Jak wybrać idealne awokado?

awokado wybór

Awokado znane było w Ameryce Północnej już ponad tysiąc lat temu. Szybko rozpowszechniło się ono z Ameryki Północnej do Ameryki Południowej. Głównymi eksporterami są: Peru, Chile, Meksyk, Nowa Zelandia oraz Południowa Ameryka. Zbiory awokado osiągają średnio siedem ton na hektar rocznie, a niektóre nawet 20 ton na hektar. Drzewo awokado nie toleruje niskich temperatur i może być uprawiane tylko w klimatach podzwrotnikowych i tropikalnych. Istnieje kilka odmian odpornych na zimno sadzone są one w regionie Gainesville na Florydzie i przeżywają temperatury nawet do -6ºC [1]

Jakie odmiany awokado możemy kupić w polskich sklepach?

Na świecie występuje około 118 odmian awokado nazywanego także smaczliwką. W polskich sklepach dostępne są tylko niektóre z nich. Najpopularniejsze odmiany awokado to: Pinkerton, Hass, Lamb Hass, Reed oraz Fuerte. Natomiast do odmian, które możemy spotkać na polskich, sklepowych półkach należą:  Hass i Fuerte [2]

Transport awokado do Europy 

Owoce awokado transportowane są do Europy drogą wodną lub powietrzną. Ta pierwsza jest bardzo ekonomiczna jednak stosunkowo wolna, dlatego droga powietrzna wydaję się lepszą alternatywą gdy transportujemy owoce, które nie mogą być przechowywane przez dłuższy czas. Na krajowe półki sklepowe awokado najczęściej trafia z Hiszpanii, Izraela, Peru oraz z Republiki Południowej Afryki [3]

awokado jak wybrać
© dolgachov / 123RF

Oprócz kontroli takich parametrów jak wilgotność czy temperatura podczas transportu istnieje możliwość regulacji stężenia gazów wewnątrz kontenera, takich jak azot, tlen, dwutlenek węgla. Procesy życiowe zachodzące w owocach zmieniają skład atmosfery, a nowo powstały jej skład może przyspieszać ich psucie. Zachowanie optymalnego stężenia gazów wewnątrz kontenera znacznie wydłuża czas transportu, spowalniając procesy życiowe [4]. 

Warunki i czas przechowywania awokado [5]:

Zakres temperatury [°C]Wilgotność względna powietrza [%]Okres przechowywania
Awokado niedojrzałe5,5 – 885 – 903 – 4 tygodnie
Awokado dojrzałe2 – 586 – 901 – 2 tygodnie

Dojrzałe awokado rozpoznaje się po tym, że ustępuje delikatnie pod naciskiem, ale nie zapada się pod naporem palca – to oznacza, że jest już stare.

Jak sposób zapakowania wpływa na jakość awokado?

Zbadano wpływ sposobu pakowania awokado na zmiany zachodzące podczas jego przechowywania. Owoce zostały zapakowane trzema sposobami: z pozostawieniem wewnątrz powietrza, próżniowo oraz w modyfikowanej atmosferze. Owoce przechowywano w temperaturze -25°C przez 1, 2, 3, miesiące, aby zmierzyć wielkość zachodzących zmian wykonano analizę tekstury. We wszystkich opakowaniach oprócz pakowania próżniowego zaobserwowano spadek twardości. Zmiany masy owoców awokado w żadnej z prób po kolejnych miesiącach przechowywania nie przekroczyły 1%. Jednocześnie największe ubytki masy zaobserwowano w próbach pakowanych w atmosferze powietrza, najmniejsze zaś w próbach pakowanych w modyfikowanej atmosferze [6]

Gdzie można kupić awokado i ile za nie zapłacimy?

Awokado można kupić w niemal każdym supermarkecie oraz na bazarach warzywnych. Ceny za awokado w supermarketach są porównywalne i za jedną sztukę tego owocu zapłacimy w granicy 3-4 zł jeśli chodzi o odmianę Fuerte, natomiast odmiana Hass jest droższa i możemy ten owoc kupić w cenie około 6 zł.

