Dynia od kuchni – 50 przepisów na jesień [Recenzja]
Nie ma lepszego momentu na rozsmakowanie się w dyni niż jesień. Dynia to już nie tylko październikowa dekoracja tarasów czy oryginalnie wydrążony lampion. To przede wszystkim wartościowe i niezwykle wszechstronne kulinarnie warzywo. Jest to produkt o bardzo neutralnym smaku i zapachu. Przez to jest często sceptycznie postrzegany przez niewprawnych adeptów sztuki kulinarnej. Czar dyni polega właśnie na tym, że nie dominuje potraw tak jak cebula, czosnek czy rzepa. Popularność dyni podbija w dużej mierze zachodnia popkultura i święto Halloween. To jej zawdzięczamy dyniowe zupy, ciasta, tarty, budynie, muffinki czy hit ostatnich kilku sezonów dyniową latte na sojowym ; )
Dzięki tak dużemu zainteresowaniu tym sezonowym warzywem, co roku w handlu pojawiają się coraz ciekawsze odmiany. Różnią się kształtem, wielkością, barwą czy konsystencją miąższu. Skórka jednych jest jadalna, innych grudkowata, zdrewniała i konieczna do obrania. Miąższ jednych jest zwarty i nieco mączysty, innych zaś włóknisty i rozpadający się pod wpływem obróbki termicznej. Wszystkie odmiany łączy natomiast jedno – doskonale przejmują wyraziste smaki przypraw, dodatków i innych warzyw o zdecydowanych aromatach. Ta plastyczność sprawia, że przygotujemy z niej dania słodkie, słone, wytrawne, kwaśne, wegańskie, mięsne, a nawet nietypowe napoje.
Tytuł: Dynia od kuchni – 50 przepisów na jesień |
Autor: zbiorowe |
Wydawnictwo: Buchmann |
Rok wydania: 2022 |
Ilość stron: 144 |
O książce
Osoby poszukujące inspiracji lub chętne do dyniowych szaleństw kulinarnych powinny zainteresować się najnowszą pozycją wydawnictwa Buchmann – Dynia od kuchni – 50 przepisów na jesień.
Książka ta to kompendium wiedzy kulinarnej na temat dyni. Dowiemy się z niej czym się kierować przy wyborze idealnego warzywa, jak go pokroić, co zrobić z pestkami czy jak przyrządzić puree.
W opracowaniu znalazły się dyniowe dania śniadaniowe, obiadowe, a także te idealne na podwieczorek i kolację.
Rozpocząć dyniową ucztę możemy od sutego śniadania, na które podamy dyniowe kajzerki lub bruschettę z karmelizowaną dynią, fetą i rukolą. Dla tradycjonalistów autorzy podsuwają dyniowe gofry, placuszki czy naleśniki, które można podawać z dyniowo-jabłkowym musem.
Warzywo to idealnie komponuje się z serami. Dlatego dania takie jak Quiche z kozim serem, dynią i szpinakiem, tarta z dynią i fetą lub frittata z dynią, bekonem i ricottą zadowolą niejednego biesiadnika. Nie każdy wie, że dynię można bez przeszkód jadać na surowo. Dlaczego więc nie spróbować jej w takim wydaniu, przygotowując sałatkę ze świeżej dyni z fetą i jagodami.
Wielbicieli słodkości do dyni przekonają nie tylko złote mleko dyniowe, lody dyniowe z ziarnami ale także dżem dyniowy z pomarańczą lub dyniowe cookies z czekoladą
Fani przetworów mogą przygotować korzenną dynię w occie lub zwyczajnie ją ukisić.
Korzystajmy więc z tegorocznego urodzaju dyń. Ci, którzy w porę zaopatrzą się w pozycję: dynia od kuchni – 50 przepisów na jesień będą zadowoleni i najedzeni.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dynia od kuchni – 50 przepisów na jesień [Recenzja]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl