Jak sparzyć pomidory, by zachowały wartości odżywcze i smak?

Avatar photo
jak sparzyć pomidory

Pomidory są bogatym źródłem wielu wartości odżywczych. Jednym z najważniejszych jest likopen, czyli związek chemiczny o działaniu przeciwutleniającym. Jego ilość zwiększa się podczas przetwarzania, do którego używamy wysokiej temperatury. Dzieje się tak przy gotowaniu sosów, przecierów, koncentratów, ketchupów lub zup. Warzywa te zawierają również duże ilości potasu i witamin C, E, K i beta-karotenu [1].

Dlaczego pomidory są tak zdrowe?

Pomidory mają wiele właściwości prozdrowotnych. Ich regularne spożywanie obniża częstotliwość zachorowania na nowotwory: żołądka, prostaty i woreczka żółciowego [2]. Kolejnym powodem, dla którego warto wprowadzić je do swojej diety, to zawartość witaminy C, która pozytywnie wpływa na odporność. Stugramowa porcja pomidorów, czyli około pół średniej sztuki dostarczy nam 23 mg tej witaminy [3].

Warzywa te są bogatym źródłem potasu (237 mg/100 g). Wpływają dzięki temu korzystnie na pracę serca i obniżają ciśnienie tętnicze krwi [4].

Po co parzymy pomidory?

Pomidory są bardzo zdrowe. Niestety nie każdy może jeść je w całości. Ciężkostrawna jest skórka tego warzywa. Zawiera ona błonnik nierozpuszczalny, który jest korzystny dla zdrowia, jednak u bardziej wrażliwych osób może powodować dolegliwości żołądkowe, jak wzdęcia i bóle brzucha. Unikać powinny jej przede wszystkim małe dzieci i seniorzy, ale również osoby na dietach lekkostrawnych i z problemami trawiennymi. Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju wartości odżywcze i witaminy znajdują się w skórce lub bezpośrednio pod nią [5]. Aby stracić ich jak najmniej, pomidory powinniśmy obierać. Nie jest to proste. Łatwiej jest sparzyć je przed jedzeniem. Nie tracimy w ten sposób wartościowego miąższu. 

Jeżeli jesteś osobą, która nie może jeść pomidorów ze skórką lub przepis z ich wykorzystaniem tego wymaga, musisz sparzyć warzywo przed jego zjedzeniem. Dotyczy to wszystkich pomidorów, nawet koktajlowych. Poniżej pokażę, jak w łatwy sposób to zrobić.

Jak prawidłowo sparzyć pomidory?

Jest kilka metod. Jedną z nich jest użycie wrzątku. Parzenie pomidorów jest bardzo łatwe. Wystarczy zanurzyć je na chwilę w świeżo zagotowanej wodzie. W tym celu uszykuj miskę lub garnek, włóż pomidory i nalej tyle wrzątku, aby je przykryć. Powinno to trwać około minuty. Pozostawienie warzyw dłużej spowoduje ich zagotowanie. Mogą przez to stracić swoją konsystencję. Po upływie minuty należy pomidory wyjąć i przelać zimną wodą. Skórka powinna zacząć się zwijać i dać się bezproblemowo usunąć. Możemy ułatwić ten proces, nacinając je wcześniej na kształt litery X.

Jeżeli chcesz przygotować dużą ilość np. sosu pomidorowego do słoików, przygotuj miskę z zimną wodą, w której będziesz studzić kilka porcji warzyw. Ich duża ilość może spokojnie czekać na obranie.

Inną metodą na pozbycie się skórki jest użycie mikrofalówki. Wystarczy ustawić urządzenie na najwyższą moc i umieścić w nim pomidora naciętego tak jak poprzednio, na kształt litery X. 60 sekund wystarczy do tego, aby skórka łatwo zeszła. Uważaj, żeby się nie oparzyć.

pomidory
123RF

Po sparzeniu… przepis na pyszny sos pomidorowy!

Jeżeli posiadasz większą ilość pomidorów bez skórki, możesz z nich przyrządzić sos pomidorowy. Sprawdzi się jako baza do zupy pomidorowej, leczo, ale również jako sos do spaghetti lub pizzy. Przepis znajdziesz poniżej. Wystarczy on na około 3 litrowe słoiczki.

SOS POMIDOROWY DO SŁOIKÓW!

Skład:

  • 3 kg pomidorów,
  • 3 ząbki polskiego czosnku,
  • 3 cebule,
  • Przyprawy: płaską łyżeczkę pieprzu, 2 łyżki papryki słodkiej,
  • Świeże liście bazylii,

Przygotowanie:

Zobacz również
bezglutenowa

  • Pomidory naciąć na kształt litery X.
  • Do garnka z wrzącą wodą włożyć kilka pomidorów tak, aby wrzątek je przykrył.
  • Po upływie minuty przełożyć zaparzone warzywa do miski z zimną wodą. 
  • Zdjąć skórkę.
  • Pokroić je w kostkę i przełożyć do dużego garnka.
  • Gotować na małym ogniu około 30 minut. 
  • Cebulę pokroić w kostkę.
  • Zeszklić na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. 
  • Dodać do pomidorów.
  • Dusić jeszcze kilka minut.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  • Dodać do sosu. 
  • W ostatnim etapie dodać przyprawy, posiekaną bazylię i dokładnie wymieszać.
  • Przygotować wyparzone słoiki i przelać do nich gorący sos. 
  • Sos krótko zapasteryzować.

GOTOWE! 

Podsumowanie

Sezon na pomidory tuż, tuż. Są bardzo popularnym i zdrowym warzywem znanym chyba każdemu. Jeżeli jesteś osobą, która nie może ich jeść ze skórką ze względu na swoją lekkostrawną dietę, lub podajesz je dzieciom albo seniorowi pamiętaj o oparzeniu skórki. W tym celu nalej wrzątku do miski i zanurz w niej nacięte pomidory na około minutę. W tym czasie przenieś warzywo do miski z zimną wodą, a następnie pozbądź się skórki. Powinno być to bezproblemowe.

Pomidory to cenne źródło potasu, witamin i likopenu. 

Najczęstsze pytania:

Czy pomidor to owoc czy warzywo? 

Z naukowego i botanicznego punktu widzenia pomidor to owoc, dlatego że powstaje z kwiatów i zawiera nasiona. Z kulinarnego natomiast to warzywo.

Czy skórka z pomidora może przykleić się do żołądka?

Jest to mit! Budowa żołądka i zawarty w nim kwas żołądkowy zapobiega przyklejaniu się do niego skórki pomidora lub innych warzyw. 

Bibliografia:

  1. Nowak K. „Pomidory – najlepsze źródło likopenu” 2009
  2. M.Mazurek (Pomidory – właściwości lecznicze i wartości odżywcze (poradnikzdrowie.pl) (2020)
  3. Iwanow, K., Kunachowicz, H., Nadolna, I., & Przygoda, B. (2017). Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wydawnictwo Lekarskie PZWL. *Baza danych USDA dostęp z 11.10.2020r.
  4. M.Mazurek (Pomidory – właściwości lecznicze i wartości odżywcze (poradnikzdrowie.pl) (2020)
  5. Czy pomidory można jeść ze skórką? (smaker.pl)(2020)