne to:
- regularne jedzenie pięciu posiłków dziennie o małej objętości
- rezygnacja lub ograniczenie produktów, których chory nie toleruje
- ograniczenie spożycia produktów i potraw tłustych i smażonych
- unikanie produktów i potraw powodujących wzdęcia
- ograniczenie ilości spożywanej kawy, herbaty, napojów alkoholowych i napojów gazowanych
Najlepsze będą potrawy gotowane w wodzie lub na parze, a także pieczone w folii bądź duszone bez tłuszczu. Niewskazane jest za to smażenie, grillowanie i tradycyjne pieczenie.
🔎 Badanie przeprowadzone na Uniwersytecie w Lund pokazuje, że także dieta o niskiej zawartości skrobi i cukru przynosi podobne efekty w łagodzeniu objawów IBS jak rekomendowana dieta FODMAP. W obu grupach poprawa dotyczyła 75–80% pacjentów [6].
Rokowania, co do wyleczenia choroby są niepomyślne. Po zaprzestaniu przestrzegania zaleceń dietetycznych objawy najczęściej powracają.
Bibliografia:
- Lee, J. Y., Yau, C. Y., Loh, C. Y. L., Lim, W. S., Teoh, S. E., Yau, C. E., … & Ng, Q. X. (2023). Examining the Association between Coffee Intake and the Risk of Developing Irritable Bowel Syndrome: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients, 15(22), 4745.
- Veraza DI, Calderon G, Jansson-Knodell C, Aljaras R, Foster ED, Xu H, Biruete A, Shin A. A systematic review and meta-analysis of diet and nutrient intake in adults with irritable bowel syndrome. Neurogastroenterol Motil. 2023 Oct 27:e14698. doi: 10.1111/nmo.14698. Epub ahead of print. PMID: 37897138.
- Ho, F. F., Sun, H., Zheng, H., Wong, D. C., Gao, Y. Y., Mao, C., … & Chung, V. C. (2024). Association of healthy lifestyle behaviours with incident irritable bowel syndrome: a large population-based prospective cohort study. Gut.
- Sanna Nybacka, Hans Törnblom, Axel Josefsson, Johann P Hreinsson, Lena Böhn, Åsa Frändemark, Cecilia Weznaver, Stine Störsrud, Magnus Simrén. A low FODMAP diet plus traditional dietary advice versus a low-carbohydrate diet versus pharmacological treatment in irritable bowel syndrome (CARBIS): a single-centre, single-blind, randomised controlled trial. The Lancet Gastroenterology & Hepatology, 2024
- Jent S, Bez NS, Haddad J, Catalano L, Egger KS, Raia M, Tedde GS, Rogler G. The efficacy and real-world effectiveness of a diet low in fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols in irritable bowel syndrome: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2024 Jun;43(6):1551-1562. doi: 10.1016/j.clnu.2024.05.014. Epub 2024 May 8. PMID: 38754307.
- Bodil Roth, Mohamed Nseir, Håkan Jeppsson, Mauro D’Amato, Kristina Sundquist, Bodil Ohlsson. A Starch- and Sucrose-Reduced Diet Has Similar Efficiency as Low FODMAP in IBS—A Randomized Non-Inferiority Study. Nutrients, 2024; 16 (17)
- Data pierwotnej publikacji: 29.11.2014
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 31.10.2024
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Dieta w IBS. Skuteczne strategie żywieniowe
Dietetyk, specjalista ds. żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.