Halibut
Halibut to popularna ryba z rodziny flądrowatych. Jej charakterystyczny smak sprawia, że ma ona bardzo wielu zwolenników jako podstawa dań rybnych.Choć jest to ryba dość droga, to jej niezaprzeczalną zaletą oprócz smaku jest duża zawartość cennego białka a także mała ilość ości.
Artykuł z cyklu Tydzień rybny dietetycy.org.pl
Wartości odżywcze halibuta
Halibut jest nie tylko cennym źródłem białka. Znajdziemy w nim również znaczne ilości witaminy B6, B12, niacyny. To także znakomite źródło składników mineralnych takich jak potas, selen, magnez i fosfor.
Celny obserwator zauważy, że halibut należy do jednych z mniej kalorycznych ryb (w porównaniu na przykład do łososia), z niską zawartością tłuszczu, co czyni go świetnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie odchudzającej.
Halibut a zdrowie
Skoro jak zostało wspomniane – halibut ma nieprzeciętne składniki odżywcze – musi się to przekładać na działanie prozdrowotne. I tak jest w istocie! Co zyskuje organizm z obecności halibuta w diecie?
- Układ krwionośny – jest zdrowszy dzięki zawartości kwasów tłuszczowych omega-3, mięso halibuta harmonizuje poziomy cholesterolu, rytmu serca, chroni przed innymi poważnymi problemami związanymi z układem krwionośnym, zmniejsza ilość trójglicerydów
- Szczupła sylwetka – halibut jest niskokaloryczny, ma niską zawartość tłuszczu i wysoką białka. Jest więc przyjazny dla osób na diecie
- Układ odpornościowy – jest bardziej sprawny dzięki szeregowi składników jakie znajdziemy w halibucie
Oraz wiele więcej…
Należy pamiętać, że aby spożycie ryb najlepiej służyło, należy je jeść często – jednak nie częściej niż dwa razy w tygodniu a także minimalizować obróbkę smażeniem. O wiele zdrowszy będzie halibut pieczony lub grillowany.
Przeciwwskazania
To o czym należy pamiętać – jak też w przypadku innych dużych ryb – to zawartość rtęci w mięsie halibuta. Stąd też należy włączać go do diety z umiarem. Omijać powinny go również szczególnie kobiety w ciąży. Inną grupą, która powinna uważać, są osoby ze schorzeniami nerek – z uwagi na zawartość puryn.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Halibut