
Herbata z lipy jest szczególnie ceniona wśród pasjonatów medycyny ludowej. Ze względu na liczną zawartość składników odżywczych, w tym antyoksydantów, może być szeroko wykorzystywana podczas leczenia. A poza tym świetnie smakuje.
Lipa jest rodzajem drzew pochodzących z rodziny ślazowatych, a jej nazwa obejmuje 31 gatunków roślin. Występuje w klimacie umiarkowanym na półkuli północnej. W Europie możemy znaleźć trzy gatunki lip. Są to: lipa drobnolistna (Tilia cordata), szerokolistna (T. platyphyllos) oraz srebrzysta (T. tomentosa) (1). Znajdziemy je zarówno rosnące dziko, jak i w parkach. Lipy są drzewami długowiecznymi, które mogą przetrwać nawet 1 000 lat. Ich drewno jest materiałem uniwersalnym, ponieważ łatwo się w nim rzeźbi. Można wykonać z niego między innymi instrumenty muzyczne, liny, czy nawet ule (2).
W lipcu kwiaty lipy przyozdabiają swoim żółtobiałym kolorem polskie drogi, przy okazji wydając bardzo intensywny zapach. Produkuje się z nich przede wszystkim miody, a napar jest spożywany jako herbata z lipy (3).

Wartość odżywcza herbaty z lipy
Napary z lipy mogą być źródłem wielu składników odżywczych. Zawierają między innymi aminokwasy, węglowodany, tianinę, tokoferol i związki mineralne. W kwiatach lipy są także związki fenolowe. Wśród nich znajdziemy flawonoidy. Są to głównie:
- glikozydy kwercetyny (rutyna, kwercetyna i izokwercetyna)
- glikozydy kaempferolu
- kwasy fenolowe (kwas kofeinowy, p-kumarowy i chlorogenowy)
Właśnie dlatego są tak cenione w medycynie ludowej.
Herbata z lipy a inne herbaty
W porównaniu z herbatą białą, zieloną i czarną, herbata z lipy ma mniej antyoksydantów i flawonoidów (4). Natomiast w porównaniu do herbat zielonych, napar z lipy ma mniejszą zawartość rozpuszczalnych szczawianów (5). Jednak uwaga: herbata z lipy ma wiele właściwości zdrowotnych. Istnieją jednak doniesienia o reakcjach alergicznych po jej spożyciu (6).
Właściwości lecznicze
Stosowanie naparów z lipy we wspomaganiu leczenia chorób jest szeroko zakorzenione w Europie. Już w średniowieczu napary z lipy były stosowane w lecznictwie. Z uwagi na tę tradycję, umieszczono je na liście tradycyjnych roślinnych produktów leczniczych. Są wpisane w dyrektywie 2004/24/WE. Wpisu na tę listę dokonał Komitet ds. Roślinnych Produktów Leczniczych (HMPC) Europejskiej Agencji Leków (EMA). Tego typu produkty muszą spełniać odpowiednie wymogi:
- „posiadają oznaczenia właściwe wyłącznie dla tradycyjnych ziołowych produktów leczniczych, które, z uwagi na ich skład i cel, są przeznaczone i przygotowane do stosowania bez kontroli lekarza w celach diagnostycznych lub na podstawie przepisu, lub też monitorowania leczenia;
- są przeznaczone do stosowania wyłącznie w określonej mocy i sposobie dawkowania;
- są przeznaczone wyłącznie do stosowania doustnego, zewnętrznego lub inhalacji;”
- pozostawały w tradycyjnym stosowaniu w okresie co najmniej 30 lat, w tym przynajmniej 15 lat na terenie Unii Europejskiej.
Muszą także posiadać wystarczające dane dotyczące bezpieczeństwa stosowania. Ich działanie farmakologiczne i skuteczność powinny być potwierdzone na podstawie długotrwałego stosowania i doświadczenia w lecznictwie (7).
