Lapacho. Właściwości prozdrowotne herbaty Inków
Lapacho, znane również jako pau d’arco czy herbata Inków pochodzi z Amazonii. Nazwa ta odnosi się zarówno do drzewa, jak i do jego wewnętrznej kory, która stosowana jest od wieków w medycynie tradycyjnej. Lapacho odnosi się też często do naparu sporządzanego z wewnętrznej części kory drzew z gatunku Tabebuja.
Rdzenni Indianie zamieszkujący amazońską dżunglę uważali lapacho za boskie drzewo i obdarzali je wielkim szacunkiem, gdyż kora wewnętrzna stanowiła jeden z najważniejszych środków medycznych. W tradycyjnej medycynie Indian Ameryki Łacińskiej lapacho do dzisiaj stosuje się praktycznie na wszystkie dolegliwości- począwszy od przeziębienia, na nowotworach skończywszy.
Z biegiem lat Pau d’arco zyskało popularność w Ameryce Południowej i Środkowej, a współcześnie interesuje się nim wielu badaczy na całym świecie.
Właściwości prozdrowotne
Herbata Inków ma wiele właściwości prozdrowotnych, do których należą takie jak:
- wspomaganie naturalnej odporności i mechanizmów obronnych organizmu podczas infekcji bakteryjnych i wirusowych oraz zakażeń grzybiczych,
- korzystny wpływ na zmniejszenie stanów zapalnych,
- pobudzanie produkcji erytrocytów,
- ochrona wątroby przed działaniem toksycznych substancji,
- pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi,
- wspieranie procesów trawiennych i pozytywny wpływ na rozwój mikroflory jelitowej,
- przyśpiesza gojenie ran i owrzodzeń skóry,
- wyciąg z Pau d’arco znacząco podnosi poziom żelaza w surowicy krwi,
- działanie przeciwmiażdżycowe.
Według badań naukowych przeprowadzonych na szczurach, wyciąg z herbaty Lapacho hamuje lipazę trzustkową i opóźnia poposiłkowy wzrost trójglicerydów. Z innych badań laboratoryjnych i tych przeprowadzonych na zwierzętach wynika, że herbata Inków rzeczywiście wykazuje potencjalne działanie lecznicze. Wynika to z substancji, które wchodzą w skład lapacho, do których zaliczyć można liczne składniki mineralne (wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas), kwercetynę, karnasol, koenzym Q10, alkaloidy, kwasy hydrobenzoesowe oraz saponiny steroidowe. Jednak szczególne właściwości przypisuje się dwóm substancjom czynnym wyizolowanym z Pau d’arco – lapachol i beta-lapachon. Druga z wymienionych substancji czynnych uważana jest za główny związek przeciwnowotworowy.
Ponadto, wykazano pozytywny wpływ naparu herbaty lapacho na działanie układu pokarmowego. Napój polecany jest zwłaszcza osobom zmagającym się z wrzodami. Herbata zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego, zwiększa natomiast wydzielanie śluzu, co łagodzi objawy choroby wrzodowej. Badania wykazały także korzystny wpływ lapacho na zwalczanie bakterii Helicobacter Pylorii.
Niektóre badania wskazują na skuteczne działanie związków pochodnych lapacho jako środków przeciwpsychotycznych.
Możliwe skutki uboczne
Mimo licznych zalet herbatę Pau d’arco należy stosować z umiarem i unikać jej w przypadku niektórych chorób czy dolegliwości. Z badań wynika, że substancja czynna herbaty Inków – lapachol – może zmniejszać krzepliwość krwi. Ponadto wchodzi w interakcje z aspiryną i lekami rozrzedzającymi krew, zwiększając tym samym ryzyko krwawienia. W związku z tym lapacho nie powinny spożywać osoby z zaburzeniami krzepnięcia i przyjmujące leki przeciwzakrzepowe. Dodatkowo badania na zwierzętach sugerują, iż spożywanie naparu może się przyczynić do upośledzenia płodu, powstawania wad wrodzonych, a nawet zwiększać ryzyko poronienia. Dlatego też nie poleca się tego napoju kobietą w ciąży i okresie laktacji. Nie powinno się też podawać herbaty małym dzieciom.
Lapacho zyskuje coraz większą popularność, jest to produkty godny uwagi ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Pau d’arco dostępne jest w formie herbaty ale również nalewki, proszku czy wyciągu na winie. Dostępne są również kapsułki z wyciągiem z kory drzewa.
Bibliografia:
- https://www.magicznyogrod.pl/pau_d_arco_kora_la_pacho.html
- http://blog.magicznyogrod.pl/pau-darco/
- https://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/apteczka/lapacho-czyli-herbata-inkow-dzialanie-i-wlasciwosci-lapacho-aa-NNnC-p18o-UMcW.html
- „Lapachol and lapachone analogs: a journey of two decades of patent research(1997-2016)”, H.Hussain, 2017
- „Lapacho tea (Tabebuia impetiginosa) extract inhibits pancreatic lipase and delays postprandial triglyceride increase in rats” BN. Kiage- Mokua i Inn. 2012
- „Red Lapacho (Tabebuia impetiginosa)—A global ethnopharmacological commodity?” J. Rubén Gómez Castellanos, 2009
- „Potential Antipsoriatic Agents: Lapacho Compounds as Potent Inhibitors of HaCaT Cell Growth” K. Mullers i Inn, 1999
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Jak jeść zdrowo? » Lapacho. Właściwości prozdrowotne herbaty Inków
Absolwentka dietetyki na AWF w Poznaniu. Obecnie kontynuuje naukę na studiach magisterskich. Szczególnie interesuję się żywieniem kobiet w okresie ciąży i laktacji, a także psychodietetyką i dietami wege