Egzotyczne owoce

Avatar photo
rambutan

OdeszÅ‚y już dawno czasy kiedy nie można byÅ‚o w sklepach dostać nic poza krajowymi owocami – a i te rzadko. Dzisiaj w sklepach, supermarketach roi siÄ™ od brzmiÄ…cych egzotycznie nazw owoców. Co dzisiaj można znaleźć na półkach sklepowych w dziale owoce? Zapraszamy do pierwszej części krótkiego przewodnika, w którym poznacie owoce egzotyczne.

Owoce egzotyczne

Pitaja

pitaja
© Luis Echeverri Urrea / Shutterstock
  • Znana inaczej jako smoczy owoc
  • Pochodzi najczęściej z Ameryki Åšrodkowej
  • Miąższ zawiera czarne pestki
  • Gdy jest spożywany na surowo, sÅ‚odkawy w smaku
  • SchÅ‚odzenie owocu poprawia jego smak, dlatego czÄ™sto podawany jest w postaci deserów lodowych

Liczi chińskie

liczi
© mama_mia / Shutterstock
  • Liczi ma dÅ‚ugÄ… historiÄ™ uprawy w Chinach
  • Może być stosowana do kompotów i syropów
  • Można je zamrażać i suszyć (=orzeszki liczi)
  • Dobre na surowo oraz jako dodatek do saÅ‚atek, można je również podawać z likierem, Å›mietanÄ… lub lodami.

Persymona

persymona
© nnattalli / Shutterstock
  • Inna nazwa to hurma albo owoce kaki
  • Hodowana szczególnie czÄ™sto w Chinach, Korei i Japonii
  • Owoce najlepszych odmian nie dajÄ… siÄ™ przechowywać.
  • Charakterystyczny smak, jest bardzo sÅ‚odki

Salak

salak
© Room’s Studio / Shutterstock
  • RoÅ›nie w kiÅ›ci przy podstawie palmy
  • W biaÅ‚ym jadalnym miąższu znajduje siÄ™ duża brÄ…zowa pestka.
  • Smak sÅ‚odki i kwaskowaty, zaÅ› strukturÄ… podobny do jabÅ‚ka

Karambola

karambola
© Dudarev Mikhail / Shutterstock
  • Owoce sÅ‚odko-kwaÅ›ny smak.
  • Na surowo w caÅ‚oÅ›ci, ze skórkÄ… i nasionami.
  • ChrupiÄ…cy, soczysty miąższ bez włókien.
  • Można przechowywać w lodówce przez ok. 3 tyg.
  • Dekoracja potraw, dodatek do surówek i saÅ‚atek, można podawać także z miÄ™sami lub rybami po krótkim podsmażeniu na maÅ›le.
  • Odmiany o bardziej kwaÅ›nym smaku można przeznaczyć na marynaty, sosy, dżemy lub wino. Po nakÅ‚uciu skórki można je w caÅ‚oÅ›ci suszyć lub kandyzować.

Rambutan

rambutan
© Anna_Pustynnikova / Shutterstock
  • do saÅ‚atek owocowych, dżemów, kompotów,
  • spożywany saute
  • Rambutan oznacza tyle co „wÅ‚ochaty”
  • W Wietnamie rambutan nazywany jest chom chom – czyli „zmierzwione wÅ‚osy” ze wzlÄ™du na specyficznÄ… skórkÄ™
  • Drzewa na których roÅ›nie ten owoc osiÄ…gajÄ… kilkanaÅ›cie metrów wysokoÅ›ci

Pomelo

pomelo
© Sopida Klumnoi / Shutterstock
  • Pomelo znany jest jako pomaraÅ„cza olbrzymia
  • Bardzo duże owoce, kuliste,
  • Ich masa może dochodzić nawet do 2 kg, a Å›rednica do 20 cm.
  • Żółte, żółtozielone lub różowe, majÄ… grubÄ…, pokrytÄ… woskiem skórkÄ™ (do 5 cm).

Sweety

sweetie
© roobcio / Shutterstock
  • Krzyżówka grejpfruta i pomaraÅ„czy olbrzymiej
  • Wyhodowany po raz pierwszy w Izraelu w roku 1984.
  • Owoc w smaku przypomina grejpfruta jest jednak delikatniejszy i sÅ‚odszy
  • Specyficzna gruba skórka w intensywnym jasnozielonym kolorze