Choroby górnych dróg oddechowych
Napary z lipy są wykorzystywane obecnie przede wszystkich w chorobach górnych dróg oddechowych, które przebiegają razem z gorączką. W niektórych krajach Unii Europejskiej np. w Niemczech, Czechach, czy Austrii, zaleca się jej stosowanie podczas pierwszych objawów grypy, przeziębienia, a także suchego kaszlu. Dodatkowo w Polsce w skład preparatów OTC zalecanych w stanach wzmożonego napięcia nerwowego wchodzą wyciągi właśnie z Tiliae flos.
Działanie napotne
Jednym z właściwości leczniczych naparów z lipy jest działanie napotne. Jest ono związane z obecnością flawonoidów, takich jak kwercetyna i kemferol. Prawdopodobnie zwiększają one wrażliwość gruczołów potowych na bodźce pochodzące z nerwów współczulnych.
Temperatura ciała obniża się podczas zwiększonego wydzielania potu. Dlatego napary z lipy były używane podczas leczenia gorączki. Stosowane były przed wprowadzeniem leków zwalczających ją w chorobach zakaźnych. Warto jednak zaznaczyć, że działanie napotne naparów z lipy opiera się na tę chwilę tylko obserwacjach. Nie przeprowadzono żadnych badań klinicznych z udziałem ludzi, które potwierdzałyby jej skuteczność w tym zakresie.
Łagodzenie kaszlu
Napar z lipy zawiera związki śluzowe. Dzięki temu jest on stosowany jako środek łagodzący suchy kaszel. To działanie zostało sprawdzone w badaniach na myszach. Inhalacje z olejkiem lipowym łagodziły podrażnienia, a także zmniejszały krwawienie śluzówki nosa. Związki śluzowe, powlekając powierzchnie błony śluzowej gardła, łagodzą i osłaniają ją.
Działanie hipotensyjne
Napary z lipy mogą też wykazywać działanie hipotensyjne. Odpowiedzialne za to działanie są najprawdopodobniej związki terpenowe. Drażnią one kanaliki nerwowe, zwiększając diurezę. Należy jednak zwrócić uwagę na dodatkowy aspekt. W badaniach na zwierzętach stwierdzono kardiotoksyczne działanie wyciągów z lipy po podaniu pozajelitowym. Osoby z chorobami serca powinny podchodzić zatem do naparów z lipy w sposób ostrożny. Działanie kardiotoksyczne wymaga jednak lepszego udokumentowania.
Antyoksydanty
Ze względu na obecność flawonoidów w kwiatostanach lipy, napary wykazują działanie antyoksydacyjne (3). W jednym badaniu, w porównaniu z pozostałymi roślinami, herbata z lipy miała najwyższą aktywnością antyoksydacyjną. Autorzy badania uznali, że jest to zapewne związane z dużą zawartości polifenoli. W tym samym badaniu wykazano znaczącą aktywność przeciwwolnorodnikową herbaty z lipy. Polega ona na umiejętności zmiatania wolnych rodników przez te związki (8).
Działanie antyoksydacyjne naparów z lipy może mieć także znaczenie w prewencji wielu chorób. Wśród nich także nowotworowych (3). Z wyciągów z T. amurensis można także otrzymać nanokompozyty. Mogą być one skutecznymi nietoksycznymi środkami terapeutycznym. Swoje zastosowanie mogą znaleźć w nowatorskim leczeniu zarówno nowotworów, jak i nowotworowych komórek macierzystych (9).
Trawienie
Napary z lipy poprawiają trawienie, przez co także są cenione w lecznictwie. Chociaż nie wpływają w sposób bezpośredni na miąższ wątroby, mają działanie rozkurczowe. Ułatwia to przepływ żółci do dwunastnicy. Tradycyjnie herbatę z lipy stosuje się jako środek ułatwiający trawienie. Wpływa ona na perystaltykę jelit, zwiększając wydzielanie soków trawiennych. Na poprawę procesu trawienia mają również wpływ, zawarte w kwiatach lipy, substancje śluzowe. Działają one osłaniająco na błonę śluzową przewodu pokarmowego, a także łagodzą podrażnienia (3).
Prewencja cukrzycy i otyłości
Coraz częściej mówi się również o inhibitorach wielu enzymów zawartych w wyciągach z lipy. Mogą być pomocne w prewencji cukrzycy typu 2 i otyłości. Istnieje jednak zbyt mało badań na ten temat, aby potwierdzić takie działanie.
