Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje
Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje 106 przepisów bez mleka, jajek, orzechów soi, kakao, miodu i selera, 71 przepisów bez glutenu z 2015 roku to jedna z pięciu pozycji książkowych napisanych i wydanych przez panią Katarzynę Jankowską. Autorka jest osobą znaną przede wszystkim wśród rodziców dzieci zmagających się z alergiami pokarmowymi.
Pani Jankowska prowadzi popularnego bloga z przepisami i poradami dla alergików a także regularnie pisze książki z mnóstwem dobrze opracowanych przepisów. Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje to 106 wegańskich przepisów dodatkowo pozbawionych popularnych alergenów pokarmowych jak mleko, jajka, soja, orzechy, kakao, seler i miód, a do tego 71 przepisów na potrawy bez glutenu oraz białego cukru. Autorka podzieliła przepisy na siedem działów: wypieki, Boże Narodzenie, Wielkanoc, Tłusty czwartek, urodziny, fast food, dodatki.
Praktyczne porady
W pierwszej części Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje autorka podała praktyczne porady co do wyboru sprzętów kuchennych przydatnych dla ułatwienia i lepszej organizacji pracy przy przygotowywaniu posiłków. Znalazły się tu także informacje z zakresu towaroznawstwa żywności i sposobu wyboru mniej znanych na polskim rynku produktów zbożowych bezglutenowych.
W części przepisowej pani Jankowska zebrała wiele urozmaiconych propozycji przede wszystkim na pieczywo i wypieki. Uwagę przyciągają takie propozycje jak sakiewka z rabarbarem, razowe jagodzianki orkiszowe, biszkopciki dyniowe czy bananowiec.
Boże Narodzenie, Tłusty Czwartek i Wielkanoc dla alergika
Przepisy na Boże Narodzenie są całkiem tradycyjne jak karp wigilijny, ciemny sos grzybowy, uszka, czy barszcz. Pojawiła się tu nawet kutia ale w wersji z ryżem :). Wielkanocne specjały jakie znajdziecie w Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje to przede wszystkim biały barszcz, domowa ćwikła, pasztet z brukselki i soczewicy czy nieśmiertelna sałatka jarzynowa.
Z propozycji wypiekowych na tę okazję pojawiła się wielkanocna babka batatowa, mazurek z polewa kajmakowa czy sernik jaglany na zimno. Na tłusty czwartek autorka zaś zaproponowała pączki tradycyjne, oponki waniliowe pieczone czy faworki ucierane i to wszystko bez jajek i śmietany!
Co na urodziny?
Inspiracje wypieków na urodziny jakie znalazły się w Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje to między innymi tort z brzoskwiniami i kremem budyniowym, torcik grysikowy z borówkami i galaretką czy tort zielona wyspa.
Bardzo dobrym pomysłem było opracowanie zdrowych alternatyw dla potraw typu fast food. Dzieci niestety lubią tego typu produkty i bywa, że kupują je bez wiedzy rodziców dlatego warto pokazać im, że zdrowe może być równie smakowite jak kanapka ze znanej sieci restauracji szybkiej obsługi.
Tortille z indykiem i warzywami domowe hamburgery czy pizza wegetariańska bez drożdży wyglądają smakowicie a praktycznie nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych.
Podsumowanie
Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje to książka godna polecenia rodzicom dzieci z alergiami pokarmowymi, ale również dzieci zdrowych czy niejadków. Wiele inspiracji na alternatywne dania na małych alergików, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą z pełni cieszyć się tradycyjnymi daniami przygotowywanymi z okazji świąt czy urodzin.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Mama Alergika Gotuje na Wyjątkowe Okazje
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl