Dieta w insulinooporności [Recenzja]

Avatar photo
Tytuł: Dieta w insulinooporności
Autor: Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska
Rok wydania: 2018
Wydawnictwo: Feeria
Ilość stron: 300

Dieta w insulinooporności – Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska

Problem insulinooporności dotyka obecnie wielu osób. Dokuczliwe objawy oraz świadomość, że przy zbagatelizowaniu tego stanu może dojść do rozwinięcia się cukrzycy typu 2, skłaniają pacjentów do poszukiwania wiarygodnych informacji dotyczących insulinooporności. Pozytywne jest to, że coraz więcej osób jest prawidłowo diagnozowanych, wzrasta świadomość społeczna konieczności zmiany stylu życia osób z potwierdzoną insulinoopornością – a to głównie za sprawą mediów i fachowych publikacjom poświęconym temu zagadnieniu. Jedną z takich pozycji mogła być Insulinooporność Dominiki Musiałowskiej (recenzja dostępna tutaj). Już 31 stycznia 2018 wejdzie do księgarni kontynuacja tej pozycji, którą tak jak pierwszą część portal dietetycy.org.pl objął patronatem medialnym – Dieta w insulinooporności.

Wielu pacjentów, chcąc modyfikować swój sposób żywienia pod kątem insulinooporności trafia do dietetyka. Wybór sprawdzonej poradni to rozwiązanie zdecydowanie najlepsze dla pacjenta, gdyż pozwala na spersonalizowane opracowanie jadłospisu i gwarantuje fachowe porady zgodne z obowiązującymi zasadami postępowania w dietoterapii insulinooporności. Konsultacja ze specjalistą jest polecana szczególnie dla tych insulinoopornych, u których zaszła konieczność zastosowania diet eliminacyjnych, u tych u których występują dodatkowe schorzenia wymagające specjalnej diety czy dostosowania jadłospisu do potrzeb dzieci i młodzieży.

Dla osób chcących podnieść swoją wiedzę w zakresie postępowania dietetycznego w insulinooporności warta polecenia jest właśnie „Dieta w insulinooporności” Magdaleny Makarowskiej i Dominiki Musiałowskiej. To bardzo przystępnie napisany poradnik zawierający gotowy plan dietetyczny i treningowy na 16 tygodni. Autorki podzieliły książkę na 2 główne części – w pierwszej zebrały najważniejsze informacje o istocie insulinooporności, jej objawach, diagnostyce, rokowaniach, zaleceniach dotyczących zmiany stylu życia oraz najczęściej stosowanym postępowaniu farmakoterapeutycznym.

Druga część książki została poświęcona diecie. Czytelnik znajdzie tu bardzo praktyczne porady co do doboru produktów, typu obróbki kulinarnej, rozkładu posiłków, a przede wszystkim dokładne przepisy na 4 miesiące diety dzień po dniu w kaloryczności oscylującej w granicach 1500 kcal na dobę. Propozycje dań zostały opracowane z dużą starannością, autorki zadbały o urozmaicenie oraz sezonowość włączanych produktów. Przepisy są proste a znalezienie składników w popularnych dyskontach nie nastręcza trudności.

Pomysłowym rozwiązaniem w przepisach jest istniejąca alternatywa wymiany produktu tak, by danie było wegetariańskie. Dla ułatwienia przygotowania posiłków i oszczędności czasu i produktów dieta rozpisana jest tak, aby gotować co drugi dzień i przygotowywać od razu 2 porcje (na dany i na następny dzień). To co jest jeszcze bardzo praktyczne w „Diecie w insulinooporności” to dołączone tygodniowe listy zakupów – kupujemy potrzebne produkty na tydzień wprzód i korzystamy z zapasów nie martwiąc się, że przepis zaskoczy nas składnikiem, którego aktualnie nie mamy w kuchni.

Autorki pomyślały również o osobach tęskniących za słodkościami – dla tej grupy czytelników podały kilka przepisów na „zdrowe ciacha”, a wśród których znalazły się między innymi ptasie mleczko z owocami jagodowymi na kokosowym spodzie, pudding z chia czy serniczki na zimno – na ilustracjach wyglądają zachęcająco!

Jak wiadomo w terapii insulinooporności ważna jest zarówno dieta jak i aktywność fizyczna. Dla osób ćwiczących autorki przeznaczyły podrozdział dotyczący posiłków okołotreningowych. Znalazły się tu przemyślane proste propozycje dań – także do zabrania ze sobą na trening.

Zobacz również
arsen w żywności

W ostatniej części książki znalazł się plan treningowy na objęte dietą 16 tygodni – ćwiczenia są spokojne, dostosowane także do osób mniej wytrenowanych i na prawdę nie wymagające cyrkowej kondycji i koordynacji ruchów!

Podsumowanie

Książkę poleciłabym zarówno osobom zmagającym się z insulinoopornością – chcącym poszerzyć wiedzę w tym zakresie i zacząć modyfikować dotychczasowy sposób żywienia, jak również dietetykom prowadzącym pacjentów z tym zaburzeniem metabolicznym.

Dietetycy znajdą tu wiele praktycznych informacji, inspirację w komponowaniu jadłospisów, a także informacje dotyczące istoty i terapii insulinooporności zebrane w bardzo skondensowany, treściwy sposób. Wszystko to napisane językiem trafiającym do osób bez wykształcenia medycznego.