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
Pojawiają się również doniesienia o przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym działaniu wyciągów z lipy (3). W jednym badaniu działał on hamująco jedynie na Bacillus cereus, Klebsiella pneumoniae i Staphylococcus aureus (8).
Działenie neuroprotekcyjne
Badane jest również neuroprotekcyjne badanie związków zawartych w tej roślinie. Niektóre z nich w badaniach na myszach znacząco chroniły neurony. Może wskazywać to na ich neuroprotekcyjne działanie. Potrzebne są jednak dokładniejsze badania, aby potwierdzić i zrozumieć mechanizm tego związku (10).
Jak przygotować herbatę z lipy?
Kwiaty lipy są najczęściej wykorzystywane do naparu z lipy, inaczej herbaty. Zbieramy kwiatostany wraz z szypułką i podsadką. Następnie suszymy. Można to zrobić w cieniu i przewiewie lub w suszarce (w temp. do 35 stopni C). Zbiory rozpoczynają się, gdy jeszcze część kwiatów pozostaje w pąkach. Trwają do końca kwitnienia lipy (3).
Jak przygotować napar z lipy?
- Łyżeczkę suszonych roślin zalej wrzątkiem.
- Zakryj naczynie przykrywką i poczekaj około 5-10 minut.
- Po odcedzeniu herbata z lipy jest już gotowa do wypicia.
Aby jeszcze bardziej polepszyć jej smak, można do niej dodać suszone maliny lub domowy sok z tych owoców. W aptekach i sklepach zielarskich można znaleźć mieszanki ziołowe. Mają one często w swoim składzie sproszkowany kwiatostan lipy. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają w swojej okolicy lipy, albo nie chcą samodzielnie suszyć jej kwiatów (11).
Należy jednak pamiętać, że samodzielnie ususzone liście są lepsze niż herbata z torebki. To zaś ze względu na większą zawartość składników odżywczych (12). Z kwiatów lipy powstają także herbaty mrożone. Co ciekawe, nie stwierdzono wpływu pasteryzacji na zmianę zawartości antyoksydantów w herbatach mrożonych z lipy (13).

Dodatki do herbaty z lipy
Bardzo popularne jest również dodawanie do herbat miodu. Jest on źródłem antyoksydantów, w tym flawonoidów, kwasów fenolowych, pochodnych karotenoidów i kwasów organicznych. Stosowanie miodu do słodzenia herbaty jest czasami sugerowane jako zdrowszy sposób słodzenia herbaty. W jednym badaniu sprawdzano zawartość antyoksydantów w naparze z lipy słodzonej i niesłodzonej miodem.
Wyniki wykazały, że zawartość substancji antyoksydacyjnych w próbkach herbaty z dodatkiem miodu była wyższa niż w próbkach herbaty gorzkiej. Efekt ten był szczególnie widoczny po dodaniu do herbaty miodu sosnowego. Był także zaobserwowany w wyższych temperaturach (14).
Podsumowanie
Herbata z lipy jest w Polsce znana już od wielu lat ze swoich leczniczych właściwości. Jest ona stosowana przede wszystkim przy pierwszych objawach chorób górnych dróg oddechowych oraz przy występującej gorączce. Herbata z lipy wykazuje również działanie napotne, antyoksydacyjne i łagodzące suchy kaszel. Jest ona także coraz częstszym podmiotem badań dotyczących prewencji chorób nowotworowych czy cukrzycy typu 2.
Herbata z lipy w pytaniach i odpowiedziach:
Nie ma konkretnych przeciwwskazań do stosowania herbaty z lipy. Powinny na nią uważać jedynie osoby, które są uczulone na pyłki lipy. Czasami mogą wystąpić reakcje alergiczne. W sposób ostrożny powinny również podchodzić do niej osoby z chorobami serca. To zaś ze względu na możliwe działanie kardiotoksyczne.
Herbata z lipy jest często stosowana w czasie gorączki, zwiększając wydalanie potu. Jednak wykazuje działanie napotne również w sytuacji, gdy organizm nie ma podwyższonej temperatury ciała. Napar z lipy jest także środkiem moczopędnym, ponieważ zwiększa diurezę kanalików nerkowych.
