Kiełki – żywność bogata w enzymy
Kiełki są zaliczane do grona superpokarmów tzw. Super Foods. Czy rzeczywiście są aż tak wspaniałe?
Przeprowadzono wiele badań, w których badano wpływ spożywania skiełkowanych nasion na poprawę funkcjonowania ludzkiego organizmu. Dowiedziono, że regularne spożywanie kiełków nasion i ziaren poprawia trawienie, odporność a także ogólne samopoczucie.
Uzupełnienie diety w kiełki powoduje polepszenie funkcjonowania układu pokarmowego, co pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej w naszym organizmie.
Naukowe fakty:
Proces kiełkowania nasion powoduje zwiększanie aktywności enzymów w nich zawartych. Gdy nasiona kiełkują, poziom aktywności enzymów wzrasta od sześciu do dwudziestu razy, w zależności od gatunku rośliny.
Po skiełkowaniu poziom wszystkich witamin wzrasta o około 500%.
Podczas kiełkowania o 30% wzrasta zawartość i składników mineralnych. Kwasy nukleinowe odgrywają główną rolę w regeneracji wszystkich komórek.
Kiełki home made – najlepszy wybór
Kiełki najlepiej hodować samodzielnie w domu. Wtedy mamy pewność, że nie zawierają żadnych szkodliwych składników, np. substancji przeciw pleśni, które często są dodawane do kiełków, które możemy kupić w sklepach. Samodzielne wyprodukowanie kiełków nie jest trudne. Wystarczy czysty, słoik i kawałek gazy lub płótna. Wybrane nasiona wsypujemy do słoika w ilości takiej, aby zakryły dno. Następnie zalewamy chłodną, przegotowana wodą i zostawiamy na ok. 12 godzin. Po tym czasie wodę zlewamy (musimy wylać całą wodę) , słoik przykrywamy gazą lub płótnem, zabezpieczmy gumką lub sznureczkiem i odstawiamy w ciepłe, lecz nie nasłonecznione miejsce. Musimy pamiętać , aby nasze nasionka przepłukiwać wodą 3-4 razy dziennie (za każdym razem wylewamy całą wodę, bo nasiona mogą zgnić). Po jednym dniu już będziemy widzieli, że proces kiełkowania został rozpoczęty. Pamiętając o częstym przepłukiwaniu nasion, już po 3-5 dniach będziemy mogli zajadać się pysznymi , bogatymi we wszystkie składniki mineralne, kiełkami.
Które nasiona wybrać?
Nasiona roślin, które najłatwiej wyhodować to: fasola adzuki i mung, komosa ryżowa, koniczyna, kozieradka, lucerna, pszenica, brokuł, soczewica, rzodkiewka, kukurydza, owies, słonecznik.
Kupując nasiona, z których chcemy wyhodować kiełki, warto zwrócić uwagę na, to aby były oznaczone jako nasiona „na kiełki” – czyli przeznaczone do spożycia, bez środków konserwujących.
Całoroczny dodatek:
Kiełki warto spożywać przez cały rok, nie tylko wiosną. Hodowane w domu są zdrowe i bezpieczne. Stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek, zup, wszelkiego rodzaju dań. Należy pamiętać, aby kiełków nie gotować lub nie smażyć długo, bo stracą wszystkie swoje prozdrowotne właściwości.
Przeczytaj także:
Dietetycy.org.pl » Żywność » Warzywa » Kiełki – żywność bogata w enzymy
Jestem absolwentką Technologii Żywności i Żywienia Człowieka. Moja specjalność to żywienie człowieka. Zdrowe odżywianie pasjonuje mnie od najmłodszych lat. Moim mottem jest stwierdzenie: „ Za różnego rodzaju choroby tylko w 20 % odpowiadają geny. Pozostałe 80%, to źle skomponowana dieta”.