Dieta na przesilenie

Avatar photo

Jak przetrwać przesilenie wiosenne?

Przesilenie wiosenne najczęściej objawia się: sennością, przemęczeniem, bólem głowy, rozdrażnieniem, mniejszą odpornością na stres, słabą koncentracją, itp.

W walce ze skutkami wiosennego przesilenia na pewno pomoże odpowiednia dieta. Istotne są zbilansowane, regularne posiłki (należy spożywać 4-5 posiłków codziennie o regularnych porach, w odstępach czasowych ok. 3-4 h) oraz picie odpowiednich ilości płynów (2 litry wody dziennie, bo doskonale oczyszcza organizm z toksyn, ułatwia trawienie, poprawia nastrój i dodaje energii).

W diecie nie powinno zabraknąć:

-kasz i pieczywa pełnoziarnistego – zawierają m.in. wit. B1, B2, B6, wit. E, PP, kwas foliowy, potas, fosfor, magnez, cynk, żelazo, wapń i krzem. Są bogate w błonnik,

– odpowiedniej ilości warzyw – są niskokaloryczne, zawierają błonnik oraz witaminy i makroelementy,

– ząbka czosnku – rewelacyjnie sprawdza się w leczeniu wiosennych przeziębień,

-produktów mlecznych – zawierają duże ilości wapnia,  ryboflawiny (witaminy B2) a także magnez żelazo i potas,

– ryb morskich-  są  źródłem omega 3 oraz witamin: A, D, E (rozpuszczalnych w tłuszczach) i witamin z grupy B,

Zobacz również
choroba parkinsona

– chudego mięsa – jest pełne składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, które odgrywają istotną rolę w układzie nerwowym,

– pestek dyni i słonecznika, orzechów  i opcjonalnie dla łasuchów gorzkiej czekolady  (maksymalnie 2 kostki dziennie) dostarczają organizmowi magnez, który skutecznie pomaga zwalczyć stres.

W przetrwaniu przesilenia pomoże również aktywność fizyczna – pozwoli pozbyć się zapasów tłuszczu z zimy, ale przede wszystkim oczyści organizm z toksyn i poprawi samopoczucie.

W tym trudnym dla naszego organizmu czasie powinno zadbać sie także o to, aby mógł on odpowiednio odpocząć i się zregenerować. Dlatego codziennie podaruj  mu 7 -8 godzinny sen.