Jagody – właściwości. Dlaczego warto dla zdrowia jeść jagody?

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
jagody właściwości

Czerwiec to pierwszy miesiąc lata oraz miesiąc, który miłośnikom leśnych owoców nieodparcie kojarzy się z jagodami. Czekając na jagodowy sezon przypomnijmy sobie dlaczego jagody warto wprowadzić do zdrowego jadłospisu i jakie są ich kluczowe właściwości prozdrowotne.

Jagody i ich prozdrowotne właściwości

Czarne jagody – nie tylko dla zdrowia oczu !

Owoce, które skrótowo w Polsce nazywamy jagodami bądź przestarzale czerniną – są to owoce borówki czarnej. Chyba najwięcej osób wie na temat zbawiennego działania jagód na wzrok. Wiele naturalnych preparatów korzysta z tej dobroczynnej właściwości jagód – która ma pomagać zachować prawidłowe widzenie dzięki zawartości luteiny. Dzięki bogactwu witamin i minerałów wyróżnia je działanie wzmacniające odporność, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Jagody normują problemy związane z zaparciami i biegunkami. Stosowane są również poza sferą kulinarną jako środek polepszający wygląd skóry.

Działanie antyoksydacyjne

Chronią również przed wieloma poważnymi chorobami poprzez swoje działanie antyoksydacyjne, które przy okazji sprawia, że łatwiej jest zachować dłużej młody wygląd i zdrowie.

Nadciśnienie

🔎 Istnieją badania sugerujące, że jagody mogą odgrywać rolę we wspieraniu zdrowia sercowo-naczyniowego [1]. Chociaż wstępne wyniki badań są obiecujące, nadal potrzebne są dalsze, szczegółowe badania naukowe, aby w pełni zrozumieć i potwierdzić te korzyści zdrowotne jagód.

Jagody dla lepszej pamięci

Nie na wyglądzie i urodzie kończy się działanie jagód – badania przeprowadzone wśród osób starszych sugerowały, że mogą mieć równie pozytywny wpływ na proces zapamiętywania (przeczytaj więcej).

Wartości odżywcze

Jagody są przyjazne dla osób na diecie – mają niski indeks glikemiczny, niecałe 50 kcal w 100 gramach i cenne minerały oraz witaminy – między innymi dużą ilość garbników, mangan, witaminę B1, C, K. Oczywiście wszystko to przy dużej zawartości błonnika.

Zobacz również
redukcja

Oprócz wspomnianej przy zdrowiu oczu luteinie, bardzo ciekawym składnikiem, występującym w tych owocach jest resweratrol, o którym możecie przeczytać tutaj.

Zapraszamy do leśnych spacerów po jagody!

Bibliografia:

  1. Delpino FM, Dos Santos FS, Flores TR, Cerqueira HS, Santos HO. The effects of blueberry and cranberry supplementation on blood pressure in patients with cardiovascular diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytother Res. 2023 Nov 14. doi: 10.1002/ptr.8069. Epub ahead of print. PMID: 37963472.
  • Data pierwotnej publikacji artykułu: 10.06.2013
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 26.11.2023