Herbata z lipy ze względu na swoją wysoką zawartość różnych składników odżywczych wykazuje działanie lecznicze. Między innymi łagodzi suchy kaszel, działa napotnie, poprawia trawienie, a także działa antyoksydacyjnie. Badana jest również jej wpływ na profilaktykę chorób nowotworowych.
Napary z lipy mogą też wykazywać działanie hipotensyjne, za co odpowiedzialne są najprawdopodobniej związki terpenowe. W badaniach na zwierzętach stwierdzono kardiotoksyczne działanie wyciągów z lipy po podaniu pozajelitowym. W związku z tym osoby z chorobami serca powinny ostrożnie podchodzić do naparów z lipy.
Łyżeczkę suszonych roślin zalej wrzątkiem. Zakryj naczynie przykrywką i poczekaj około 5-10 minut. Po odcedzeniu herbata z lipy jest już gotowa do wypicia. Wedle uznania możesz dodać do niej suszonych malin lub domowego soku malinowego, a także posłodzić miodem.
Bibliografia:
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Lipa. [dostęp 31.07.2021]
- Eaton, Edward & Caudullo, Giovanni & de Rigo, Daniele. (2016). Tilia cordata, Tilia platyphyllos and other limes in Europe: distribution, habitat, usage and threats.
- Krajewska J. Właściwości lecznicze kwiatostanów lipy (Tiliae inflorescentia). Farmakoterapia www.lekwpolsce.pl, 2014
- Horžić, Dunja & Komes, Drazenka & Belščak, Ana & Kovačević Ganić, Karin & Ivekovic, Damir & Karlović, Damir. (2013). The composition of polyphenols and methylxanthines in teas and herbal infusions. Food Chemistry. 115. 441-448. 10.1016/j.foodchem.2008.12.022.
- Sperkowska B, Bazylak G, Ocena zawartości rozpuszczalnych szczawianów w herbatach zielonych i popularnych naparach ziołowych, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIII, 2010, 2, str. 130–137
- Kamiloglu, Senem & Toydemir, Gamze & Boyacioglu, Dilek & Capanoglu, Esra. (2016). Health Perspectives on Herbal Tea Infusions.
- Dyrektywa 2004/24/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 31 marca 2004 r. zmieniająca dyrektywę 2001/83/WE w sprawie wspólnotowego kodeksu dotyczącego produktów leczniczych stosowanych u ludzi, w odniesieniu do tradycyjnych ziołowych produktów leczniczych
- Albayrak, S., Aksoy, A., Sagdic, O., & Albayrak, S. (2012). Antioxidant and antimicrobial activities of different extracts of some medicinal herbs consumed as tea and spices in Turkey. Journal of Food Biochemistry, 36(5), 547-554.
- Gurunathan S, Han JW, Park JH, et al. Reduced graphene oxide-silver nanoparticle nanocomposite: a potential anticancer nanotherapy. Int J Nanomedicine. 2015;10:6257-6276.
- Lee B, Weon JB, Eom MR, Jung YS, Ma CJ. Neuroprotective compounds of Tilia amurensis. Pharmacogn Mag. 2015;11(Suppl 2):S303-S307. doi:10.4103/0973-1296.166065
- https://apteline.pl/artykuly/napar-z-kwiatow-lipy-wlasciwosci-lecznicze-zastosowanie-jak-parzyc-napar-z-lipy. [dostęp 31.07.2021r]
- Kilic, S., & Soylak, M. (2020). Determination of trace element contaminants in herbal teas using ICP-MS by different sample preparation method. Journal of food science and technology, 57(3), 927–933.
- Alaşalvar, H., Çam, M. Process for production of ready to drink iced teas from sage (Salvia officinalis L.) and linden (Tilia cordata): pressurized hot water extraction and spray drying. Food Sci Biotechnol 28, 779–785 (2019). https://doi.org/10.1007/s10068-018-0538-3
- Gürel, D. B., & Çağındı, Ö. (2019). Effects of adding honey at different temperatures to linden tea on antioxidant properties and hydroxymethylfurfural formation. Quality Assurance and Safety of Crops & Foods, 11(3), 251-255.
