Insulinooporność w polskiej kuchni – RECENZJA
Insulinooporność w polskiej kuchni to już trzecia część z serii Insulinooporność wydana nakładem wydawnictwa Feeria. Jesteście ciekawi o czym były poprzednie książki ? Zobaczcie recenzje : Insulinooporność i Dieta w insulinooporności
KONKURS ZAKOŃCZONY: Napisz w komentarzu, co najbardziej cenisz w polskiej kuchni, aby wygrać jedną z trzech książek „Insulinooporność w polskiej kuchni”. Odpowiedzi przyjmujemy tylko dzisiaj – 2.10.2018. Najciekawsze 3 odpowiedzi zostaną nagrodzone książkami!
O książce
Tytuł: Insulinooporność w polskiej kuchni. Dla całej rodziny, z niskim IG |
Autorzy: Magdalena Makarowska , Dominika Musiałowska |
Wydawnictwo: Feeria |
Rok wydania: 2018 |
Liczba stron: 350 |
Insulinooporność w polskiej kuchni została podzielona na dwie części. W pierwszej Dominika Musiałowska wytłumaczyła czym jest insulinooporność, jakie są jej przyczyny, w jaki sposób jest diagnozowana oraz jakie mogą być konsekwencje zdrowotne, kiedy nie wdroży się na czas odpowiednich działań.
Insulinooporność w polskiej kuchni
Autorka poruszyła bardzo ważne kwestie związane ze stylem życia, rolą aktywności fizycznej i wpływu psychiki na stan zdrowia w kontekście insulinooporności. Czytelników nie związanych zawodowo z żywieniem i dietetyką pani Makarowska w jasny i zrozumiały sposób przeprowadziła przez zawiłości prawidłowego żywienia. Podała sposoby na to jak zachęcić domowników do zdrowej kuchni, jak sprawdzić czy aktualna masa ciała jest tą prawidłową, ile i jakich produktów należy jeść a czego unikać. Autorka wskazała na główne grzeszki żywieniowe Polaków i często pokutujące mity związane z tą dziedziną życia.
Przepisy
Druga część – przepisowa Insulinooporność w polskiej kuchni została opracowana w oparciu o propozycje dań na poszczególne posiłki. Czytelnik znajdzie tu propozycje dań na pierwsze i drugie śniadanie, obiad wraz z odrębnymi przepisami na zupy oraz surówki i sałatki. Panie pomyślały o preferencjach smakowych najmłodszych domowników i specjalnie dla nich opracowały specjalne dania obiadowe. Co podać, gdy dziecko zawoła „chcę zapiekankę”, „lubię tylko spaghetti” czy „tylko nie ryba” – gotowa odpowiedź w Insulinooporność w polskiej kuchni!
Dla zwolenników jedzenia na wolnym powietrzu znalazły się przepisy na grilla i łatwe do spakowania na piknik sałatki. Autorki w książce uwzględniły wiele propozycji dań dla jaroszy i osób lubiących kiszonki.
Tu nawet zagorzali mięsożercy będą mogli się skusić na przykład na gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami, czy kaszotto z cebulą i szpinakiem, a do tego sałatka z kiszonych warzyw. Osoby z insulinoopornością często bywają zagubione, jeśli chodzi o wybór dań świątecznych. Tradycyjna kuchnia z okazji Wielkanocy czy Świąt Bożego Narodzenia pozostawia niewielki wybór dla osób z tą dolegliwością, stąd w Insulinooporność w polskiej kuchni znalazły się przepisy na przystawki, przystosowane na te okazje, nie odbiegające w istotny smakowy sposób od tradycyjnego oryginału.
W ostatnim rozdziale łasuchy znajdą coś dla siebie – owoce w czekoladzie, deser z brzoskwiniami w słoiku, czy nutella z nerkowcami i lody chałwowe brzmią pysznie i spodobają się nie tylko najmłodszym smakoszom.
Plan motywacyjny
Innowacyjnym pomysłem, który pojawił się w Insulinooporność w polskiej kuchni to roczny plan motywacyjny dla pacjenta. Co zawiera? Są to tabele podzielone na pięć kategorii
- nawyki żywieniowe – sprawdzamy między innymi czy każdego dnia posiłki były spożywane regularnie i czy we wszystkich z nich pojawiły się warzywa? Czy udało się wypić co najmniej 1,5 litra wody, a w ciągu dnia zjeść porcję nasion lub orzechów.
- aktywność fizyczna – kontrolujemy liczbę kroków, jaką udało się przejść w ciągu dnia, czy zamiast autem wybraliśmy spacer do pracy lub przynajmniej wysiedliśmy przystanek wcześniej
- higiena snu – czy sen trwał nie mniej niż 7 godzin, pokój był wywietrzony, a kontakt z ekranem ograniczony co najmniej na godzinę przed zaśnięciem
- dobre samopoczucie – pozwala oznaczyć humor, chwilę dla siebie i czas z rodziną i przyjaciółmi
- leki i suplementy – czy zostały w danym dniu przyjęte i popite wodą.
Podsumowanie
Insulinooporność w polskiej kuchni to dopełnienie poprzednich publikacji z serii o insulinooporności. To dobrze opracowana książka z przepisami i poradnik dla osób zmagających się z tą dolegliwością, uwzględniający również potrzeby żywieniowe całej rodziny.
To, że uwzględnia przepisy kuchni polskiej jest dużym atutem tej pozycji. Wielu konsumentów lubi od czasu do czasu eksperymentować w kuchni, ale na co dzień najchętniej jada potrawy tradycyjne, znane, przygotowane z lokalnych, ogólnodostępnych składników.
Insulinooporność w polskiej kuchni wychodzi naprzeciw upodobaniom konsumentów i oferuje mnóstwo przepisów dla osób lubiących kuchnię polską, przystosowaną do potrzeb insulinoopornych.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Insulinooporność w polskiej kuchni – RECENZJA
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl