Herbata jaśminowa – właściwości, korzyści zdrowotne i zastosowanie

✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań

Herbata jaśminowa w Polsce cieszy się coraz większą popularnością i bardzo dobrze, bo kryje ona w sobie niesamowite właściwości zarówno zdrowotne jak i pozytywnie wpływające na urodę. Herbata jaśminowa, niekiedy nazywana jest „cesarską perłą”, ponieważ w dawnych czasach mogła się nią delektować tylko chińska arystokracja.

Tradycyjna zielona herbata chińska wzbogacana jest kwiatami jaśminu oraz naturalnym jaśminowym aromatem.

Herbata jaśminowa jest pełna wyrazistego, a zarazem delikatnego smaku i aromatu.

Właściwości prozdrowotne

Działa antykancerogennie

Chodzi głównie o zieloną odmianę jaśminowej herbaty, która ze względu na dużą zawartość polifenoli, czyli związków mających działanie antyoksydacyjne, neutralizuje ataki wolnych rodników na organizm, a zarazem zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe

Pomaga skórze

Herbata jaśminowa pomaga łagodzić oparzenia, np. słoneczne, a także zapalenia skóry i spojówek. Jaśmin to także uznany środek zapobiegający rozwojom infekcji. Po ten gatunek herbaty powinny sięgać szczególnie panie, ponieważ ma właściwości przeciwdziałające starzeniu.

Wspomaga pracę serca

Herbata jaśminowa usprawnia pracę układu krwionośnego, chroni nas przed zawałem serca. Skutecznie wspomaga redukcję „złego” cholesterolu.

Chroni przed chorobami cywilizacyjnymi

🔍 Zimno parzona herbata jaśminowa może znacząco zmniejszyć przyrost masy ciała, nieprawidłowe poziomy lipidów w surowicy, odkładanie się tłuszczu oraz procesy zapalne. Badanie przeprowadzono u myszy karmionych dietą wysokotłuszczową. Dodatkowo, herbata ta modyfikuje skład mikrobioty jelitowej, przywracając równowagę mikroorganizmów [1].

Działa upiększająco (i podobno również afrodyzjakalnie)

Niektórzy twierdzą, że jaśmin jest także sprawdzonym afrodyzjakiem. Amatorzy jaśminowej herbaty uważają też, że systematyczne picie jej prawdziwego, chińskiego gatunku sprawia, że ciało zaczyna emanować delikatnym jaśminowym aromatem.

Parzenie herbaty jaśminowej

Napar najlepiej przygotować z 1 łyżeczki suszu (na filiżankę), zalać go wodą o temperaturze ok. 75 stopni Celsjusza. Zaparzanie nie powinno przekroczyć 4 minut. W innym wypadku herbata może stracić swą miękkość, jedwabistość i delikatny aromat.

2 filiżanki dziennie to optymalna ilość płynu, która pozwala zachować pełnię zdrowia oraz piękny wygląd i dobre samopoczucie przez cały dzień.

herbata jaśminowa 2

herbata jaśminowa 3

Bibliografia:

  1. Li A, Wang J, Zhang X, Kou R, Chen M, Zhang B, Liu J, Peng B, Zhang Y, Wang S. Cold-Brewed Jasmine Tea Attenuates High-Fat Diet-Induced Obesity and Gut Microbial Dysbiosis. Nutrients. 2022 Dec 16;14(24):5359. doi: 10.3390/nu14245359. PMID: 36558518; PMCID: PMC9784320.
  • Data pierwotnej publikacji: 15.07.2014
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 6.09.2024