Konfitury – Wanda Jackowska [RECENZJA]

Avatar photo
konfitury jackowska

Sezon letni to doskonały moment na przygotowanie przetworów. Dostępność lokalnych sezonowych owoców jest ogromna, cena najbardziej przystępna a ich jakość i walory odżywcze oraz sensoryczne największe.

Od pokoleń, dumą każdej ambitnej pani domu była półeczka z własnoręcznie wykonanym przysmakami w słoikach. Syropy, kompoty, konfitury, powidła czy dżemy to wspaniałe dodatki do potraw, wypieków czy jako niezależne danie, urozmaicające monotonię zimowych posiłków.

Sekretne receptury przekazywane z matki na córkę, kolorowe czasopisma, książki (czyt. również: zdrowe przetwory), czy obecnie Internet sprawiły, że przygotowanie przetworów stało się mniej skomplikowane. Dostępność nowoczesnych urządzeń kuchennych oszczędza czas i ułatwia ich przyrządzenie.

Tytuł: Konfitury. Sekrety, tradycja i smak
Autor: Wanda Jackowska
Liczba stron: 196
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2019

Pyszne przepisy na udane konfitury

Najnowsza książka Wandy Jackowskiej, wydana nakładem wydawnictwa Buchmann, poświęcona konfiturom obejmuje ponad 80 przepisów. Pięknie wydana, atrakcyjnie ilustrowana przykuwa uwagę. Przepisy zaś są naprawdę różnorodne i proste w wykonaniu.

Nie tylko klasyka

Autorka oprócz owoców i cukru opracowała receptury z dodatkiem wody różanej, likierów, korzennych przypraw. W książce znalazły się także przepisy na konfitury z warzyw oraz owoców egzotycznych, co może być idealną metodą wykorzystania nadmiaru zakupionych świeżych produktów.

Jak zrobić udane konfitury?

Sama robiąc konfitury borykałam się z problemem rozgotowanych owoców, które pod wpływem temperatury i mieszania zupełnie traciły swój pierwotny kształt. Dzięki książce „Konfitury. Sekrety, tradycja i smak” dowiedziałam się, w czym tkwi tajemnica, pozwalająca na zachowanie właściwej formy owoców. Prosty ale naprawdę pomocny patent. o którym przeczytacie w książce pani Jackowskiej.

Jakie przepisy znajdziesz w środku?

Wśród przepisów znaleźć można te najbardziej klasyczne – konfitury z wiśni, czereśni, czarnej i czerwonej porzeczki czy śliwek, truskawek oraz malin, w których skład wchodzą owoce i cukier w odpowiednich proporcjach. Dla lubiących eksperymenty kulinarne warto wspomnieć o przepisach na konfiturę z ananasa i chili, czerwonych pomarańczy, rabarbaru i bananów czy winogron i płatków pelargonii. Dla osób odważnych można zasugerować konfiturę z zielonych pomidorów, marchwi z płatkami kwiatów słonecznika oraz tę z zielonych orzechów włoskich.

Moim faworytem wśród przepisów z Konfitury. Sekrety, tradycja i smak jest zdecydowanie konfitura z renklod z rumem. Pyszne słodkie śliwki, których smak został wzmocniony niewielką ilością dobrej jakości rumu zasmakują nie jednemu łasuchowi. Sezon na wiśnie w pełni, dlatego też zamierzam wypróbować konfiturę z dodatkiem likieru amaretto – wspaniałe do tarty!

Podsumowanie

Książka Wandy Jackowskiej Konfitury. Sekrety, tradycja i smak to doskonały pomysł na prezent dla miłośników przetworów. Z książki ucieszą się młodsi i starsi amatorzy słodkości oraz właściciele ogrodów, którzy często nie mają już więcej pomysłów na wykorzystanie swoich (bywa, że zbyt) obfitych zbiorów.