Jod w mleku krowim i w napojach roślinnych alternatywnych dla mleka

Avatar photo
mleko krowie

Konsumenci alternatywnych dla mleka napojów roślinnych mogą być narażeni na ryzyko niedoboru jodu, zgodnie z ustaleniami nowego badania w „British Journal of Nutrition”.

W pierwszym badaniu tego rodzaju w Wielkiej Brytanii naukowcy z Uniwersytetu w Surrey zbadali zawartość jodu w 47 napojach roślinnych alternatywnych dla mleka (w tym z soi, migdałów, kokosów, owsa, ryżu, orzechów laskowych i konopii). W badaniu nie brano pod uwagę napojów roślinnych specjalnego przeznaczenia dla niemowląt i dzieci.

Jod w napojach alternatywnych dla mleka

Naukowcy odkryli, że większość napojów alternatywnych dla mleka nie dostarcza takiej samej dawki jodu co mleko krowie. Mleko krowie i produkty mleczne są głównym źródłem jodu w diecie Brytyjczyków, jednak wyniki badań wskazują, że większość napojów alternatywnych dla mleka nie jest odpowiednim substytutem zawierającym optymalną podaż tego mikroelementu.

Jod w trakcie ciąży

Jod jest szczególnie istotny w diecie kobiety ciężarnej, ponieważ jest niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu płodu. Badania w tej dziedzinie przeprowadzone przez Uniwersytet w Surrey pokazały, że niski poziom jodu u ciężarnych jest związany z rozwojem dziecka w przyszłości – 9-letnie dzieci matek, u których podczas ciąży wystąpił niedobór jodu mają niższe IQ i słabiej radzą sobie z czytaniem.

Zobacz również

O czym należy pamiętać

Napoje roślinne, alternatywne dla mleka są coraz częściej spożywane jako zamiennik mleka krowiego z kilku powodów, które obejmują alergię pokarmową na białka mleka krowiego lub nietolerancję laktozy. Dlatego też przy wzmożonej konsumpcji takich produktów powinno się pamiętać, aby dostarczać organizmowi odpowiednią podaż jodu z innych źródeł takich jak np. dorsz.

Źródło:

Sarah C. Bath, Sarah Hill, Heidi Goenaga Infante, Sarah Elghul, Carolina J. Nezianya, Margaret P. Rayman. Iodine concentration of milk-alternative drinks available in the UK in comparison with cows’ milk. British Journal of Nutrition, 2017