Kuchnia wege bogata w białko – Robin Robertson [Recenzja]

Avatar photo
wege

Diety ograniczające mięso lub zupełnie pozbawione produktów pochodzenia zwierzęcego cieszą się ogromną popularnością. Liczne badania naukowe potwierdzające prozdrowotny charakter bezmięsnego jadłospisu wzmagają dodatkowo to zainteresowanie. Od fascynacji… do kłopotów. Choć założenie diet wegetariańskich i wegańskich jest słuszne, to nie każdy dysponuje wiedzą, jak je prawidłowo zbilansować.

Brak umiejętności znalezienia właściwych alternatyw może znacząco rzutować na zdrowie i kondycje początkujących wegan i wegetarian. O ile produkty pochodzenia roślinnego pozwalają pokryć zapotrzebowanie na węglowodany i tłuszcze, tak dobrych źródeł białka należy poszukać. Przyzwyczajeni do dań kuchni polskiej wybieramy makarony, pieczywo, kasze czy ziemniaki a często zapominamy o orzechach i nasionach roślin strączkowych. Ci, którzy wiedzą, by je regularnie włączać do jadłospisu, zazwyczaj ograniczają się do niewielkiej różnorodności gatunków. Soja, groch, fasola i… zaczyna brakować pomysłu.

Dla takich osób z pomocą przychodzi „Kuchnia wege bogata w białko” autorstwa Robin Robinson, wydana nakładem wydawnictwa Publicat.

Tytuł: Kuchnia wege bogata w białko. Ponad 85 rewolucyjnych przepisów na wegańskie dania pełne protein
Autor: Robin Robertson
Wydawnictwo: Publicat
Rok wydania: 2023
Ilość stron: 192

O książce

Autorka w przystępny sposób wytłumaczyła jakie korzyści dla zdrowia i planety przynosi dieta roślinna. W telegraficznym skrócie dokonała przeglądu zasobnych w białko produktów wegańskich i podpowiedziała, w które z nich zaopatrzyć swoją domową spiżarnię.

W części przepisowej podała pomysłowe przepisy na przystawki, przekąski, sałatki, kanapki i śniadania. Dla osób ceniących szybkość przygotowania obiadu zebrała niesztampowe przepisy na dania jednogarnkowe, z piekarnika i patelni. Dla łasuchów zaproponowała wysokobiałkowe desery, zaś dla początkujących kucharzy kilka przepisów podstawowych, by łatwiej im było zacząć wdrażać nową dietę.

Autorka zaczerpnęła liczne inspiracje z kuchni meksykańskiej – sałatka taco z czerwoną fasolą, grzanka z awokado, białą fasolą i pieczonymi pomidorami, burrito z ziemniakami i bekonem z tempeh, czy taco coleslaw z sosem srisrcha.  

Zobacz również
pieczarki

wege

Dla bardziej wtajemniczonych w arkana dań wegańskich miłym urozmaiceniem będzie z pewnością kanapka filadelfijska z seitanem. Jeśli jesteście ciekawi, czym jest ten dodatek – sprawdźcie tutaj https://dietetycy.org.pl/seitan/

 Dla osób szukających pomysłów na dania deserowe autorka podpowiedziała, jak sprawnie przygotować między innymi ciasteczka owsiane z orzechami pecan, lody bananowe z masłem orzechowym, pyszny sos czekoladowy czy budyń z borówek z nasionami chia.

Podsumowanie:

Książka „Kuchnia wege bogata w białko” to blisko setka nietuzinkowych przepisów na wysokobiałkowe dania, przekąski i desery. Warta polecenia praktykującym weganom i wegetarianom, ale też tym niezdecydowanym co do zmiany diety. Pod wpływem inspiracji przepisami z tej książki będą mogły urozmaicić swój jadłospis, a także poznać zasady przygotowywania potraw. Proste i intuicyjne przepisy z pewnością staną się bodźcem do lepszych wyborów żywieniowych. Książka nawiązuje do poszanowania zdrowia i planety, a żeby wcielić słowa w czyny, została wydana na papierze broszurowym.