Dieta przeciwzapalna wpływa na ryzyko przedwczesnej śmierci
Przestrzeganie zasad diety przeciwzapalnej wiązało się z mniejszym ryzykiem przedwczesnego zgonu ze wszystkich przyczyn, a także śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz nowotworów, jak wykazano w badaniu opublikowanym w „Journal of Internal Medicine”. W analizie posłużono się wskaźnikiem diety przeciwzapalnej (ang. anti‐inflammatory diet index, AIDI).
Badanie
W badaniu udział wzięło 68 273 szwedzkich mężczyzn i kobiet w wieku od 45 do 83 lat, których obserwowano przez 16 lat. Zespół badawczy ustalił, że uczestnicy, którzy odżywiali się w sposób najbardziej podobny do zasad diety przeciwzapalnej, mieli o 18% niższe ryzyko przedwczesnego zgonu ze wszystkich przyczyn, o 20% mniejsze ryzyko z powodu chorób sercowo-naczyniowych oraz 13%-owe niższe ryzyko zgonu z powodu nowotworu, w porównaniu z tymi uczestnikami, których wskaźnik podobieństwa prowadzonej diety do diety przeciwzapalnej był najniższy.
Co ciekawe, osoby palące papierosy, które stosowały się do tego sposobu odżywienia się, doświadczyły jeszcze większych korzyści w porównaniu z palaczami, którzy nie przestrzegali zasady diety przeciwzapalnej. Zauważono u nich o 31% mniejsze ryzyko przedwczesnego zgonu z jakiekolwiek przyczyny, z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego o 36%, a z powodu nowotworów – o 22%.
Schemat diety przeciwzapalnej
Schemat diety przeciwzapalnej, którego użyto w analizie, składał się głównie w dużej mierze ze spożycia owoców i warzyw, herbaty, kawy, pełnoziarnistego pieczywa, sera o niskiej zawartości tłuszczu, oliwy z oliwek i oleju rzepakowego, orzechów, czekolady oraz umiarkowanych ilości czerwonego wina i piwa. Żywność prozapalna obejmowała m.in. nieprzetworzone i przetworzone czerwone mięso, podroby, frytki i napoje gazowane.
Wnioski
Jak twierdzą autorzy badania, ich analiza wykazała, że nawet częściowe przestrzeganie zasad diety przeciwzapalnej może przynosić korzyści zdrowotne. Autorem naczelnym analizy jest dr hab. prof. nadzw. Joanna Kałuża (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie).
Źródło: J. Kałuża, N. Håkansson, H. R. Harris, N. Orsini, K. Michaëlsson, A. Wolk. Influence of anti-inflammatory diet and smoking on mortality and survival in men and women: two prospective cohort studies. Journal of Internal Medicine, 2018
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dieta przeciwzapalna wpływa na ryzyko przedwczesnej śmierci
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl