Jak wybierać warzywa liściaste w supermarkecie?
W czasie zakupów warzyw czy owoców zwykle widzisz informację dotyczącą nazwy i odmiany. Jednak, kupując sałatę czy zieleninę, nie wiesz jaką bierzesz odmianę, Nie przeszkodzi to jednak w wyborze wartościowego produktu.
Kolor
Po pierwsze: kolor. Im intensywniejszy kolor, tym więcej składników odżywczych. Warzywa liściaste o ciemnym zabarwieniu mają więcej luteiny.
Ułożenie liści
Po drugie: ułożenie liści. Kiedy sałata ma liście ciasno zwinięte (np. sałata lodowa) to zawartość fitoskładników jest zwykle mała. Średnie ilości będą zawierały sałaty z luźnymi liśćmi, ale zwiniętymi (sałata rzymska). Lepsze są sałaty o otwartych liściach – mają najwięcej fitoskładników.
Dlaczego ułożenie liści ma znaczenie? Rośliny potrzebują do życia światła. Jednak niektóre rodzaje promieni UV mogą je zniszczyć, dlatego aby przeżyć wytwarzają własny filtr UV, jakim jest pigment. Sałaty z otwartymi liśćmi są najbardziej narażone na promienie słońca i dlatego produkują więcej pigmentu i tym samym składników odżywczych. Jedząc taką sałatę, przyswajasz jej związki, które stają się częścią Twojego systemu obronnego.
Odmiany sałat
W supermarketach dostępna będzie sałata rzymska lub masłowa „Bibb”, sałata listkowa oraz inne nie należące do sałat: szpinak, rukola (należy do kapustnych) i cykoria radicchio (ciemnoczerwone liście z białymi żyłkami). Na targu czy od rolnika na pewno kupisz więcej odmian lub jeśli masz ogród to zachęcam do własnej hodowli. Masz do wyboru ponad 50 odmian różnych sałat.
Jak wybierać świeże sałaty?
Sałata pakowana i pocięta jest mniej świeża od sałaty w główkach i bez opakowania, ponieważ przetworzenie warzyw jest procesem i wymaga czasu, który działa na ich niekorzyść. Kupując sałatę wybieraj główki o liściach świeżych, bez oznak żółknienia czy więdnięcia. Sałata powinna sprawiać wrażenie ciężkiej jak na swój rozmiar (oznacza to, że zachowała wewnętrzną wilgoć i będzie chrupiąca). Jeśli decydujesz się na mix sałat w opakowaniu to dokładnie obejrzyj zawartość. Zwróć uwagę na miejsca gdzie przecięta była sałata, ponieważ tam najszybciej zmienia kolor. Patrz czy liście nie są żółte i zwiotczałe. Sprawdź też datę przydatności do spożycia, najświeższy jest mix z odległą datą ważności.
Przechowywanie
W domu namocz liście przez 10 minut w lodowatej wodzie – spowolni to proces więdnięcia, zwiększy zawartość wody w liściach i utrzyma ich kruchość. Osusz ją i przechowuj w specjalnych plastikowych torbach.
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Jak kupować jedzenie? » Jak wybierać warzywa liściaste w supermarkecie?
mgr Marta Kmiecik-Drzazga, dietetyk kliniczny i fitoterapeuta, autorka bloga roślinno-ziołowego Blog Naturalny martakmiecik.blogspot.com