Dieta w zespole jelita drażliwego (IBS)

Zespół jelita drażliwego (IBS) to choroba jelita cienkiego i grubego, objawiająca się głównie bólami brzucha oraz zaburzeniami rytmu wypróżnień, które nie są uwarunkowane zmianami organicznymi ani biochemicznymi. Jest najczęściej występującą chorobą układu pokarmowego. Zdiagnozowany IBS występuje u 10-20% dorosłej populacji i 2 razy częściej dotyka kobiet niż mężczyzn. Objawy pojawiają się najczęściej między 20 a 40 rokiem życia. Przyczyna zespołu jelita drażliwego nie została do końca wyjaśniona. Do najważniejszych czynników odgrywających rolę w rozwoju tej choroby należą:

  • zaburzenia funkcji motorycznej jelit;
  • nadwrażliwość trzewna;
  • zaburzenia na osi mózgowo-jelitowej;
  • przebycie biegunki infekcyjnej;
  • czynniki psychologiczne (stres, depresja, stany lękowe).

Przebieg IBS

Przebieg choroby ma charakter przewlekły i w zależności od dominującego objawu wyróżnia się 3 jej typy:

  • biegunkowy;
  • zaparciowy;
  • mieszany (występowanie naprzemienne biegunek i zaparć).

Objawy – zespół jelita drażliwego

  • stały lub nawracający dyskomfort, ból brzucha, który nasila się po posiłkach;
  • biegunka lub zaparcia bądź ich naprzemienne występowanie;
  • wzdęcia, uczucie pełności nawet po niewielkim posiłku;
  • domieszka śluzu w kale;
  • zgaga;
  • nudności;
  • wymioty;
  • uczucie zmęczenia.

Rozpoznanie ustala się na podstawie potwierdzenia występowania typowych objawów, przez co najmniej 3 miesiące z równoczesnym wykluczeniem istnienia innych chorób organicznych (na podstawie badań diagnostycznych).

Dieta w zespole jelita drażliwego

Leczenie to głównie odpowiednia dieta. Nie istnieją zalecenia dietetyczne identyczne dla wszystkich chorych. Ogólne wytyczne należy dostosować indywidualnie, biorąc pod uwagę tolerancję na niektóre produkty i potrawy.

Kluczowe jest ustalenie składników diety, które wywołują niepożądane objawy. W tym celu przez kilka dni należy dokładnie notować wszystko to, co się zjadło i wypiło z jednoczesną obserwacją występujących w tym czasie dolegliwości. Taka analiza może pomóc w ustaleniu pokarmów wywołujących i nasilających objawy.

Najczęściej, jako źle tolerowane przez chorych na IBS wymieniane są:

  • produkty wzdymające takie jak cebula, czosnek, kapusta, strączkowe, kalafior, brokuły, brukselka, kukurydza
  • produkty mleczne
  • kawa
  • produkty z pszenicy
  • jaja
  • cytrusy
  • drożdże
  • ostre przyprawy
  • produkty smażone
  • żywność typu „fast food”.

Najbardziej ogólne zalecenia dietetyczne to:

  • regularne jedzenie pięciu posiłków dziennie o małej objętości
  • rezygnacja lub znaczne ograniczenie ilości produktów, których chory nie toleruje
  • ograniczenie spożycia produktów i potraw tłustych i smażonych
  • unikanie produktów i potraw powodujących wzdęcia
  • ograniczenie ilości spożywanej kawy, herbaty, napojów alkoholowych i napojów gazowanych

Najlepsze będą potrawy gotowane w wodzie lub na parze a także pieczone w folii bądź duszone bez tłuszczu. Niewskazane jest za to smażenie, grillowanie i tradycyjne pieczenie.

Rokowania, co do wyleczenia choroby są niepomyślne. Po zaprzestaniu przestrzegania zaleceń dietetycznych objawy niestety powracają.

Przeczytaj również:

Zostaw swoją opinię:

O autorze

Dietetyk, specjalista ds. żywienia. Absolwentka Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.

Loading...
Udostępnienia