5/5 (2)

W ostatnim czasie witamina D3 zrobiła się bardzo popularna, tak jak w latach 90-tych witamina C.  Twierdzi się, że jest już to kwestia mniej żywieniowa a bardziej endokrynologiczna. Aktywna forma witaminy D [1,25(OH)2D] zalicza się do hormonów regulujących ekspresję genów. Dostępność substratu 25(OH)D ogranicza syntezę 1,25(OH)2D. Z tego powodu, kluczowe znaczenie odgrywa  właściwe stężenie 25(OH)D dla prawidłowego zaopatrzenia organizmu w witaminę D, która ma szeroki obszar działania.

Obecnie niedobór witaminy D stwiedza się wśród 80-90% populacji. Niedobór określa się jako <30 mg/dl 25(OH)D w surowicy krwi.

A więc nasuwa się pytanie:

Suplementować czy nie?

Odpowiedź jest prosta: dietetycy mogą zalecić suplementację witaminą D3, ale tylko w zakresie POPULACJI OGÓLNEJ! Warunek – dana osoba powinna być zdrowa, bez jakichkolwiek jednostek chorobowych. W każdym innym przypadku należy skonsultować się z lekarzem.

Przed rozpoczęciem suplementacji warto zbadać poziom witaminy D w organizmie. Jak to zrobić? Wystarczy oznaczyć stężenie 25(OH)D w surowicy krwi. To właśnie 25(OH)D pełni rolę substratu do syntezy aktywnej formy hormonu 1,25(OH)2D.

Według najnowszych zaleceń powinniśmy dążyć do tego, by w naszym organizmie stężenie 25(OH)D wynosiło 30-50 mg/dl.

Jakie dawki należy stosować w populacji ogólnej?

Źródło: Normy żywienia dla Populacji Polski 2018, IŻŻ, Normy na witaminę D, ustalone na poziomie wystarczającego spożycia (AI)

Wskaźniki się zmienią, jeśli dana osoba jest chora lub otyła. U osoby otyłej zazwyczaj dawkę się podwaja, lecz gdy stwierdzono u niej wybraną jednostkę chorobową, sprawa się komplikuje. Taka osoba powinna skonsultować się z lekarzem i nigdy na własną rękę nie brać żadnych suplementów.

Czy witaminę D suplementować latem?

Tak, taka potrzeba może zaistnieć. Jeśli jednak jedziemy przykładowo na tydzień do Turcji, to możemy zapomnieć o dodatkowym bagażu z witaminą D. W tym przypadku dostarczymy wystarczające ilości dzięki promieniom słońca.

Żródło:

  • Rekomendacje Grupy Ekspertów z udziałem Konsultantów Krajowych i Prezesów Towarzystw Naukowych – nowelizacja 2018r.
  • Paweł Płudowski, Edyta Kryśkiewicz, Elżbieta Karczmarewicz, Zasady suplementacji i standardy oceny zaopatrzenia organizmu w witaminę D w świetle jej działania plejotropowego. Vitamin D provision and supplementation standards. Postępy Nauk Medycznych, t. XXV, nr 3, 2012.

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Monika Soczewka

Studentka dietetyki klinicznej na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Zainteresowania: dietetyka kliniczna, dietetyka pediatryczna. Motto: "Wielkie umysły mają cele, inni mają życzenia".

Yes No