Jak wybrać dobre awokado?

Przy wyborze dobrej jakości awokado powinniśmy kierować się jego barwą i miękkością. Każda odmiana charakteryzuje się innymi właściwościami, dlatego ocena powinna być indywidualna dla każdego rodzaju. 

Awokado Fuerte ma zieloną skórkę, bez jakichkolwiek plamek. Jeśli zaobserwujesz, że na wierzchu owocu ciemne plamki oznacza to, że jest ono zepsute w środku. Idealnie dojrzały owoc nie jest ani za miękki, ani za twardy. Możemy to sprawdzić poprzez nacisk na skórkę, która powinna się uginać pod siłą, ale wracać także do pierwotnego położenia.

Awokado Hass powinno mieć  fioletowo-czarne zabarwienie. Ten rodzaj dojrzewa dopiero 4-5 dni po zbiorach. Niedojrzały owoc ma barwę ciemnozieloną dopiero gdy przybierze wyżej wymienioną barwę nadaje się ono do jedzenia. Środek owocu ma delikatny orzechowy smak [8].

Awokado to posiada bardzo twarda skórkę , więc test nacisku tutaj nie zadziała. Zepsucie owocu możemy określić więc, jeśli posiada on  bardzo miękką, gąbczastą skórkę.

awokado
© dolgachov / 123RF

Awokado – zagrożenie dla zwierząt!

Niektóre rodzaje drzew awokado wykazują toksyczne działanie w stosunku do zwierząt. Wiąże się je z powstawaniem obrzęków i gromadzeniem się płynu w jamach ciała. Według badań potwierdzone zostały przypadki kliniczne u owiec, kóz, koni, bydła a nawet królików [9].

W niektórych źródłach można przeczytać także o zatruciach wśród zwierząt domowych takich jak psy czy koty.

Bibliografia:

[1] R. Stopa, P. Komarnicki, M. Młotek ,, ROZKŁADY NACISKÓW POWIERZCHNIOWYCH DLA AWOKADO PRZY STAŁEJ WARTOŚCI OBCIĄŻENIA”, Inżynieria Rolnicza 2014: 1(149):209-220
[2] https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/spozycie-awokado-odmiany-hass-rosnie-szbciej-niz-produkcja,125415.html 
[3] https://www.portalspozywczy.pl/owoce-warzywa/wiadomosci/rosnie-import-superfoods-polacy-chetnie-testuja-swiatowe-trendy-zywieniowe,148561_1.html
[4] https://www.czasopismologistyka.pl/component/jdownloads/send/204-artykuly-na-plycie-cd2/660-artykul
[5] https://chlodnie.eu/transport-owocow-i-warzyw
[6] Szczepanik, G.  Arciuszkiewicz, M.  Bakan, A. ,,Wpływ sposobu pakowania na wybrane zmiany fizyczne awokado w czasie zamrażalniczego przechowywania”, Chłodnictwo : organ Naczelnej Organizacji Technicznej, rok 2009, R. 44, nr 3, str. 46—52
[7] C. A. SCHROEDER ,, Growth and Development of the Fuerte Avocado Fruit”, Proceedings of the AMERICAN SOCIETY FOR HORTICULTURAL SCIENCE 1953 61:103-109
[8] Katy ACoxTony KMcGhieAnneWhiteAllan BWoolf; ,,Skin colour and pigment changes during ripening of ‘Hass’ avocado fruit” , Postharvest Biology and Technology, Volume 31, Issue 3, March 2004, Pages 287-294
[9] I.B.J. BUOR01 , S.B. NYAMWANGE1 , D. CHAI2 and S.M. MUNYUA1 ,, Putative avocado toxicity in two dogs”, . Onderstepoort Journal of Veterinary Research, 61:107-109