Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i jak je przechowywać? Porady i triki
Awokado to owoc o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Idzie za tym poprawa wchłaniania witamin w nich rozpuszczalnych (A, D, E, K). Ten egzotyczny owoc zawiera również kwas foliowy i witaminy z grupy B. Smaczliwka, bo również tak nazywany jest owoc awokado, pochodzi z Ameryki Środkowej. Największe jego plantacje znajdują się w Meksyku.
Czy wiesz, że awokado zbiera się, gdy jest jeszcze niedojrzałe? A proces jego wzrostu rozpoczyna się jeszcze w transporcie? W dzisiejszym artykule podpowiem, jak przyspieszyć dojrzewanie i jak przechowywać owoce awokado w domu.
Awokado to owoc, którego dojrzewanie następuje po zerwaniu z drzewa. Transport z plantacji na sklepową półkę trwa nawet kilka dni. A i tak zdarza się, że zakupiona smaczliwka jest nadal niedojrzała.
Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado [1]?
- Awokado musisz umieścić w torbie papierowej wraz z innym owocem lub warzywem. Owoce pomidora, jabłka lub banana wytwarzają etylen, który przyspiesza proces dojrzewania awokado. Warto dołożyć je do zawiniątka z awokado.
- Kolejna sztuczka polega na owinięciu awokado folią aluminiową. Tak przygotowany pakunek umieść w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku na około 10 minut. Następnie włóż do lodówki do czasu wystygnięcia.
- Ostatni patent jest dla osób bardziej cierpliwych. Owoc awokado należy po prostu zostawić na blacie kuchennym i poczekać, aż samo dojrzeje.
Jak rozpoznać dojrzałe awokado już na etapie zakupu [2]?
Dojrzałość awokado możesz określić już na etapie zakupu. Jest to bardzo proste. Znaczenie ma oczywiście kolor. W pełni dojrzały owoc ma ciemniejszą skórkę. Mocno zielona lub fioletowa- zależnie od odmiany. Jeżeli pomimo tego masz wątpliwości, musisz sprawdzić jego miękkość. Dojrzały owoc jest miękki w dotyku. Ostatnim patentem na sprawdzenie dojrzałości awokado jest usunięcie końcówki (ogonka). Jeżeli zrobimy to bez problemu, to owoc jest gotowy do spożycia.
Kolor miąższu pod ogonkiem również ma znaczenie. Zielony świadczy o tym, że owoc musi jeszcze poczekać na konsumowanie. Brązowy natomiast oznacza, że jest już przejrzały. Najbardziej pożądane są odcienie żółtego.
Przechowywanie awokado
Jak zapobiec brązowieniu? [3]
Każdy, kto zostawił kiedykolwiek przekrojone awokado na blacie kuchennym, bez zabezpieczenia wie, że bardzo szybko brązowieje. Traci swój kolor pod wpływem tlenu. Jest na to sposób. Należy skropić awokado sokiem z limonki lub cytryny zaraz po obraniu.
Jak przechowywać awokado w całości, a jak pokrojone w kawałki?
Jeżeli mamy niedojrzały owoc, możemy przechowywać go w temperaturze pokojowej. Jeżeli jest gotowe do spożycia, należy umieścić go w lodówce.
Pokrojone w kawałki powinniśmy zabezpieczyć oliwą z oliwek lub innym olejem jadalnym. W ten sposób zapobiegniemy zmianie koloru awokado.
Podsumowanie
Przez ostatnie lata awokado zyskało na popularności. Dzięki swoim wartościom odżywczym i prozdrowotnym zyskało miano superfoods. Warto włączyć je do swojego jadłospisu w postaci pasty, smoothie lub w pysznym guacamole.
Już teraz wiesz, jak przechowywać awokado :)
Bibliografia:
- Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado, żeby szybciej było miękkie? – Dziennik szefa | Przepisy.pl
- Kiedy awokado jest dojrzałe? | FajneGotowanie.pl
- AWOKADO A ZDROWIE – Fakty o żywności (faktyozywnosci.pl)
Dietetycy.org.pl » Żywność » Owoce » Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado i jak je przechowywać? Porady i triki
Studentka drugiego roku dietetyki, na co dzień aptekarz z długoletnim stażem. Interesuje się przede wszystkim odżywianiem dzieci oraz uświadamianiem społeczności, że część leków i suplementów diety można zamienić na zdrową dietę. W wolnej chwili jeżdżę rowerem i czytam książki.