Według nowych badań, kobiety, które źle śpią, przejadają się i prowadzą dietę niższej jakości.
Do takich wniosków doszli naukowcy z Columbia University Irving Medical Center. Odkrycia te dają nowy wgląd w to, jak niska jakość snu może wpływać na zdrowie oraz wskazuje na możliwe interwencje mające na celu jego poprawę.
Poprzednie badania na temat snu i zdrowia
Poprzednie analizy wykazały, że u osób, które mniej śpią (lub mają niższej jakości sen), częściej występuje otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe oraz, że ten związek można częściowo wyjaśnić sposobem odżywiania się. Te analizy dotyczyły określonych pokarmów lub składników odżywczych (takich jak ryby, słodycze lub tłuszcze nasycone) albo wyłącznie mierzono czas trwania snu, ale nie analizowano jego jakości. Inaczej było w tej analizie.
Innowacyjne podejście nowej analizy – jakość snu
Nowe badanie zostało zaprojektowane w celu uzyskania bardziej kompleksowego poglądu poprzez analizę związków między ogólną jakością diety a wieloma aspektami jakości snu. Kobiety są szczególnie podatne na zaburzenia snu, ponieważ często mają wiele obowiązków – wychowywanie dzieci oraz prowadzenie domu, obowiązki zawodowe, a w okresie przekwitania – zaburzenia hormonalne, które mogą istotnie wpływać na sen. Badanie przeprowadzone przy udziale niemal 500 kobiet opublikowano w czasopiśmie „Journal of American Heart Association”.
Szczegóły badania
Naukowcy przeanalizowali dane na temat snu i nawyków żywieniowych zróżnicowanej etnicznie grupy 495 kobiet w wieku od 20 do 76 lat. Badanie dotyczyło jakości snu, czasu potrzebnego do zaśnięcia oraz bezsenności. Kobiety w ankiecie informowały również o rodzajach i ilościach żywności, które zazwyczaj spożywają, umożliwiając badaczom analizę ich typowych wzorców żywieniowych.
Podobnie jak w poprzednich badaniach, analiza wykazała, że badane o gorszej ogólnej jakości snu spożywały więcej pokarmów o wysokiej zawartości dodanych cukrów, co może mieć związek ze zwiększonym ryzykiem występowania otyłości i cukrzycy typu II.
Kobiety, których czas zasypiania był wydłużony, spożywały w sumie więcej kilokalorii i ogólnie spożywały więcej jedzenia (pod względem ilości). Natomiast kobiety z cięższymi objawami bezsenności również spożywały więcej żywności, a pod względem odżywczym, ich dieta była o niższej zawartości nienasyconych tłuszczów niż u kobiet z o łagodniejszym przebiegu bezsenności.
Podsumowanie i wnioski z badania
Jak komentują autorzy, niska jakość snu może prowadzić do nadmiernego spożycia pokarmów i ogólnie energii wraz z dietą przez stymulowanie sygnałów głodu lub tłumienie sygnałów sytości.
Na uczucie sytości wpływa w dużej mierze ilość lub objętość spożywanego jedzenia, a więc kobiety z bezsennością mogą potrzebować większą ilość pożywienia, aby poczuć sytość. Jednak możliwa jest również odwrotna zależność – wadliwa dieta ma negatywny wpływ na jakość snu.
Zbyt duże posiłki spożywane przed snem mogą również powodować dyskomfort w przewodzie pokarmowym, na przykład utrudniając zasypianie lub optymalny sen.
Biorąc pod uwagę, że nieprawidłowa dieta i przejadanie się mogą prowadzić do otyłości – dobrze znanego czynnika ryzyka chorób serca – przyszłe badania powinny dotyczyć tego czy terapie poprawiające jakość snu mogą promować zdrowie kardiometaboliczne u kobiet.
Źródło: Faris M. Zuraikat, Nour Makarem, Ming Liao, Marie‐Pierre St‐Onge, Brooke Aggarwal. Measures of Poor Sleep Quality Are Associated With Higher Energy Intake and Poor Diet Quality in a Diverse Sample of Women From the Go Red for Women Strategically Focused Research Network. Journal of the American Heart Association, 2020; 9 (4)
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl