Problematyka żywienia osób starszych jest jedną z rzadziej poruszanych w mediach, na sympozjach czy wykładach. Nie jest to temat nośny ani modny. Często przyćmiony jest głośnymi, nieracjonalnymi pomysłami samozwańczych ekspertów na sprawy żywieniowe. Książka „Dieta seniora” jest odpowiedzią na potrzeby wiedzy o żywieniu starszego pokolenia.
Tytuł: Dieta seniora |
Autor: Ewa Jarosz |
Wydawnictwo: PZWL |
Rok wydania: 2019 |
Ilość stron: 250 |
Dieta seniora – PZWL
Na szczęście co jakiś czas na rynku pojawiają się wartościowe pod kątem merytorycznym publikacje, dotyczące zasad prawidłowego żywienia osób starszych. Jedną z nich jest bezspornie „Dieta seniora” Ewy Jarosz. Książka została napisana przystępnym językiem i skierowana przede wszystkim do samych seniorów ale także do osób opiekujących się osobami starszymi. Z opracowania mogą także skorzystać przedstawiciele personelu medycznego oraz dietetycy.
Treść „Diety seniora” została podzielona na trzy części, w których pierwsza dotyczy poznania procesu starzenia się, kolejna zasadom i roli diety, ostania zaś żywienia w różnych jednostkach chorobowych typowych dla wieku starszego.
O starzeniu się
To, co wyróżnia to opracowanie, dotyczy opisu teorii starzenia. Autorka wspomina między innymi o teorii zegarowej, immunologicznej czy wolnorodnikowej, jednak tak naprawdę nie jest jasne jakie czynniki powodują starzenie się. Ludzkość od niepamiętnych czasów starała się zapobiec lub wręcz zatrzymać ten proces. Sukces na tym polu odniosły jednak wyłącznie publikacje z gatunku science fiction. Ewa Jarosz opisała zmiany jakie zachodzą w organizmie w następstwie postępu procesu starzenia w obrębie narządów i układów. Pozwala to lepiej zrozumieć zmieniające się potrzeby żywieniowe seniorów.
Żywienie w wieku podeszłym
W drugiej części Diety seniora autorka skupiła się na roli żywienia w podeszłym wieku oraz na czynnikach wpływających na sposób odżywiania się starszych ludzi. Rozwinęła także zagadnienia związane z niedożywieniem oraz ogólnymi zasadami układania jadłospisów dostosowanych do potrzeb seniorów.
Autorka podkreśliła rolę uzupełniania płynów oraz sposoby zmiany dotychczasowych nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Dla osób mniej zorientowanych w zagadnieniach związanych z żywieniem człowieka, autorka umieściła opis i wyjaśnienie roli najważniejszych składników odżywczych, towaroznawczy przegląd grup produktów spożywczych oraz pojęcie żywności funkcjonalnej oraz charakterystykę diety podstawowej, łatwostrawnej oraz o zmienionej konsystencji. Co bardzo istotne, autorka poświęciła w tej części książki osobny rozdział tematyce interakcji leków z żywnością. Seniorzy są grupą najczęściej stosującą leki, stąd rola edukacji w zakresie interakcji leków z żywnością jest niezwykle istotna.
W trzeciej części książki Ewa Jarosz szeroko opisała zasady żywienia wśród osób zmagających się z chorobami przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych oraz trzustki. W książce pojawiło się także wiele zaleceń żywieniowych skierowanych do osób cierpiących z powodu chorób metabolicznych, układu sercowo-naczyniowego i wydalniczego, osteoporozy czy chorób neurodegeneracyjnych. Autorka szczegółowo opisała zasady postępowania żywieniowego u osób leczonych onkologicznie oraz rekonwalescentów. W Diecie seniora Ewy Jarosz znalazły się także ważne zalecenia dotyczące podejmowania rekreacyjnej aktywności fizycznej przez seniorów.
Podsumowanie
Społeczeństwa krajów europejskich jak i zamieszkujących Amerykę Północną starzeją się w szybkim tempie stąd zainteresowanie tematyką zdrowia seniorów wzrasta. Książka Ewy Jarosz jest przystępnie napisanym, wszechstronnym opracowaniem opisującym zarówno proces starzenia, jego przebieg jak i zalecenia żywieniowe i ogólne zalecenia, obejmujące zasady higienicznego trybu życia. Książka została opracowana graficznie z użyciem odpowiednio dużej czcionki, wytłuszczeń, barwnych adnotacji w ten sposób, ułatwiający zapoznanie się z jej treścią osobom o nieco gorzej ostrości wzroku.
Wartościowym dodatkiem jest zamieszczona na wewnętrznej okładce piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej dla osób w wieku starszym opracowana przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Książka warta polecenia dietetykom, chcącym pogłębić wiedzę z zakresu żywienia w geriatrii, a także chcącym prowadzić szeroką edukację żywieniową skierowaną do osób w starszym wieku.
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl