Jak rozpoznać świeżą rybę?
Kupno ryby nie stanowi większego problemu, problemem jest natomiast znalezienie takiej, która będzie świeża – a dzięki temu zdrowa i smaczna. Zdarza się bowiem, że to co znajdujemy w sklepach bywa przechowywane już dłuższy czas i sprzedawcy sztucznie kamuflują wiek ryby.
Jak rozpoznać świeżą rybę a jak nieświeżą?
Jest kilka cech, którymi charakteryzuje się ryba, która jest jeszcze świeża:
– Paszcza takiej ryby jest zamknięta
– Łuski są lśniące i dobrze przylegają
– Oczy są przezroczyste i wypukłe
– Jeśli naciśniemy rybę, jej mięśnie będą jeszcze sprężyste
– Gdy włożymy ją do naczynia z wodą i opadnie oznacza to, że jest świeża
– Jej skrzela są jasnoczerwone, bez śluzu
Ponadto świeża ryba nie śmierdzi i powinna pachnieć zbiornikiem z którego została wyłowiona. Tak więc ryba morska ma zapach wodą morską a ryba słodkowodna akwenem śródlądowym.
Nieświeżą rybę w sklepie można szybko rozpoznać przez:
– Występowanie na niej śluzu
– Łuski są pozbawione połysku
– Źrenice ryby są wyszarzałe i mętne
– Skrzela tracę jasnoczerwoną barwę i są żółtoszare
– Pod naciskiem tułów będzie miał konsystencję plasteliny
– Jej brzuch jest miękki, pozbawiony sprężystości
Ryby, które są osiągalne w supermarketach przyjeżdżają do nich w stanie zamrożonym i tam są dopiero rozmrażane na lodzie. Gdy kupujemy filety zamrożone należy patrzeć czy ich opakowanie nie jest uszkodzone, ponieważ przez to mięso może utracić walory smakowe, być wysuszone a to dlatego, że lód i woda z ryby wyparowuje.
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Jak kupować jedzenie? » Jak rozpoznać świeżą rybę?
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl