Maliny – właściwości i wartości odżywcze

Sezon na maliny w pełni! O ich walorach smakowych nie ma sensu nikogo przekonywać – zaś o właściwościach prozdrowotnych zaraz opowiemy. Czym charakteryzują się te lubiane przez Polaków owoce?

Maliny na odchudzanie

malinyTo mit czy prawda? Firmy produkujące suplementy diety dopatrują się w malinach znakomitego leku na otyłość – jednak wyniki badań, choć dawały pierwsze przesłanki, że coś może być na rzeczy, jeszcze nie dają nam pewności o skuteczności malin w tym obszarze. Za to działanie odpowiedzialne mają być związki występujące w malinach – ketony malinowe, które pobudzają wzrost lipolizy. Tym samym wpływ na człowieka to przyspieszenie metabolizmu oraz domniemane zmniejszenie odkładania się tłuszczu w ciele.

Tak czy inaczej – warto dodać je do swojego menu podczas odchudzania, bo są one po prostu niskokaloryczne (100 gram to nieco ponad 50 kcal) i zawierają całą gamę witamin, nie wspominając o błonniku, który odpowiada za odczucia sytości (100 gram pokrywa blisko 1/6 dziennego zapotrzebowania).

Nie tylko witamina C

Maliny oczywiście szczycą się wysoką zawartością witaminy C, wpierającej nie tylko odporność. Jest ona antyoksydantem, wspiera więc organizm w walce z wolnymi rodnikami, polepszając nie tylko stan zdrowia ale i urody. Spekuluje się na temat wpływu antyoksydantów na prewencję licznych poważnych chorób, w tym również chorób nowotworowych. Inne ważne składniki o podobnym działaniu w malinach to zeaksantyna, beta-karoten i luteina.

Bogactwo minerałów w malinach

To co możemy zyskać jedząc maliny, to spora dawka cennego potasu, wspierającego sprawne działanie układu krwionośnego. Osoby mające problemy z anemią oraz wegetarianie na pewno docenią zawartość żelaza w malinach. Maliny to także witaminy z grupy B, witamina A, K oraz E a także wapń. To bogactwo sprawia, że maliny wpływają korzystnie na niemal każdą sferę działania organizmu (wzrok, samopoczucie, trawienie, układ kostny, działanie moczopędne i układ krwionośny) – nawet przez zawartość manganu mogą wspierać płodność.

Które maliny najzdrowsze?

Jeśli zależy Ci na jak najzdrowszych malinach – lepsze będą te bardziej dojrzałe. Tam znajdzie się więcej antyoksydantów. Potwierdzały te obserwacje przeprowadzone badania. Po zakupie warto maliny możliwie szybko spożyć i nie przeprowadzać obróbki.

Zdjęcie – Prawo autorskie: iperl / 123RF Zdjęcie Seryjne

O autorze

Polska Społeczność Dietetyków - Konto Redakcyjne

Udostępnień